Annonce
Nørrebro

Sommerlarm vækker politikerne

Politisk kommentator og klummeskribent Carsten Mai.
Annonce

Sommerens ord i København er blevet 'soundboks' – et kæmpebæst af en højtaler som beduggede unge slæber rundt på fra fest til fest. Men borgene langs Islands Brygge, i Nordhavnen og i de små gader i Indre by har fået nok. Ja mere end det. Beboerne har bombarderet borgmestrene med klageskrivelser.

Nattesøvnen er for længst spoleret for mange, og dertil kommer utryghed og svineri i de enkelte kvarterer. Festerne er i høj grad rykket udenfor, fordi barerne og værtshusene skal lukke ved midnat som følge af coronakrisen.

At festen lukker tidligt har dog også positive konsekvenser. Antallet af voldsepisoder er styrtdykket, da de fleste episoder sker, når klokken nærmer sig to om natten. På det tidspunkt er festdeltagerne på barerne vind og skæve af druk, og så kommer det hurtigt til vold. Men festerne fortsætter ud i boligområderne, og så kommer larmen.

Men problemerne rundt omkring i København er i den grad noget, politikerne tager alvorligt, og det med god grund. En lang række københavnere er ramt på livskvaliteten, og politikerne ved, at de bliver holdt op på, om de kan løse de problemer, der er, hvor folk bor.

Alt lige fra kommunale vagter til en permanent tidlig nattelukning af barerne er kommet i spil. Overborgmester Frank Jensen (S) har rykket regeringen for at få svar på, om kommunen kan oprette sit eget ordenskorps, mens den konservative leder, Jakob Næsager, bl.a. foreslår, at et sådant korps skal kunne advare festdeltagerne om, at om lidt slutter festen, og så er det med at få slukket for musikken. Også Venstres borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard bakker stærkt op om de støjramte borgere.

Den ferieramte justitsminister Nick Hækkerup (S) har dog ikke meldt sig på banen med en kommentar til forslaget om et kommunalt ordenskorps bevæbnet med bødeblokke.

Debatten om larm i gaden er bestemt ikke ny. Hidtil har diskussionen svinget mellem synspunktet om, at bosætter man sig i byen må man tåle lidt larm, og så over til det helt modsatte synspunkt der går på, at alle skal have ret til ro hele natten igennem uanset, hvor de bor.


Der vil være kontant afregning i stemmeboksen, hvis politikerne kommer borgerne i møde og ikke mindst, hvis de vender det døve øre til musikken.


Årets debat er dog anderledes end sædvanligt. For det første har coronakrisen givet bylivet nye vilkår, som skal takles politisk. For det andet har politikerne allerede bladret i kalenderen og konstateret, at der er kommunalvalg næste år. Derfor er viljen til at komme borgerne i møde maksimeret.

Indtil nu har politiet smidt fløjlshandskerne og varsler flere påbud og bøder, men politikerne finder snart sammen om en ny politisk pakke, der vægter borgernes nattero langt højere end festerne.

Et kommunalt vagtkorps kræver en lovændring, men de københavnske politikere presser nu på for at få deres partifæller til at tage sagen op i Folketinget.

Ingen løsning vil være uprøvet, for politikerne ved, at det er problemer tæt på der betyder allermest for borgerne. Der vil være kontant afregning i stemmeboksen, hvis politikerne kommer borgerne i møde og ikke mindst, hvis de vender det døve øre til musikken.

Carsten Mai

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Com som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

Annonce
Annonce
Koncert

Dansk rock i Stefanskirken

Annonce
Annonce
Idræt

Nu kan du nominere Årets Idrætsforening

Annonce
Forsiden netop nu
Miljø

53 nye elbusser på vej

Annonce