Annonce
Debat

Jagtvej 69 bør gøres til mindepark: Ungdomsboliger skal vi nok få

Jagtvej 69 skal fredes, og laves til en mindepark, mener Helle Bolther. Foto: Rebecca Veinø Johansen
Annonce

Læserbrev: Jeg bor i Nørrebropark-kvarteret og har boet her i mange år. Jeg har oplevet Ungdomshuset på Jagtvej 69. Oplevet de unge der brugte huset og har været til koncert der. Jeg ved hvor mange følelser og hvor meget arbejde de unge dengang havde med huset. De havde deres eget folkekøkken med veganermad. Nogen unge boede i huset og de havde egne musikøvelokaler og en god koncertsal med scene og balkon.

På Jagtvej 69 er der blevet lavet megen god musik og mange gode musikere. Den unge Nick Cave besøgte huset og Nørrebro. Sort Sol og D.A.D var musikere der trådte deres ungdomssko her. Her har været kreativitet, oprør og liv igennem årene. Huset har været en god alternativ platform for ungdommen og et sted hvor de selv kunne bestemme. Jeg tror at huset har været med til at udvikle mange unge.


Grunden bærer på Nørrebros historie. Både nutidig og historisk . Og jeg mener at Københavns Kommune bør frede stedet

Helle Bolther


Jagtvej 69 blev opført i 1897 som Folkets hus og endte sine dage som Ungdomshus i 2007. Folkets hus blev fra 1897 brugt til demonstrationer til bal og musik for de fattigste københavnere, der ikke havde råd til at gå i Tivoli.

I 1910 blev Kvindernes Internationale Kampdag indstiftet i huset på Jagtvej 69, på den anden internationale kvindekonference. Huset har desuden lagt lokaler til stiftelsen af Kvindeligt arbejderforbund og haft besøg af den sovjetiske statsleder Vladimir Lenin.

I 1950’erne blev huset hovedsageligt brugt af arbejderbevægelsens foreninger, forbund og afdelinger, men der foregik også andre aktiviteter som baller og boksestævner.

Grunden på Jagtvej 69 har nu siden rydningen i 2007 stået tom og mange byggetanker og forsøg på ejerskab af stedet er blevet forsøgt. Men grunden står stadigvæk tom og man fornemmer at der hviler en særlig 'rør mig ikke stemning' over stedet. Man kunne måske ligefrem kalde det en urørlig ånd.

Grunden bærer på Nørrebros historie. Både nutidig og historisk . Og jeg mener at Københavns Kommune bør frede stedet. Lave Jagtvej 69 til en mindepark med borde og bænke til folket.

Dette kunne muligvis ske i sammenarbejde med Ungdomshuset i Nordvest og naboer i Nørrebropark-kvarteret.

Jagtvej 69 fortjener en mindepark og plade hvor man kan læse om stedets historie.

Nybyggeri, ungdomsboliger og butiksarkader får vi nok alligevel i fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

SF: Gør hver tredje bolig almennyttig

Annonce