Annonce
Nørrebro

Stram Kurs demonstrerede midt i muslimsk barne-begravelse

På Dortheavej i Nordvest ligger Det Islamiske Trossamfund, hvor der i fredags blev afholdt begravelse. - Foto: Ritzau Scanpix / Andreas Beck /Arkiv
Annonce

af Simon Reenberg, Jesper Gisli og Chili Djurhuus

En åben rustvogn med en barnekiste af den mindste størrelse fik ikke demonstranter fra Stram Kurs til at skrue ned for tilråb, slagord og vrede diskussioner, da de fredag eftermiddag demonstrerede foran Det Islamiske Trossamfund på Dortheavej i Nordvest.

’Fejring af aflivningen af Omar El Hussein’ kaldte partiet demonstrationen, der på fem års dagen for Omar El Husseins terrorangreb på synagogen i Krystalgade og ’Krudttønden’ på Østerbro, skulle markere og fejre terroristens død.

Efter at have stået tæt på Nørrebro Station og talt gennem en megafon bevægede nogle af demonstranterne sig ad Frederikssundsvej og ned til Dortheavej.

Læs også: Politiet forklarer: Derfor lod vi Stram Kurs demonstrere midt i barne-begravelse

Her stillede de sig foran Det Islamiske Trossamfund og filmede. Midt i demonstrationen trillede en rustvogn ind på Dortheavej og parkerede ved kantstenen to meter fra Stram Kurs’ demonstration, lige over for Det Islamiske Trossamfunds lokaler. Her skulle der være fredagsbøn og begravelse af et lille barn.

De fremmødte demonstranter fra Stram Kurs fortæller i videoen, at de gik til Dortheavej, fordi der skulle være en demonstration. De virkede noget overraskede, da den den lille hvide kiste kom til syne, idet bagsmækken på rustvognen blev åbnet. Dette kan ses og høres 01:18:38 inde i videoen.

Læs også: Hør Rasmus Paludan forklare: Vi har aldrig demonstreret til en begravelse

Umiddelbart efter bad en politibetjent de demonstrerende fra Stram Kurs om at trække sig lidt tilbage for at vise respekt, når begravelsesoptoget skulle begynde lidt senere. Dette indvilligede demonstranterne i.

Annonce

»Nej til sharia i Danmark«

Men respekten blev hurtigt glemt. ”Nej til sharia i Danmark” gjaldede det to gange hen over rustvognen mod de fremmødte på den anden side af gaden, inden et flere minutter langt skænderi med flere af gæsterne fra Det Islamiske Trossamfund satte lydkulissen klods op af den åbne rustvogn.

Læs også: Stram Kurs mødt med kritik fra alle sider: Han voldtager de rettigheder vi andre elsker

Sideløbende befandt forældrene til det afdøde barn sig inde i bygningen, hvor de tog imod kondolencer fra de fremmødte. Det bekræfter Islamisk Trossamfund over for Nørrebro Nordvest Bladet.

Annonce

Rasmus Paludan: Helt rimelig opførsel

Ifølge lederen af Stram Kurs måtte han ikke være på Dortheavej, fordi det ikke var sikkert for ham. Partilederen havde angiveligt fået at vide, at der var anmeldt en stor demonstration, og politiet kunne ikke varetage hans sikkerhed. Det har ikke været muligt at få det bekræftet af politiet.

»Jeg tror ikke en tøddel på, at det var en begravelse. Man lader ikke en rustvogn stå åben uden at tilse den,« siger han og fortæller videre, at hans folk på stedet havde samme opfattelse af, at det ikke var en begravelse, men et politisk setup.

»Derfor mener jeg også, at det er helt rimeligt, at de (partimedlemmerne, red.) råbte ‘Nej til sharia’, mens de stod tæt på rustvognen«.

Københavns Politi lader i første omgang demonstranterne stå. Senere beder de dem om trække sig helt fra stedet, hvilket gruppen gør. Politiet vil ikke fortælle, om Stram Kurs og eller Islamisk Trossamfund havde anmeldt demonstrationer på stedet, men de oplyser til Nørrebro Nordvest Bladet, at enhver umiddelbart har ret til at stå på offentlig vej og ytre sig.

Politiet havde inden deadline ikke mulighed for at svare på, hvorfor Stram Kurs-sympatisørerne får lov at blive stående til at starte med, men efterfølgende bliver gennet væk.

Videoen fra demonstrationen kan ses her (eksternt link til Youtube)

Nedslagspunkter i video fra demonstration

  • 00:55:18 Rustvogn ankommer.
  • 01:18:38 Rustvogn åbnes, og deltagere i demonstration konstaterer, at der er en barnekiste i rustvognen.
  • 01:21:10 Betjent appellerer til, at demoen trækker lidt tilbage, når begravelsesoptoget skal begynde om lidt – dette indvilliger kameramanden i.
  • 01:23:53 Kameramand/demonstrant råber to gange »Nej til sharia i Danmark« ind over den åbne rustvogn til bygningen og menneskene overfor.
  • 01:32:50 Kameramand/demonstrant råber igen højlydt ind over rustvognen til folk ovre på den anden side af gaden: »Du skal ikke blive ved med det der sharia!«
  • 01:33:29 Betjente beder demoen om at rykke tilbage, nu da begravelsesoptog skal til at begynde. Demo rykker tilbage, og der er herefter ikke flere råb eller diskussioner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nørrebro

Parkeringssag i højesteret

Annonce