Annonce
KULTUR

LiteraturHaus og Sjællandsgade Bad i fælles opråb: Vi risikerer at dreje nøglen om

Sjællandgade bad kæmper for overlevelse. De frivillige savner deres badeanstalt, fortæller Viveke Arvidsson. Foto: Benedicte Lorenzen

Det vrimler med liv på Nørrebro for tiden. Men de, der slentrer ned ad gaden, må ikke gå ind ind på spillestederne, teatrene eller biograferne.

Dørene er lukkede, også hos os i LiteraturHaus og hos Sjællandsgade Bad. Vi er på absolut lavblus og holder kun åbent for brusebad for de badeværelsesløse.I månedsvis har byens bedste kulturtilbud været at stå i kø til en kage i bageren. Det er trist. Og med den nylige forlængelse af nedlukningen begynder det samtidig at gøre rigtig ondt på vores økonomi.

På LiteraturHaus og Sjællandsgade Bad kæmper vi hver dag for at få enderne til at mødes. Vi skærer ned på alle udgifter (det har været nogle kolde arbejdsdage i februar), mens vi forsøger at være at klare os gennem disse måneder uden mulighed for reel indtjening.

To måneder kunne måske lige gå. Vi kunne skære lidt i løn, fremadrettet fokusere mere på de ting, som giver lidt penge, og mindre på dem, som “kun” giver oplevelser og sammenhold, og på den måde klare os gennem året. Men tre måneder er for meget.

Vores kreative løsninger, nytænkning og fleksibilitet rækker langt, men vi er afhængige af, at der også fra Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning kommer opbakning, der kan være med til at få os godt igennem 2021. Ellers risikerer vi at dreje nøglen om.

Vores to huse kan måske virke som et umage par, men fælles for os er, at vi løfter en opgave, som handler om mere end det konkrete produkt, vi tilbyder.

Vi er lokale samlingspunkter, som er med til at sikre bydelens ånd og stemning - vi tilbyder et sted at samles. Og noget at samles om.Det har værdi.

Dagligt oplever vi, at folk går forbi vores steder og siger til deres venner - besøgende udefra - “det her sted er virkelig godt. Der skal du med ind en dag.” Vi er med til at definere Nørrebro. At skabe stolthed og glæde i nærmiljøet.Det er vi langt fra ene om. I hele København ligger små kulturelle og sociale knudepunkter, som slås for eksistensen lige nu.

Vi håber, at politikere på både statsligt og kommunalt niveau vil anerkende risikoen for, at corona truer med at tage livet af flere af de uafhængige, ildsjælsdrevne steder, som puster liv ud i resten af byen.Fælles for både Sjællandsgade Bad og LiteraturHaus er at vi allerede får støtte af Kultur- og Fritidsforvaltningen gennem vores driftsaftaler.

Det er vi rigtig glade og taknemmelige for, og vi mærker i det hele taget en generel opbakning fra Københavns Kommune til vores virke.

Det er dog meget vigtigt at understrege, at vi på trods af driftstilskud er dybt afhængige af egen omsætning for at få det hele til at løbe rundt. Vi har sat vores udgifter så meget ned, vi overhovedet kan, men når vi nu her på tredje måned af 2021 kører med praktisk talt ingen omsætning, betyder det rigtigt meget for vores økonomi resten af året.

Vi beder derfor indtrængende om, at Københavns Kommune åbner en corona-nødpakke, som vi så i 2020 (men det skal til at gå lidt stærkt!), og på nationalt niveau ønsker vi, at man anerkender, at flere steder falder uden for de nuværende støttepakker, og at selv for dem, som kan modtage dem, er støtten ofte ikke nok, når nedlukningen trækker ud så længe, som den har gjort.

Når coronatågen letter, og vi igen kan åbne dørene og samles i byen, skal der stadig være små, skæve, levende kulturhuse på Nørrebro. Hvis de er væk, har byen efter vores opfattelse mistet noget af det, der gør den smuk, både for os lokale og for alle besøgende.

Vi gør alt, hvad der står i vores magt, for at sikre, at disse to unikke Nørrebro-perler vil være her i mange år fremover. Vi har bare også brug for støtte. Til gengæld lover vi, at vi står klar med unikke oplevelser og sammenhold, så snart vi får lov til at lukke jer ind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Corona

Slut med pop-up centre i København

KLUMME

Jeg trænger til at gøre noget dumt

Annonce