Annonce
Nørrebro

Mette fra Mødrehjælpens store nytårsønske

Mette Faber fra Mødrehjælpen i Jægersborggade, Nørrebro kommer her med sit ønske til 2021. Foto: Privat
Annonce

Mødrehjælpen Nørrebro har fået tilbuddet om at komme med et nytårsønske for Nørrebro. Det må gerne være et stort et, det må bare ikke handle om corona. Fair nok, jeg tror, vi alle bare ønsker den sygdom forsvinder. Men vi siger tak, det er dejligt at få lov at ønske.

Jeg ønsker mange ting og på mange niveauer, så det bliver nok svært at vælge. Men overskriften for ønsket er jo let. Den må handle om de udsatte og sårbare børn og deres familier. Det er jo dem, vi arbejder for i Mødrehjælpen.

Vores butik ligger i Jægersborggade, den er centrum for Lokalforeningen, og for det arbejde vi laver. Alle arbejder frivilligt og pengene vi tjener (og det er ikke så helt få, takket være et stort hold meget dygtige og arbejdsomme frivillige og masser af donationer) deler vi mellem rådgivningen i Mødrehjælpen og aktiviteter for børnefamilier i lokalområdet - Nørrebro, Nordvest og Brønshøj.

Vi holder eksempelvis fødselsdage, årstidsfester, sommerlejr, udflugter til bondegårde, teater-biografture med mere i skoleferierne og giver økonomisk support, hvor det er mest nødvendigt. Gennem disse aktiviteter får vi mulighed for at lære rigtig mange børnefamilier og deres levevilkår at kende. Det er familier, der trods alvorlig modgang kæmper bravt for at få dagligdagen for dem selv og deres børn til at hænge sammen.

Men billedet er det samme. I de snart seks år, jeg har været formand for Mødrehjælpen Nørrebro, har jeg oplevet nettet stramme sig om disse familier. Og hvordan det?

Vi ser familier, der nu skal klare sig på så små rådighedsbeløb, at det ikke kan lade sig gøre uden alvorlige afsavn, mad, varmt tøj, tandlæge, deltagelse i fritidsliv, sport med mere. Og hvor selv den mindste ekstra udgift kan vælte budgettet. Og hvor det selv sagt ikke er muligt at spare op til eksempelvis julegaver eller julemad.

Og ja, børnefattigdom eksisterer og uligheden mellem dem, der har meget og dem der har lidt, stiger. I København opgøres den samlede børnefattigdom til seks procent, men med store forskelle fra bydel til bydel. Ni ud af de ti fattigste sogne i København ligger på Nørrebro/Nordvest og i Brønshøj. Vi har faktisk slet ikke råd til børnefattigdom, for bare et enkelt år i fattigdom giver lavere uddannelsesniveau og dårligere tilknytning til arbejdsmarkedet.

Med fattigdom følger også andre udfordringer, vi oplever derfor også et stigende behov for rådgivning i forhold til skilsmisse, samvær, partnervold, børns opvækst og trivsel og samarbejde med kommunen. Kort sagt: Problemerne står i kø, det gør løsningerne bare ikke.

Men det, vi ved, er, at civilsamfundet byder ind med noget, som er helt nødvendigt. Og som ifølge de familier, vi arbejder med, giver dem håb, glæde og mulighed for lige at komme over det værste.

Men for virkelig at gøre en forskel kan vi ikke gøre det alene. Helst skal der ske holdningsændringer på regerings- og kommunalt niveau. Men det er for stort. I en lokalforening arbejder vi konkret og målrettet på noget, der kan tage form inden for en overskuelig tid.

Så mit nytårsønske er lavpraktisk og konkret: Jeg ønsker mig et mødested, et værested, et aktivitetssted, et børnehus, et familiehus på Nørrebro, kald det, hvad I vil. Bare vi er enige om, at overskriften for indsatsen er at bedre opvækst og levevilkår for sårbare og udsatte børn og deres familier på Nørrebro. Men vi kan ikke bare gøre, som vi plejer. Vi er nødt til at tænke nyt, tænke sammen, hente input fra alle, der ved noget, kan noget og vil noget. Er der nogen, der vil være med? Jeg sidder klar ved mailen mettefaber8@gmail.com.

Til sidst vil jeg ønske alle et rigtigt godt nytår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce