Annonce
Nørrebro

På skyggejagt på Assistensen

Jagten på H.C.Andersens skygge er et gådespil på Assistens Kirkegård, hvor man både bliver klogere på kirkegårdens beboere og samtidig udfordrer hjernen på en sjov måde. Foto: Benedicte Lorenzen
Annonce

REPORTAGE. Min kollega og jeg er taget på puzzle walk fra Institute of Wonder på Assistens Kirkegård. Med hjælp fra 'Skyggens Notesbog', er vi gået på jagt efter H.C. Andersens skygge, som er forsvundet, og det viser sig, at der er meget, vi ikke ved om kirkegården og dem, der ligger her under jorden.

GÅDESPIL: Min kollega Benedicte og jeg træder ind på Assistens Kirkegård med lige dele begejstring og nervøse sommerfugle i maven. Udsigten til at skulle bruge de næste par timer på at gå på opdagelse i solen på et af Nørrebros ubetinget dejligste steder er skøn. På den anden side er ingen af os udstyret med en logisk sans, der er noget at prale af, og det bekymrer os. For skal man ikke være god til sådan noget, når man kaster sig ud i en puzzle walk? Til gengæld bor Benedicte lige over for Assistensen og kender den ret godt, så mon ikke det vejer lidt op?

Vi kigger spændte på den brune papæske, som vi ikke har måttet åbne, før vi befandt os her ved indgangen til Assistens Kirkegård. Jeg bryder forseglingen og åbner æsken. Her ligger en Skyggens Notesbog, en gådeguide, et kort, en blyant, en æske tændstikker og et brev forseglet med et lakstempel og teksten ’Åbn mig først’. Vi åbner brevet.

’I må hjælpe mig! Min skygge er forsvundet, og jeg skal have ham tilbage. Det lykkedes ham at snige sig ud i verden, da de begyndte at bygge metroen her. I vil dårligt tro, hvad han kan finde på. Vi må standse ham, før han gør nogen fortræd. Jeg forsøgte at lede efter ham, men jeg fandt kun hans notesbog, en blyant, et kort over Assistens Kirkegård og en æske tændstikker (dem skal I først bruge, når I får besked på det). Disse ting kan I finde i pakken sammen med en Gådeguide’, står der i brevet.

En helt anden verden

Af brevet fremgår det, at vi skal lede efter symboler på gravstenene, som er de samme som i bogen, og at vi finder svarene på de forskellige gåder ved at se os omkring på kirkegården og lægge mærke til alle detaljer.

Brevet er underskrevet af selveste H.C. Andersen, som ligger begravet her på Assistens Kirkegård. Det er altså hans skygge, der er undsluppet. Ok, lad spillet begynde. Vi går straks i gang med tale om, hvordan vi finder ud af, hvor vi skal starte – og glemmer at læse brevet helt til ende, hvor det er angivet, at H.C. Andersen mener, at skyggen har påbegyndt sin rejse ved H. C. Ørsteds grav. I stedet bliver vi enige om, at det første sted, vi skal opsøge, må være det første symbol i Skyggens Notesbog. Vi slår op i den og finder ud af, at det er et ansigt, der symboliserer gravstedet for hjemløse.

»Jeg ved godt, hvor det er,«siger Benedicte, og vi begiver os ind på kirkegården. Her, langs kirkegårdsmuren ud mod Jagtvej, er det som to verdner, der mødes. Man kan kun svagt høre trafikken, og da vi kommer ind i et lille skovområde, mister vi helt fornemmelsen af, at vi stadig er på Nørrebro.

Mødet med en irsk kaptajn

Vi når frem til graven og læser historien i notesbogen, der er knyttet til symbolet og dermed graven. Den handler om Kaptajn Mickey Irishman, som hver dag cykler omkring i byen for at finde blomster blandt supermarkedets affald, som han pynter gravstedet med. En gestus, som Københavns Kommune til at begynde med ikke var særlig begejstret for, men til sidst lod de ham gøre det.

Også i dag ser der rigtig fint ud ved graven – det er da en sød historie. Her, ved de hjemløses grav, skal vi løse den første gåde og dermed finde frem til, hvor vi efterfølgende skal gå hen. Gåden involverer pladsen bag os, og med lidt hjælp fra et par af ledetrådene i Gådeguiden løser vi den. Vi bliver helt imponerede over, hvor meget arbejde der er lagt i den her puzzle walk, for der er bestemt ikke overladt noget som helst til tilfældighederne. Og så bliver vi naturligvis også ret imponerede over, at vi fandt frem til svaret – sådan næsten uden hjælp!

Fra nobelpris til vovemod

Jo flere gåder vi løser, jo bedre bliver vi faktisk til at løse dem, og humøret stiger gradvist, efterhånden som vi også klarer nogle gåder uden brug af ledetråde. Hjernen kommer virkelig på arbejde, men det er sjovt, og det er fedt, at svaret er i de omgivelser, vi befinder os i. På den måde lægger man pludselig mærke til alle detaljer omkring én som indgraveringerne i gravstenene og bevoksningen. Selv Benedicte, som jævnligt kommer på Assistensen, bliver opmærksom på detaljer, hun ikke tidligere havde lagt mærke til.

Samtidig lærer vi en masse om de mennesker, der ligger under jorden her på kirkegården – eller det, der nu er tilbage af dem. Vi når til Niels Bohrs grav og læser den lille historie, der følger med i Skyggens Notesbog. Her finder vi ud af, at han, udover at have fået Nobelprisen, også var med til at redde mere end 7000 danske jøder under 2. Verdenskrig.

Vi ved jo begge godt, at der ligger mange spændende mennesker begravet på Assistens Kirkegård, men der er mange flere med en fascinerende historie, end vi var klar over. Et af sporene leder os til en grav, hvor der ligger en helt særlig kvinde med en vild historie, som hverken Benedicte eller jeg utroligt nok har hørt om før. Det er fedt, det her, og hvor giver det god mening at fortælle de menneskers historie, som af en eller anden grund er gået i glemmebogen.

Skygge på fri fod

Det er over frokosttid, og man løser ikke mange gåder på tom mave. Vi bliver enige om at tage en lille afstikker til Griffenfeldsgade og få lidt frokost, inden vi fortsætter.

Med fornyet energi fortsætter vi turen rundt på Assistensen. Vi må efterhånden indse, at forhåbningen om ikke at gøre brug af så mange ledetråde, ikke holder. Nogle få gange har vi klaret gåderne helt uden, men ofte er vi nødt til at bruge to eller alle tre for at komme videre.

Da der er gået næsten tre timer kan vi godt se, at det desværre ikke er realistisk, at vi når til vejs ende i spillet. Vi har diskuteret meget frem og tilbage ved hvert gravsted og været for stædige til hurtigt at slå op i gådeguiden og bruge ledetrådene, og det betyder, at vi ikke kan holde os til de 2-2,5 timer, som spillet ellers forventes at tage. Det er selvfølgelig ærgerligt, for vi har jo ikke fundet H.C. Andersens skygge, som var hele målet med den her puzzle walk. Men på den anden side er vi helt høje af de sidste timer at være blevet så meget klogere på kirkegården og de mennesker, der ligger her. For der er virkelig mange gode historier, som vi glæder os til at fortælle videre.

Men jeg ville nu godt have vidst, hvad den æske tændstikker skulle bruges til….

 

Puzzle Walk:

- Vi prøvede gådespillet Skyggens Notesbog, som er et gådespil, der foregår på Assistens Kirkegård.

- Spillet er lavet af Institute of Wonder og findes i to udgaver - ét til Assistens Kirkegård og et til Kødbyen på Vesterbro.

- Man kan være 2-4 spillere.

- Spillet til Nørrebro koster 595 kr., og spillet til Vesterbro koster 495 kr.

- Spillene kan købes på instituteofwonder.dk.

Kilde: Institute Of Wonder

 

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nørrebro

Parkeringssag i højesteret

Annonce