Annonce
Nørrebro

Natklubejere fandt tilbage til rødderne: Fra gintonics til bæredygtigt legetøj

Grafisk designer Rikke Nogel viser, hvordan Kolektos magnetiske panda og giraf kan samles. De har en magnet i maven, så der er mange muligheder. Foto: Hanne Bjørton
Rikke Nogel og Eva Wandel drev indtil 2017 natklubben Gefährlich. I dag tegner og producerer de selv legetøj og interiør af træ i virksomheden Kolekto og har fået to investorer som rygrad.
Annonce

Allerede på trappen op til baghusets førstesal kan man høre savens syngen. Her bor designvirksomheden Kolekto, og saven er ved at skabe kropsdele til små pandaer, elefanter og giraffer i finsk, bæredygtigt træ.

Bag Kolekto står grafisk designer Rikke Nogel og arkitekt Eva Wandel. De tegner selv alle designs og har sammen med to ansatte hænderne nede i al produktion.

For blot tre år siden befandt de to iværksættere sig på Nørrebro i en helt anden branche: Restauranten og natklubben Gefährlich - et lidt anderledes gå-i-byen sted, blandt andet med egen frisørsalon, hvor man kunne få en natklipning.

- Da vi startede Gefährlich, var jeg lige blevet færdig som grafisk designer, og mens vi havde Gefährlich uddannede Eva sig til arkitekt på Arkitektskolen. Så man kan sige, vi er lidt mere kommet hjem nu. At vi havnede i restaurantionsbranchen var faktisk lidt tilfældigt. Så vi er meget mere det her, fortæller Rikke Nogel.

Annonce

Vi rykkede os derhen

Da de to iværksættere havde haft Gefährlich i tretten år, savnede de at være mere kreative.

- Vi havde et lille lokale i Rantzausgade, hvor vi arbejdede med træ. I starten var det bare for sjov, og vi gav hinanden forskellige opgaver, for eksempel at lave et kvadratisk puslespil i 3D. Så brugte vi mere og mere tid der. Der var sådan et stort vindue ud mod gaden, og folk der kom forbi syntes, det var nogle fede ting og ville købe det. Og det var slet ikke meningen. Men vi kunne godt mærke, at vores interesse rykkede sig længere og længere derhen, siger Rikke Nogel.

Grafisk designer Rikke Nogel i gang med at male en masse pandakroppe. Foto: Hanne Bjørton

Til sidst solgte de Gefährlich, og snart var træværkstedet på Nørrebro for lille, så de flyttede det til Amagerbrogade. Og snart må Kolekto også skifte Amagerbrogade ud med større lokaler på Strandlodsvej.

Det er nemlig gået godt. Kolektos trælegetøj og interiør forhandles blandt andet i Illums Bolighus, Paustian, Dansk Arkitektur Center, hos Louisiana og Statens Museum for Kunst.

- Vi laver alting selv, vi bearbejder alting selv, vi ved præcis hvilken maling, vi putter på. Alle materialerne er godkendte og naturlige og med den bedste FSC-mærkning (international non-profit mærkningsordning til bæredygtigt træ og papir, red.), man kan få. Og så står vi og producerer alting selv - det er de færreste i Danmark, der laver tingene selv, siger Rikke Nogel.

Annonce

Alting lukkede

Men coronaen satte bremsen i for den lille virksomhed - pludselig blev produkterne kun solgt i Kolektos egen webshop.

- Vi sælger jo allermest til museer og store butikker, og de har været lukket ned. Alle projekter, som vi har arbejdet op imod, vi er for eksempel ved at lave en serie til Zoo - fra marts døde alt, siger Rikke Nogel.


At det er vores arbejde nu at sidde og tegne en panda, bygge den i træ og sælge den til en butik, der er glad for den – det er der jo en kæmpe tilfredsstillelse i.

Rikke Nogel, grafisk designer


Det var de to iværksætteres held, at de netop havde fået to investorer, der ikke blev skræmt væk af nedgangen i salget.

- Vi mødte Henrik Busch gennem vores advokat. Han har været direktør for Magasin og Illums Bolighus og stået for detailhandlen ude i lufthavnen, virkelig hardcore business. Han var vild med vores produkter og ville gerne have Ulla Iversen med, som har været økonomidirektør i mange store virksomheder. Han er god til at åbne dørene, og hun er god til at lukke aftalerne.

- Eva og jeg er sådan nogle, der bare prøver os frem og famler lidt i blinde. Men at få investorer ind, få ordentlige maskiner, snakke med andre om at gøre ting på en bedre måde, det er vildt inspirerende, og det har udviklet vores forretning. Jeg er meget stolt af, at vi er nået hertil hvor vi er, på så kort tid, siger Rikke Nogel.

Annonce

Her finder vi på noget nyt

Livet i restaurationsbranchen var sjovt. Gefährlich var iværksætterduoens drøm om at skabe det sted at gå i byen, som de selv savnede.

- Men vi er også blevet ældre og har fået børn, og det harmonerer bare ikke med natklubber og lange arbejdstider. Jeg var 30 og Eva i sluttyverne, da vi startede, og det var jo vildt fedt. Alle der arbejdede der var vores venner og er stadig folk, vi ser i dag. Men da vi så blev 40 og de ansatte var 25, så begyndte der bare at være en naturlig distance. Og jeg ville egentlig gerne være derhjemme med min familie i weekenderne, så de sidste år med Gefährlich var det et arbejde.

- At det er vores arbejde nu at sidde og tegne en panda, bygge den i træ og sælge den til en butik, der er glad for den – det er der jo en kæmpe tilfredsstillelse i. Når man så sidder og laver 100 pandaer, så tænker vi: Der er sgu ikke stor forskel på at lave 100 pandaer og 100 gin og tonics. Hvis du gør alting længe nok, så skal det nok blive kedeligt. Det der er fedt her er, at når de 100 pandaer er overstået, så finder vi jo på noget nyt, siger Rikke Nogel.

Læs mere om virksomheden på kolekto.dk

Under coronanedlukningen designede Kolekto et knus, man kan sende til dem, man ikke kan besøge. Foto: Hanne Bjørton
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Ghettoplanen handler om børnene

Debat

Vores boliger er ikke nedslidte

LEDER

Lad ikke vores butikker dø: Køb dine julegaver lokalt

Annonce