Annonce
Nordvest

»Der skal gå noget helt galt, før vi flytter herfra«

Elizabeth og Ryan flyttede fra Chicago i 2016, og året efter købte de deres nuværende hjem på Brofogedvej. De er vilde med diversiteten i Nordvest. - Foto: Byrd/Jacob Crawfurd

I 2016 flyttede Elizabeth Pomeroy og Ryan McGrew fra Chicago til København, og året efter købte de deres nuværende hjem på Brofogedvej i Nordvest. De er vilde med diversiteten i bydelen og drømmer om at stifte familie her i 2400.

Annonce

Mange amerikanere vælger at flytte til et andet engelsktalende land, når de beslutter sig for at flytte uden for USA’s grænser. Men sådan tænkte Ryan, 34, og Elizabeth, 30, ikke, da de begyndte at lægge planer for at forlade Chicago. De ville gerne til Nord-Europa, og de mest tillokkende destinationer for dem var Amsterdam, Berlin, Stockholm og København.

»Vi ville gerne flytte til en by, der er mindre og mere hyggelig end det, vi kommer fra. En by, der er skabt til mennesker og ikke biler. Hvor man kan tage cyklen, når man skal fra A til B,« forklarer Ryan.

Til sidst faldt valget på København, og parret, som er uddannet inden for IT, begyndte at søge arbejde i den danske hovedstad.

»Men det virkede ikke til, at vi overhovedet blev taget alvorligt, fordi vi ikke boede i Danmark. Vi fik ikke svar på nogen af vores ansøgninger. Så det gik op for os, at vi var nødt til at tage springet og flytte herover og så søge arbejde,« fortæller Elizabeth.

Så parret købte to enkeltbilletter til København og flyttede i første omgang ind hos én, der udlejede sin lejlighed på Airbnb.

»Det var et form for smuthul, for så havde vi en dansk adresse uden at have et CPR-nummer,« siger Elizabeth.

Og det var åbenbart dét, der skulle til. Fra det øjeblik, de landede i Københavns Lufthavn, var begge deres kalendere pludselig fulde af jobsamtaler, og inden længe havde de begge fået et job i København.

Annonce

En bydel i udvikling

Efterfølgende flyttede parret ind i en fremlejet lejlighed i Møllegade i otte måneder, men de blev hurtigt klar over, at det ikke var en gade, de skulle blive boende i.

»Det var lige ved Det Fri Gymnasium, og der var rigtig mange fester og gang i gaden. Og så er det bare et område med mange universitetsstuderende, så vi følte ikke rigtigt, at vi passede ind,« siger Elizabeth.

Hun og Ryan begyndte at lede efter andre lejeboliger, som ikke var tidsbegrænsede, men det viste sig at være svært at finde.

»Så vi besluttede os for at købe en bolig i stedet. Men det kunne vi hurtigt se, at vi ikke ville få råd til på Nørrebro, for som udlænding kan du ikke låne så meget i banken til udbetalingen, som danskere kan. Alt, vi så, var enten for småt eller virkelig gammelt og ikke vedligeholdt. Østerbro var også for dyrt, og Amager føltes for langt væk,« siger Ryan.

De ønskede begge følelsen af at være en del af et lokalmiljø og at bo i en blandet bydel. Og så var det, at de opdagede Nordvest.

»Her har du alt lige fra ’the weirdo bodega’ på hjørnet til masser af nybyggede boliger,« siger Ryan.

»Ja, det er interessant, at der er så stor diversitet i Nordvest. Vi har fået fortalt, at der både har ligget en balletskole - og klaverskolen her på Brofogedvej 12 - og et bordel rundt om hjørnet fra, hvor vi bor nu. Man kan finde det hele her i Nordvest. Området har virkelig en unik og rig historie,« siger Elizabeth.

De kan godt se, at Nordvest er en bydel i udvikling, og de kan genkende gentrificeringen fra Chicago, hvor man kan se det samme mønster.

»Først flytter kunstnerne ind i området og gør det smart, så begynder de modigste borgere at flytte dertil, derefter begynder de fancy restauranter og caféer at åbne, og til sidst ser man mødrene med barnevogne flytte til bydelen,« siger Elizabeth.

Annonce

Arbejdsdag med øl og pølser

Parret har i høj grad taget den danske kultur og ikke mindst Nordvest til sig. De har lært dansk, meldt sig ind i ejerforeningens bestyrelse og nyder livet i 2400, hvor de, på trods af at være uendeligt mange kilometer væk hjemmefra, føler sig hjemme.

»Her kender vi alle naboerne, det gjorde vi slet ikke i Chicago. Og så er det bare en virkelig god ejerforening, hvor folk interesserer sig for, hvad der sker i området og kommer hinanden ved,« siger Ryan.

»Og det er altid så hyggeligt, når vi ses i ejerforeningen. Vi har ind i mellem sådan en arbejdsdag, hvor vi arbejder lidt, og så drikker vi nogle øl, og der bliver tændt op i grillen og lavet hot dogs. Det føles næsten som familie,« siger Elizabeth med et smil.

»Ja, det at kende de folk, der bor her, hjælper virkelig til, at man føler sig hjemme,« siger Ryan.

Parret gør meget for at lære flere danskere at kende, og gennem projektet ’Lersøgrøftens integrationsbyhaver’ håber de, at de vil få endnu flere danske bekendtskaber. Her har parret deres egen have, som de passer. Der er ialt omkring 150 haver, og halvdelen ejes af danskere, mens resten ejes af folk med udenlandsk baggrund. På den måde mødes danskere og udlændinge og kan få sig en snak over havearbejdet.

Annonce

Drømmen om en familie i NV

Der skal meget til, før parret forlader Nordvest. Også selvom de da har oplevet bydelen fra sin mindre hyggelige side.

»For 18 måneder siden var der et skyderi lige på hjørnet, hvor politiet kom med blå blink og spærrede af. Det var da foruroligende og en stor ting, men det er også det eneste af den slags, vi har oplevet, mens vi har boet her,« siger Ryan og tilføjer:

»Der skal gå noget helt galt, før vi flytter herfra. Så skal vi miste vores jobs eller vores opholdstilladelse.«

Der er selvfølgelig lige den detalje, at parret kan gå hen og få brug for et ekstra værelse den dag, de vælger at sætte børn i verden, påpeger Elizabeth. For de vil meget gerne stifte familie i Danmark og gerne i Nordvest.

»Danmark er et meget mere humant land i forhold til at blive en familie. Der er langt bedre forhold for en familie end i USA, og så er børn her bare en langt mere integreret del af hverdagslivet. Her ser man børnene blive afleveret i Christiania-cykler, og det er okay på de fleste arbejdspladser, at man går lidt tidligt, fordi man skal hente sine børn,« siger Ryan.

Annonce
Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Seneste nyt

Annonce