Annonce
#72timer

Tue stempler ud som familiefar og fængselslæge: Skal være hjemløs på Nørrebro

Fængselslægen fra Vester Fængsel Tue Thastum skal være hjemløs i 72 timer. Han gør det i en god sags tjeneste og for at få indsigt. Foto: Byrd/Rasmus Flindt Pedersen
Som et led i at samle 500.000 kroner ind til Hus Forbi sender NørrebroLIV Tue på gaden i 72 timer som hjemløs.

Der er mange måder at reagere på, når man møder en hjemløs på gaden. Mange slår blikket ned, andre giver en skærv til et varmt måltid mad trods antagelsen om, at pengene uden undtagelse bliver brugt på guldøl og stoffer. Så er der samaritaneren, de medlidende blikke og andre gange målrettes et skældsord eller det der er værre mod den hjemløse.

Men hvordan er det at være den hjemløse, som står eller sidder på første parket? Hvordan føles det ikke at blive behandlet som ligemand - og ikke at kunne være sikker på tørt tøj efter vejrgudernes utallige regnskyl og koldfronter? Hvordan er det at blive spyttet på eller ikke kunne hæve penge uden ID?

Flere af ovenstående episoder kommer Tue Thastum uden tvivl til at mærke på egen krop, når han den 28. april kl.12.00 går på gaden på Nørrebro som hjemløs i 72 timer for at rejse penge i en god sags tjeneste. Selvom han ikke har helt samme baggrund og udfordringer, som mange af dem han vil møde i løbet af de tre dage, han er ude, så vil han stadig mærke og se Nørrebro fra en anden vinkel, end den han plejer.

Annonce

- Jeg lever af - og drages af at gøre en forskel. Derfor går det her projekt også lige i hjertet på mig. Dels er jeg med til at rejse penge til Hus Forbi qua min deltagelse, men jeg får også en indsigt i en helt anden hverdag end den tryghedsboble, som jeg selv dagligt færdes i. Jeg var ikke et øjeblik i tvivl om, at jeg ville deltage, fortæller Tue Thastum.

Fra fængselslæge til hjemløs

Tue Thastum er 46 år. I lejligheden på indre Nørrebro bor han med sin kone og parrets to børn. Udover at være familiefar er Tue Thastum også læge med speciale i almen medicin. Hver dag tager han fra Nørrebro til sin arbejdsplads i Vestre Fængsel, hvor han er en ud af seks læger, som tager sig af de indsatte bag den store grønne dør, som mest af alt ligner noget fra en gammel Olsen Banden film.

Fængselslægen fra Vester Fængsel Tue Thastum skal være hjemløs i 72 timer. Han gør det i en god sags tjeneste og for at få indsigt. Foto: Byrd/Rasmus Flindt Pedersen

Efter adskillige sikkerhedstjek, godkendelser og foranstaltninger satte vi fængselslægen Tue Thastum stævne i fængslets sundhedsfløj til en snak om de tanker, der går gennem ham forud for hans 72 timer som hjemløs i Nørrebros gader. Der ligger ikke så mange overvejelser bag beslutningen, men tanker er der mange af.


Jeg er spændt på min egen reaktion, når jeg skal tigge mad og penge. For jeg vil uden tvivl føle en skam.

Tue Thastum


- Jeg kommer til at stå overfor en kæmpe kontrast, når jeg går fra at kunne behandle indsatte som mange gange er fra udsatte grupper, til pludselig at skulle være en af dem. Det er noget som uden tvivl vil påvirke mig. Og jeg er ikke i tvivl om, at jeg vil kunne bruge de 72 timer til noget efterfølgende. For selvom jeg opfatter mig selv som empatisk, så vil det at prøve de hårde kår på egen krop helt sikkert give en ekstra dimension i min hverdag, siger Tue Thastum.

Fængselslægen ved fra mange af de indsatte, som han dagligt møder, at vejen fra det gode liv til et liv på gaden ikke behøver at være lang. Og lige præcis de fortællinger, som han har måttet lægge øre til, har også givet ham baggrund til at stykke sin egen dæk-historie sammen, for som han siger, så nytter det ikke at præsentere sig som læge og familiefar. Hans ambition er at blende ind og leve under samme forhold, i den tid han er ude.

Hvad glæder du dig mest til ved at være hjemløs i 72 timer?

- Jeg glæder mig til at være fri - til at have tid og til at mærke en ro ved at være mig selv. Jeg har kun mig selv på gaden. Der er ingen forpligtelser, og ingen der forventer noget af mig. Det bliver vildt at prøve. Og så glæder jeg mig til at møde mennesker, høre historier som ikke bliver fortalt til en læge pakket ind i et sygdomsforløb, men fortalt til en ligemand, siger Tue Thastum.

Hvad frygter du mest?

- Jeg har gjort mig rigtig mange tanker om, hvor jeg skal overnatte. Og der sidder allerede en uro i mig, for jeg må indrømme, at jeg er bange for at blive overfaldet, rullet eller tævet. Jeg vil helt sikkert bruge meget energi på at finde steder for natten. Jeg forestiller mig at søge mod lukkede baggårde og kirker til en start, siger Tue Thastum.

Hvad bliver den største udfordring?

- Jeg tror, at det bliver rigtig svært for mig at finde ro om natten - faktisk tror jeg ikke, at jeg får meget søvn. Og hvis det regner, og jeg bliver våd og ikke kan blive tør igen, så vil jeg uden tvivl blive presset. Det bliver helt sikkert en udfordring at mødes med andre hjemløse, for jeg har tit tænkt på, hvad det er for en historie, som Hus Forbi-sælgeren har, siger Tue Thastum.

Hvordan vil du have det med at skulle tigge på gaden?

- Jeg er spændt på min egen reaktion, når jeg skal tigge mad og penge. For jeg vil uden tvivl føle en skam. Her vil jeg søge mod ydre Nørrebro for ikke at stå foran min lokale Netto eller risikere at støde ind i min nabo, så tror de bare, at jeg har tabt sutten, fortæller Tue Thastum.

Vil du kunne træde ud af din daglige rolle som læge?

- Den tanke har jeg faktisk haft. Jeg er naturligvis forpligtet til at hjælpe, hvis jeg oplever en hjemløs med abstinens-kramper eller en alvorlig infektion. Men jeg er omvendt også begrænset i min gøren og laden, da jeg ikke har mit grej med. Men hjælp vil jeg naturligvis altid kunne tilkalde, siger Tue Thastum.

Annonce

En smagsprøve på livet

Når fængselslægen går ud af lejligheden på indre Nørrebro vil det være med daggammelt skæg, sovepose, liggeunderlag og uldundertøj. Og selvom han også vil have sin tandbørste, tandpasta og mobiloplader med sig, så vil han gøre hvad der skal til for ikke at stikke ud.

- Jeg ved godt, at jeg ikke får et reelt billede af det at være hjemløs. Jeg er jo egentlig bare en slags hjemløse-turist. Men jeg får en smagsprøve på, hvad de mennesker, jeg arbejder med dagligt, også går igennem. Jeg vil helt sikkert overskride en grænse ved at tigge, men det må jeg komme over. Når andre kan, så kan jeg også. Måske handler det bare om at blive sulten nok, siger Tue Thastum.

Hjemløse-projektet har ifølge Tue Thastum ramt noget i ham. Han var ikke i tvivl om, at han skulle deltage. Og før han nåede at vende projektet med sin kone, havde han meldt sig.

Inden længe står Tue Thastum på gaden. Han glæder sig, og han er spændt. Mange af hans tanker går lige nu med mental forberedelse. En ting er sikkert. Tue går på gaden den 28. april kl.12.00. Og du kan følge ham på NørrebroLIVs facebook side.

Sådan støtter og donerer du

Som virksomhed skriver du det ønskede beløb til 72timer@husforbi.dk hvorefter Hus Forbi sender en faktura. Private køber en avis af den lokale Hus Forbi-sælger og skriver det betalte beløb på sms til 30504816. Indsamlingen varetages alene af Hus Forbi.

Hvorfor #72timer ?

Fordi Hus Forbi i år fejrer 25 års jubilæum. I den anledning vil vi sætte konstruktivt og løsningsorienteret fokus på flere hjemløseproblematikker og sender derfor en læser ud i frivillig hjemløshed i tre døgn. 72 timer hvor den ’hjemløse’ på egen krop oplever problemer og udfordringer og beretter om oplevelserne. I de tre døgn vil vi også samle penge ind til netop Hus Forbi, og det er vores ambition at runde en halv million kroner i jubilæumsgave til den corona-trængte organisation. #72timer kan følges på alle vores medier frem til 12. maj.

_

Annonce

Mest læste

Annonce
Alarm112

Tre biler på Nørrebro i København blev ramt af skud

Annonce
Annonce
Alarm112

21-årig er fængslet efter drab på syrisk mand på Nørrebro

Annonce
Forsiden netop nu
Alarm112

Ung mand død efter knivstikkeri på Nørrebro i København

Alarm112

Kilovis af hård narko blev leveret i små æg på søndage

Mest læste

Alarm112

Overvågning udelukker voldtægt af mand i København i juni

Alarm112

Person påkørt af tog på Nørreport påvirker togtrafikken

Alarm112

58-årig sparket og stukket ned med kniv i København

Alarm112

To cyklister affyrer skud mod ung mand på Nørrebro

Annonce