Annonce
Nørrebro

Nu skal daginstitutioner i udsatte områder gøres attraktive

Katrine Madsen er pædagogisk leder i Børneinstitutionen Asgård. En af de institutioner som får en håndsrækning af Københavns Kommune. Foto: Rebecca Veinø Johansen
Seks daginstitutioner i udsatte boligområder på Nørrebro og på Amager får fra 2021 et stort fysisk og pædagogisk løft. Der er afsat 29 millioner kroner til formålet.

Når man bliver voksen kan det engang imellem være de små ting, som man husker og drømmer sig tilbage til. Det kan være den fede legeplads i børnehaven eller naturvejlederen, der fuld af indlevelse kunne fortælle vidt og bredt om dyreliv og naturen som spisekammer. Eller simpelthen bare de trygge rammer i den institution, hvor man som barn brugte de fleste af sine vågne timer.

Det er forskelligt, hvad vi husker, men ens for alle er at vi alle drømmer og mindes. Og nu kommer vi til det, for henover de næste tre år vil Københavns Kommune hjælpe de gode minder lidt på vej i en række institutioner.


Med flere ressourcer kan vi i højere grad give vores børn oplevelser og dermed udvide deres horisont, så børnene får en fælles reference, når de starter i skole.

Katrine Madsen, pædagogisk leder i Børneinstitutionen Asgård.


Seks daginstitutioner på henholdsvis Nørrebro og Amager står nemlig lige nu foran et gevaldigt løft. Københavns Kommune har afsat 29 millioner kroner i budgettet til at styrke daginstitutioner i og tæt ved udsatte boligområder i Hørgården, Lundtoftegade og Mjølnerparken.

Beløbet skal deles mellem de seks institutioner og primært bruges til at løfte både de fysiske rammer og ikke mindst styrke de pædagogiske kvaliteter. Dette i håb om at gøre dem attraktive for forældre i lokalområdet - også de ressourcestærke.

- Det er en stor håndsrækning til nogle institutioner, som står med en særlig vigtig samfundsopgave med at øge chanceligheden for alle børn. Visionen er, at de bliver blandt byens bedste og mest attraktive dagtilbud. De skal ikke bare være velfungerende. De skal kunne noget særligt. Med de ekstra midler får de bedre forudsætninger for at have en høj pædagogisk kvalitet, der fremmer børnenes læring og trivsel, siger Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S).

På vej mod Profil-institutioner

Som førnævnt ønsker man med midlerne at styrke de pædagogiske kvaliteter og dermed også den pædagogiske profil. Her kan der blive lagt særlig vægt på udeliv og natur, samarbejde med kulturinstitutioner, kreativitet, musik og bevægelse. Noget som Katrine Madsen er både glad og taknemlig over, der kommer fokus på. Hun er Pædagogisk leder i Børneinstitutionen Asgård, som ligger på Hothers Plads, en institution der er blandt de udvalgte til at få en hjælpende hånd.

- Allerede nu arbejder vi præventivt med børns kompetencer og prøver at give dem en omverdensforståelse. Med flere ressourcer kan vi i højere grad give vores børn oplevelser og dermed udvide deres horisont, så børnene får en fælles referenceramme, når de starter i skole. Med andre ord så har vi mulighed for at tage dem med ud og vise dem, hvor mælken kommer fra, i stedet for at de kun skal se det på et billede. Det gør en forskel, siger Katrine Madsen.

I Asgård drømmer de i følge Katrine Madsen om at få en bæredygtig profil, hvor der også er fokus på innovation. Naturligvis taget ned på vuggestue-niveau.

Udover det afsatte beløb får institutionerne også ekstra penge til minimumsnormeringer i de kommende år i lighed med resten af Københavns daginstitutioner.

De enkelte institutioners valg af pædagogisk profil afhænger af deres specifikke muligheder og ønsker. Det går institutionerne nu i dialog om med Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Fakta

  • Der er afsat i alt 29 mio. til at give de seks institutioner et kvalitetsløft over de næste fire år fra 2021 til 2024.
  • 16 mio. kr. går til renovering og forbedring af de fysiske rammer inde og ude
  • 13 mio. kr. går til at styrke den pædagogiske kvalitet gennem kompetenceudvikling og ved at gøre institutionerne til særlige profilinstitutioner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Bydelens grønne lunger kvæles langsomt

Annonce