Annonce
#72timer

Grotesk behandling af hjemløse: Når det er håbløst besværligt at hæve sine egne penge

Nej, den går ikke uden et hævekort - og sådan et er ualmindeligt svært at få, hvis du er hjemløs. Modelfoto: Liselotte Sabroe
Borgerforslag skal gøre det langt nemmere for hjemløse at få ret og adgang til egen økonomi. - Pengene skal være til at få fat i, også uden hævekort og uden at skulle rejse mange kilometer efter dem, siger redaktør på Hus Forbi.

Når man er hjemløs og dermed ingen adresse har, er det mere end almindeligt svært at få et NemId. Og når man ikke har NemId, er det ualmindeligt svært at få et Dankort eller anden form for hævekort. Og så har vi balladen for hovedstadens hjemløse.

Lad os tage et hovedrystende eksempel fra virkelighedens verden. Fra Københavns Kommune, og hvordan de hjemløse uden et hævekort i denne måned kan få deres penge udbetalt. Det være sig kontanthjælp, pension, andre ydelser eller de penge den hjemløse måtte have opsparet på sin konto.

Hvis en hjemløs uden hævekort vil have adgang til sine egne penge, skulle den hjemløse inden i går tirsdag 27. april kl.15.00 skrive en email til en navngiven kommunal embedsmand og oplyse navn, det ønskede beløb, kontonummer eller cpr nummer.

Annonce

I morgen torsdag 29. april vil der så være udbetaling mellem kl.16.15 og 17.00. I tre kvarter, hverken mere eller mindre. I to banker. Hos Nordea i Meldahlsgade på Vesterbro, og hos Arbejdernes Landsbank ved Tivoli. Én dag, to banker, tre kvarter. Det var så denne måneds udbetaling for den hjemløse.


På de sociale medier for tiden er der mange politikere, som giver udtryk for, at det er et voldsomt indgreb i den personlige frihed, at folk skal bestille bord en halv time i forvejen for at gå på restaurant. Jeg synes, de burde overveje, hvilket indgreb det er i en hjemløs’ personlige frihed ikke at have adgang til kontanter

Poul Struve Nielsen, redaktør Hus Forbi


Den personlige frihed

Dette mildest talt stive system vil Hus Forbi nu have gjort op med. Foreningen Hus Forbi har derfor stillet borgerforslaget Alle skal have ret og adgang til egne penge. Hvis minimum 50.000 borgere med stemmeret til Folketingsvalg støtter borgerforslaget, kan det blive fremsat som beslutningsforslag, behandlet og stemt om i Folketinget.

- På de sociale medier for tiden er der mange politikere, som giver udtryk for, at det er et voldsomt indgreb i den personlige frihed, at folk skal bestille bord en halv time i forvejen for at gå på restaurant. Jeg synes, de burde overveje, hvilket indgreb det er i en hjemløs’ personlige frihed ikke at have adgang til kontanter, siger Poul Struve Nielsen, der er redaktør på Hus Forbi.

- Det prøver vi at gøre politikerne opmærksomme på ved at stille borgerforslaget. Det er nødvendigt, at der bliver grebet ind fra politisk hold. Formålet med forslaget er at hjælpe ikke bare hjemløse og socialt udsatte, men også ældre, handicappede og psykisk sårbare. Alle skal sikres samme adgang til at få udbetalt deres egne penge og anvende dem som betalingsmiddel, siger Poul Struve Nielsen og fortsætter.

Annonce

Bankerne har et ansvar

- Vi beder ikke politikerne rulle verden tilbage til dengang, man kun kunne betale med kontanter. Men sedler og mønter er stadig nødvendige for dem, der har svært ved at bruge andre teknologier. Så pengene skal være til at få fat i, også uden hævekort og uden at skulle rejse mange kilometer efter dem. Udover at folk skal kunne få kontanter, hvis det er det, de har behov for, skal det også være nemmere at få et hævekort, hvis man er hjemløs eller udsat, og uanset, om man har Nem-ID eller ej, siger Hus Forbi-redaktøren, og retter blikket mod bankerne.

- Pengeinstitutterne har monopol på at udbetale sociale ydelser. De har også et ansvar for det her, og de kan ikke bare overlade problemerne til kommunerne, de sociale hjælpeorganisationer eller de hjemløse selv. Men de skal også have hjælp for at forstå problemerne, så alle parter må samarbejde om at give alle borgere adgang til egne penge. Hidtidige tiltag har desværre ikke taget højde for, hvad det i praksis vil sige at være hjemløs, understreger Poul Struve Nielsen.

Hus Forbis borgerforslag

Du kan støtte borgerforslaget Alle skal have ret og adgang til egne pengewww.borgerforslag.dk

Annonce
Annonce
Alarm112

Skudoffer i vandpibecafé færdedes i miljø omkring bander

Annonce
Annonce
Alarm112

Efter skyderi på vandpibecafé: Mand fortsat i kritisk tilstand

Annonce
Forsiden netop nu
KøbenhavnLIV

Nørrebro bibliotek: Et efterår i magiens tegn

Alarm112

Ung mand ramt af skud på vandpibecafé i København

Alarm112

Metroens cityring brød sammen i fredagsmyldretiden

Klumme

Følg eksemplet fra Nørrebrogade og lav flere områder uden trafik

Alarm112

To personer fængsles i sag om skuddrab på ung mand på Nørrebro

Månedens Buket

Månedens buket: Mette gør en forskel for udsatte familier

REGIONSRÅDSVALG

Lars Gaardhøj fortsætter som formand i Region Hovedstaden

Politik

Socialdemokratiet tager overborgmesterposten i København

#72timer

Tue stempler ud som familiefar og fængselslæge: Skal være hjemløs på Nørrebro

#72timer

Grotesk behandling af hjemløse: Når det er håbløst besværligt at hæve sine egne penge

Indland

Regeringen vil bygge almene boliger på Christiania

Kultur

Nørrebro Bibliotek vinder publikumspris: Indbyder til fællesskab og fordybelse

Alarm112

Dommer fængsler endnu en mand for drab på syrer på Nørrebro

Byliv

Nu sker der endelig noget: Fælles indsats skal stoppe organiseret cykeltyveri

Alarm112

Tre biler på Nørrebro i København blev ramt af skud

#72timer

Borgmester om manglende løsninger for hjemløse: - Der er vel ikke nok stemmer i hjemløshed

Alarm112

21-årig er fængslet efter drab på syrisk mand på Nørrebro

#72timer

Vores mål er at give Hus Forbi en halv million kroner: Sådan donerer lokale virksomheder

Alarm112

Ung mand død efter knivstikkeri på Nørrebro i København

Alarm112

Kilovis af hård narko blev leveret i små æg på søndage

Byliv

Restauratør: Københavnsk model for udeservering er konkurrenceforvridende

Annonce