Annonce
Samfund

Jessica har fået sat en hjertestarter op: Nu kan der også reddes liv på ydre Nørrebro

Forperson for Gårdlauget af 2003, Jessica Larsen, har på vegne af Gårdlauget af 2003 har taget initiativ til at få hængt en hjertestarter op. Foto: Privat
Jessica har taget initiativ til at få hængt en hjertestarter op i et område på Nørrebro, hvor der ikke var mange af slagsen. Nu kan der reddes liv i et af Nørrebros mere befærdede områder.
Annonce

En hurtig indsats er altafgørende når der sker et hjertestop, og for hvert sekund der går, falder chancen for at overleve. Hvis ingen træder til med genoplivning inden ambulancens ankomst, så overlever kun godt 6 procent.


Det er jo ikke muligt at time et hjertestop efter en butiks åbningstid, så skulle uheldet være ude efter lukketid vil der ikke være noget at gøre.

Jessica Larsen


Jessica Larsen bor på Nørrebro. Hun er for-person i Gårdlauget af 2003, og så er hun initiativtageren bag opsætningen af en hjertestarter i et af Nørrebros mere befærdede områder. Qua sit job har Jessica  Larsen adskillige sikkerhedskurser på bagen. Og det var efter et af dem, hun blev opmærksom på, at der var et stort hul på "hjertestarter-kortet" på ydre Nørrebro.

- Jeg så, at der ikke rigtig var hjertestartere på Ydre Nørrebro, som var tilgængelige døgnet rundt. Der hænger en, men den er kun tilgænglig i dagtimerne og på hverdage. Det er jo ikke muligt at time et hjertestop efter en butiks åbningstid, så skulle uheldet være ude efter lukketid, vil der ikke være noget at gøre, siger Jessica Larsen.

Annonce

Det kræver så lidt

Som forperson for Gårdlauget af 2003 tog Jessica Larsen initiativet til at få hængt en hjertestarter op via TrygFonden. Nu hænger den på en mur i venstre side af en port, der leder ind til Farumgade nr. 5.

Jessica Larsen ser Farumgade som en lille vej mellem to knudepunkter. Forbipasserende på Nørrebrogade og aktive i Nørrebroparken vil derfor også nemt kunne få glæde af hjertestarteren. Den er nemlig tilgængelig hele døgnet.

- Jeg skrev en ansøgning til TrygFonden på vegne af vores gårdlaug. Og på den måde er det blevet en realitet, at vi nu har fået en hjertestarter op. Den er en sikkerhed for hele vores ejendom, men også de mange omkringliggende gader, anlæg og beværtninger. Det giver mig helt klart en tryghed at vide, at jeg kan hjælpe, hvis uheldet er ude, for det kræver så lidt at redde liv, hvis udstyret er der, siger Jessica Larsen

Jessica Larsen kan også fortælle, at man ikke skal være bange for at bruge hjertestarteren, for man kan ikke gøre noget forkert med den. Hun fortæller, at den selv måler om der er brug for stød. Og den støder kun, hvis det er nødvendigt. Hun er bange for, at frygten for at gøre skade kan afholde folk fra at forsøge, men i følge Jessica Larsen må man hellere prøve en gang for meget, end slet ikke at gøre et forsøg.

Annonce

Flere liv kan reddes

Hvis flere hjertestartere tages i brug, når der sker et hjertestop uden for hospital, vil flere liv kunne reddes. Derfor stiller TrygFonden hvert år cirka 100 hjertestartere til rådighed via en fadder-ordning. Hver hjertestarter stilles til rådighed i tre år, og med donationen følger et kursus i hjertelungeredning og brug af hjertestarter.

Se hvor den nærmeste hjertestarter er placeret på www.hjertestarter.dk eller via appen ”TrygFonden Hjertestart”.

Sådan bruger du en hjertestarter

Når 1-1-2 er alarmeret, og der er konstateret et formodet hjertestop, hentes en hjertestarter hurtigst muligt. Herefter gør du følgende:

  • Åben og tænd hjertestarteren. En stemme vil guide dig igennem hele forløbet.
  • Fjern tøjet fra personens overkrop og placér hjertestarterens to elektroder på brystet (som anvist på elektroderne).
  • Hjertestarteren vil fortælle dig, om du må røre ved personen, mens hjertestarteren analyserer personens tilstand.
  • Hjertestarteren giver besked på, om du skal fortsætte hjertemassage og kunstigt åndedræt eller afgive stød ved at trykke på en knap på hjertestarteren.
  • Det kan være nødvendigt med flere stød.
  • Lyt altid til hjertestarterens anvisninger.
  • Ved 1-1-2 opkald, lyt altid til det sundhedsfaglige personales vejledning.
  • Læg personen i stabilt sideleje, når der er normal vejrtrækning, og afvent ambulancen.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Kunst fra kørestolen: For Zusa er der to former for graffiti

Annonce