Annonce
Støj

Karina mærker metroen op gennem gulvet hver eneste dag: Vi kan ikke gøre noget

Nogle af de naboer, som føler sig generet af Cityringen, har samlet sig i netværket Nej til metrostøj. Fra venstre er det Sara Thelle, Karina Juhl, og Kjeld Lykke. Foto: Byrd / Jacob Crawfurd
I morgen er det Cityringens fødselsdag. Hurra Hurra. Hver måned fragter den flere millioner passagerer rundt i byen, men der er også en gruppe, for hvem Cityringen har medført en insisterende larm, som de nu skal leve med hvert tredje minut.
Annonce

- Vi er for metroen, lyder det nærmest i kor fra de tre medlemmer af netværket Nej til metrostøj, der sidder omkring bordet hos et af medlemmerne.

Selvom de sidder her, fordi de alle tre bliver generet af larmen fra metroen, synes de samtidig, at metroen er en god ting for byen.

Karina Juhl er en af de tre fra netværket. Hun bor på 4. sal på Haraldsgade på Nørrebro.

- I starten mærkede jeg det i stuen, når jeg lå i sofaen. Så blev det lidt bedre, men nu kan jeg også høre den i mit soveværelse. Det er som en rumlen, der varer nogle sekunder, alt efter togtype, siger hun.

Karina Juhl kan godt falde i søvn for togene, men når hun ser tv, overdøver lyden ikke den rumlen, der kommer fra undergrunden.

- Det er mærkeligt, for selvom jeg ved, lyden kommer, så kan jeg godt få det, jeg vil kalde et mikrochok, hvor jeg bliver hevet ud af det, jeg er i, siger hun.

I netværkets egen pressemeddelelse beskriver de lyden fra undergrunden som en utæt vandhane, hvorfra der kommer kontinuerlige dryp - altså ikke en høj lyd, men en konstant larm.

Annonce

Ingen vil høre metroen

Metroselskabet har det seneste år modtaget 360 klager fra forskellige husstande. De er alle blevet kontaktet af netværket Nej til metrostøj.

Her forsøger de ved fælles hjælp at råbe politikere og Metroselskabet op.

- De har snydt mig. De har lovet, at vi ikke ville komme til at høre den, når først den stod færdig. Det har de ikke holdt. Det vil de ikke holde, siger Kjeld Lykke, som er en del af netværket.

Han refererer til en udtalelse fra 2016. Dengang sagde Metroselskabet:

- Beboerne vil ikke komme til at høre metrotogene, når Cityringen åbner.

Men det kom beboerne til.

I dag siger Metroselskabet, at formuleringen dengang var upræcis. Faktisk regnede man dengang med, at 3.300 husstande ville være påvirket af støj fra metroen, når den stod færdig.

Det fremgår af en såkaldt vvm-redegørelse fra 2008, hvis formål er at klarlægge de påvirkninger af miljøet, der måtte komme i forbindelse med et byggeri.

Annonce

Kører bedre end forventet

Derfor mener Metroselskabet også, at de faktisk har gjort det bedre, end man forventede dengang, hvor byggeriet skulle igangsættes.

- Vi har målt et sted, at vi ligger over støjgrænserne, og forventningen dengang lød på over 3000. Det er få, som kan høre det i dag, og det er svært at forestille sig, at man kan transportere millioner af mennesker, uden at det overhovedet kan høres, siger Louise Høst, direktør i Metroselskabet.


Det her er ikke som normal støj i bybilledet

Karina Juhl, Nej til metrostøj


En uvildig kommission, Ekspropriationskommissionen, skal i løbet af oktober måned måle lydniveauet i forskellige lejligheder i København og på Frederiksberg for at vurdere, om det borgerne kan høre i deres lejligheder overskrider tålegrænsen.

Hvis kommissionen vurderer, at støjen er for høj, kan de beslutte, at beboerne skal kompenseres økonomisk.

Annonce

Ikke som normal støj

Men beboerne i netværket er ikke interesserede i økonomisk kompensation.

De vil have ro, og de mener ikke, at de officielle støjgrænser er hverken tidssvarende eller afgørende for, hvor generende støjen er. Det handler nemlig ikke, hvor meget det larmer, når det enkelte tog suser forbi under deres lejlighed. Det er gentagelsen af støjen. Igen og igen.

- Det her er ikke som normal støj i bybilledet. Vi kan lukke vinduerne eller få nye lydtætte vinduer, hvis vi vil lukke larmen ude. Her kan vi ikke gøre noget, siger Karina Juhl fra Nej til metrostøj.

- Det er jo lidt sjovt, at Frank Jensen (Overborgmester (S), red.) siger, at ingen københavnere skal leve med den støj, der kommer fra de unges corona-fester. Når han siger det, så kunne jeg da godt tænke mig, at han også tog os i forsvar, som skal leve med larm fra metroen, siger hun.

Annonce

Spist af med dit og dat

Metroselskabet meddelte i et brev til beboerne i juni måned, at de ikke ville foretage flere større forbedringer i forbindelse med metrodriften. Det sætter et foreløbigt punktum i et forløb, hvor beboerne føler sig holdt hen med løfter om mindre støj.

- Vi er blevet spist af med løfter om skinneslibning, hjulafretning og dit og dat. Men nu har de sagt, at de ikke gør mere. Derfor reagerer vi nu, siger Karina Juhl.

I december sleb Metroselskabet skinnerne, hvilket ifølge netværket reducerede støjen for en stund. Men siden er det blevet værre, og nu vil beboerne have politikerne på banen i sagen.

- Nu har vi sendt et brev til borgmestrene i København og på Frederiksberg og til transportministeren. De må som ejere gøre noget ved det. Vi er trætte af at korrespondere med Metroselskabet, siger Kjeld Lykke fra netværket Nej til Metrostøj.

Annonce

Færre vil føle sig generet

Hos Metroselskabet lyder forklaringen, at man frem til slutningen af juni måned i år har forsøgt at imødekomme borgerne, som oplever støjen. Men forbedringerne kommer ifølge selskabet ikke fra den ene dag til den anden. Derfor mener de, at beboerne nu skal have mulighed for at prøve deres sag hos kommissionen.

Det betyder dog ikke, at de stopper med at foretage lyddæmpende foranstaltninger, lyder det fra direktøren.

- Det kan tage nogle år, før alle børnesygdomme er væk. Men jeg regner med, at lydniveauet vil blive lavere, og at færre vil føle sig generet, siger Louise Høst.

Tilbage omkring bordet sidder Karina Juhl. Hun frygter, at hendes lejlighed kan falde i værdi, hvis ikke der kommer en løsning på larmen fra undergrunden.

- Støjen skal stoppe, og det kan ikke være os som borgere, der skal finde løsningen. Metroselskabet gemmer sig bag, at store ændringer kræver lukning af metroen i flere måneder, og der har jeg det lidt sådan, ja, så skulle I ikke have åbnet, før I var sikre på, at det fungerede. Vi kan ikke leve med det her, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Politik

Hustru anklager partitoppen: Socialdemokratiet har koordineret angrebet på Frank

Annonce