Annonce
Klumme

Det er tabu at være ensom: Unge kvinde er hårdest ramt

Ensomhed blandt unge er et voksende problem
I denne klumme tegner Susanne Louw er billede af ensomme unge. Hvorfor er Nordvests ungdom opdelt?
Annonce

I dag oplever hver 10. unge mand eller kvinde en reel ensomhedsfølelse. Specielt blandt de unge kvinder står det slemt til. Det er i dag ikke længere de ældre, som er de mest ensomme.

Annonce

Stor forskel på de unges ensomhed.

Jeg har talt med mange unge mennesker, og jeg ser et klart billede. I Nordvest er de unge fra andre etniske kulturgrupper slet ikke på samme måde så ensomme, som andre unge i andre regioner i landet. Jeg tror, at det skyldes de ofte meget sociale fællesskaber, hvor man sjældent er ladt alene.

Ser man på gadebilledet, går man ofte enten to eller flere personer sammen – når man handler, på vej til familie eller venner. Det virker som om, at der altid er et familiemedlem eller en ven at række ud efter lige ved hånden. Og mange problemer løses sikkert ofte også ved hverdagens spisebord eller ved større komsammener med andre.


Ensomhed er den følelse, der opstår, når ens relationer ikke lever op til ens sociale behov og de gode fællesskaber.


Jeg siger ikke, at specielt unge kvinder af anden etnisk herkomst ikke kan føle ensomhed, men det skyldes andre årsager. Det kan være svært at finde fodfæste og skulle være ”multikulturelle” under hverdagens normer for unge kvinder, f.eks. hvad angår uddannelse, at stifte familie o.lign. Men mit bud er, at de generelt har de det bedre i livet end mange andre unge kvinder.

Annonce

Hvad er ensomhed

”Ensomhed er den følelse, der opstår, når ens relationer ikke lever op til ens sociale behov og de gode fællesskaber”.

Center for Ungdomsforskning, DPU, Århus Universitet har lavet en stor undersøgelse, som falder i god tråd med, hvad Viften – gør ungdommen mindre ensom -, viser, at de”ramte” unge ofte er svære at identificere. Nogle er stille og indadvendte, andre bliver oplevet som ”for meget” af deres jævnaldrende. De er ofte meget alene. Enten fordi de bliver holdt udenfor, eller fordi de ikke kan finde deres plads i en gruppe. Rigtig mange har et socialt liv med venner, men føler sig ikke fortrolige med nogen. Og de føler ofte, at de ikke kan være sig selv. Pres og denne oplevede utilstrækkelighed kan nemt føre til ensomhedsfølelse og isolation.

Annonce

Pinligt at være ensom

Ifølge Ventilen føler specielt de unge kvinder sig ofte pressede – af sine omgivelser og af kravene, de stiller til sig selv om at være perfekte til det hele. Derfor bebrejder de sig selv, når det ikke går, som de ønsker det. Mange gør også gerne hvad som helst for at skjule ensomheden for omverdenen.

Vi synes vel alle, at det er svært at tale om ensomhed. Pinligt, nedværdigende, taber-agtigt er ord, specielt de unge kvinder selv sætter på følelsen. Og de, som står ved siden af, ved reelt ikke, hvordan de skal håndtere den ensomme.

Annonce

Corona skaber større ensomhed

Corona sætter en effektiv stopper for mange til at få dækket de sociale behov og tage del i fællesskaber. Det skubber ensomheds-udviklingen også blandt unge i den forkerte retning.

De er især ramt af, at deres almindelige forsamlingssteder; uddannelsessteder, nattelivet, caféer m.m. lukker ned eller begrænser deres tilgang. Det udelukker dem fra de vigtige, fysiske fællesskaber.

Annonce

Ensomheden lever – også på de sociale medier

Ensomheden lever altså i bedste velgående i mange unges hverdag– også selv om de bruger de sociale medier meget. Kontakten hermed venner reduceres tit til solokommunikation på Facebook og Instagram. Man kan her have nok så mange kontakter, men man mødes sjældnere i de fysiske fællesskaber, som er så vigtige for os alle. Når computeren, mobilen eller iPad’en er slukket, bliver der nemlig igen helt stille.

Fællesskaber er nøgleordet for at komme en ensomhedsfølelse til livs. Måske vi kan lære noget på det område og huske at række ud til ham eller hende ved siden af?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Tak for dig, Nordvest

Nordvest

Juhu!! Nu kommer skøjtebanen

Annonce