Annonce
Nørrebro

Sjællandsgade Bad holder nødåbent: Nørrebro er en af de bydele med flest boliger uden bad

To dage om ugen har Sjællandsgade Bad fået dispensation til at holde åbent. Tirsdag er for hjemløse og onsdag er for andre borgere, som trænger til et bad. Foto: Privat
Et ugentligt bad kan være en luksus for nogen, for Nørrebro er en af de bydele, hvor der er flest lejligheder uden bad. Selv under en corona-nedlukning, skal folk kunne komme i bad.

Når man har et funktionelt bad, hvor der kommer varmt vand ud af brusehovedet, så kan man godt glemme, at sætte pris på den luksus det i virkeligheden er. Nørrebro er nemlig en af de bydele med flest boliger uden bad. Og dermed er et bad ikke nødvendigvis en selvfølge.


Selvom vi gør mange af de tiltag, som der blev stillet krav til i aftalen, så er det anderledes, når det er nedfældet på et stykke papir, og det skulle vi være klar på at efterleve.

Sofie Neergaard, Sjællandsgade Bad


Sjællandsgade Bad er en af de gamle institutioner, som tilbage i efteråret blev tilgodeset ved budgetforhandlingerne for 2021. Det blev til en samlet 4 årig driftsaftale på 8,4 millioner, som skulle træde i kraft 1. januar 2021. Men en endelig aftale skulle lade vente på sig. Den var ikke helt let at få på plads, fortæller Sofie Neergaard, som er en af nøglepersonerne i foreningen Sjællandsgade Bad.

- Det har ikke været let at finde hinanden under forhandlingerne til den nye driftsaftale. Selvom vi gør mange af de tiltag, som der blev stillet krav til i aftalen, så er det anderledes, når det er nedfældet på et stykke papir, og det skulle vi være klar på at efterleve. Aftalen med Københavns Kommune faldt på plads den 22. december til stor glæde og lettelse for os alle, siger Sofie Neergaard.

Annonce

Hvor vigtigt er et bad?

Sofie Neergaard fortæller, hvordan corona har tvunget dem til hele tiden at være omstillingsparate. Lige nu holdes der nødåbent i Sjællandsgade Bad. Hun mener ikke, at folk kan, må eller skal undvære et bad. Sjællandsgade Bad har fået dispensation til at holde åbent hver onsdag fra klokken 12-18 for bad-trængende. Sidste onsdag havde de godt 50 personer igennem på de seks åbningstimer.

- Jeg ville lyve, hvis jeg ikke sagde, at det kræver noget mere af vores frivillige, at vi har åbent på den her måde, for der må kun være 5 personer af gangen per etage. Og selvom vi for tiden kun kan tilbyde brus, så skal der rengøres ekstra grundigt mellem hvert bad. Til gengæld koster det kun 20 kroner at få sig et varmt brusebad.

En af de ting, som skulle efterleves i den nye aftale, var et tiltag for hjemløse. Men for at kunne efterleve en hjemløse-indsats, var det nødvendigt at have en socialfaglig person på stedet. Det er en person, som Sjællandsgade Bad nu har ansat. Det betyder således, at det gamle hus hver tirsdag mellem klokken 08-12 kan slå dørene op for de hjemløse, som ønsker at benytte tilbuddet.

Annonce

Fra 135 frivillige til 70

Sofie Neergaard er en ud af to ansatte i foreningen Sjællandsgade Bad. Ellers består driften primært af frivillige kræfter. I starten af 2020 lige før coronas første bølge var 135 frivillige i sving i forbindelse med foreningens aktiviteter. I efteråret talte den frivillige skare knap 70 personer.

De i alt 8.4 millioner, som den 4 årige aftale lyder på, går primært til husleje, forbrug, administration og driftstilskud til badet. Driftstilskuddet er på 600.000 kroner, men på grund af corona rækker det ikke langt.

På grund af de to nedlukninger og andre restriktioner fra regeringens side har det ikke været muligt at afholde i nærheden af de sociale- og kulturelle arrangementer, som der oprindeligt var på tegnebrættet. Sjællandsgade Bad har derfor yderligere modtaget 200.000 kroner, så det er muligt at opstarte nogle af de tiltag, som ligger under 2021 aftalen.

Sjællandsgade Bad holder altså åbent, og det er trods de skærpede omstændigheder. For selvom der kun er brus lige nu, så kan det unge par der er ved at renovere badeværelse, manden der bor i bilen, den ældre dame på 80 år som er bange for at gå i  bad alene derhjemme i frygt for at falde og den unge fyr, der plejer at tage  bad på jobbet eller i fitnesscentret stadig få et bad. For mange gange er Sjællandsgade Bad deres eneste mulighed.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

SF: Gør hver tredje bolig almennyttig

Annonce