Annonce
Kultur

Flere afslag ledte til selvtægt: Vi satte Gustav Winckler på Nordvest-kortet

Gustav Winckler Logen går til bekendelse. Kasper Larsen i glad gensyn med den grønne dør på Glasvej 9. Foto: Rebecca Veinø Johansen
Mysteriet om skiltet over døren på Glasvej 9 har taget en drejning. Kasper giver os en forklaring og en god historie.

Så er NordvestLIV tilbage på Glasvej 9. Jeg står foran døren ind til den opgang, hvor Gustav Winckler boede sammen med sin mor omkring 1944. Jeg har fået selskab af en mand klædt i jeans og blå skjorte. På skjortens bryst er der med hvidt broderet 'Gustav Winckler Logen'.

I cykelkurven ligger der guldøl og Underberg. Før vores møde har jeg ladet mig fortælle, at det er lige præcis, hvad manden drikker, når han er iført den blå skjorte. Og det ser jeg ingen grund til at lave om på.

Men lad os lige tage et lille skridt tilbage for at få alle med. Tilbage i februar kunne vi fortælle om et mystisk skilt, som var blevet sat op over døren på Glasvej 9. Afslutningsvis i artiklen efterlyste vi mere information om skiltet og var i samme moment yderst interesserede i at høre, hvem der havde sat skiltet op.

Det er grunden til, at jeg er blevet sat i stævne af logebroderen, som også bærer det borgerlige navn Kasper Larsen. Han læste artiklen med stor fornøjelse, og efter enighed i Logen valgte han at stå frem på vegne af broderskabet.

Annonce

Afslag ledte til selvtægt

Kasper Larsen tager en indledende tår af den medbragte guldøl fra min cykelkurv, før han starter fortællingen om det forårsmøde, hvor Gustav Winckler Logen anno 1997 satte skiltet op.

- Vi havde arrangeret en pubcrawl i Nordvest for at hylde de brune værtshuse og miljøet i det her måske lidt udskældte kvarter. Undervejs havde vi lagt ruten forbi Glasvej 9, hvor vi positivt vidste, at Gustav Winckler havde boet.


Det var her vi besluttede os for en form for selvtægt.

Kasper Larsen


Før skiltet over Glasvej 9 blev sat op, havde Logen fået adskillige afslag på deres forslag om en mindeplade til ære for Gustav Winckler på Glasvej. Logen havde også arbejdet på at få en mindeplade lagt ned foran nummer 9, men også dette forslag blev afvist.

- Det var her vi besluttede os for en form for selvtægt. Og det har resulteret i skiltet over den grønne dør. Vi bliver nødt til at huske og hylde Danmarks svar på Bing Crosby - Danmarks største crooner over dem alle Gustav Winckler. Det er derfor også dejligt at læse, at skiltet har vakt en del opsigt, og folk spørger nysgerrigt ind til det. Det var jo netop idéen med at sætte skiltet op, siger Kasper Larsen.

Ordene bliver udtalt med ophøjet respekt og højtidelighed. Gustav Winckler Logen er ikke for sjov. Kasper Larsen giver også en malende beskrivelse af, hvordan en af logebrødrene måtte på skuldren af en anden, for at de kunne nå op over døren, da skiltet skulle op.

Annonce

En fod indenfor

I samme åndedrag berettes der også om den dag, de bankede på døren til croonerens gamle lejlighed.

- Den er god nok. Vi fik lov til at betræde lejligheden hvor Gustav Winckler havde boet. Vi havde måske fået en halv guldøl for meget, det vil jeg ikke udelukke. Det kunne måske have virket lidt voldsomt med os væltende ind, men vi fik foden indenfor - og det var stort, kommer det fra logebroderen.

Ved samme lejlighed fik de samlet småsten og støv foran Glasvej 9. Denne souvenir er nu del af logens efterhånden meget store museum, der blandt andet består af gamle singler, LP’er og hilsner fra op mod 150 kendte personer, der skriver om deres forhold til Gustav Winckler og hans musik. Hilsnerne kommer i følge Kasper Larsen fra tidligere statsministre, store sportsfolk samt sangere og skuespillere. Det er endda også lykkedes dem at få en meget personlig hilsen fra Inge Winckler, Gustavs enke. Det skulle være en af de helt store juveler i deres samling.

Til slut får jeg oplyst, at der er syv kluk i en underberg, og med den viden og en fin fortælling rigere skiltes vores veje. Mysteriet om skiltet over Glasvej 9 er løst. Og man skulle være et skarn, hvis man ikke vil indrømme, at det er en sand fornøjelse.

Gustav Winckler Logen

Logen består af 7-9 herrer i alderen 40-50 år.

Grundlagt i 1997 i Køge.

Logens formål er at hylde Gustav og hans musik samt personlighederne, der var omkring den tid hvor Gustav levede.

Logen mødes 3 gange om året.

Gustav Winckler

  • Gustav Winckler var en dansk sanger. Han fik sin musikuddannelse på Sankt Annæ Gymnasium og i Københavns Drengekor og debuterede som solist ved en amatørkonkurrence i 1948, hvor han som vinder meget betegnende fik prædikatet "Nørrebros Bing Crosby". Han blev da også sin tids betydeligste danske crooner.
  • Hans debutplade var den engelsksprogede It's Magic (1950), men han kom i de følgende årtier til at præge det danske slagermarked med sine egne indspilninger og duetter med tidens førende refrænsangerinder som Raquel Rastenni, Gy Holdorf (1927-99) og Grete Klitgaard (1934-64).
  • I 1957 vandt han sammen med Birthe Wilke, som han af kontraktlige grunde ikke tidligere havde indspillet med, en tredjeplads i det europæiske Melodi Grand Prix med Skibet skal sejle i nat.
  • Sideløbende med sin sangkarriere var Gustav Winckler tillige musikforlægger og producer. Under pseudonymerne Walter Lance som komponist og Kim Holter som tekstforfatter skrev han i 1957-58 sine egne hits Send en hilsen hjem og Hvide måge, der i mere end et kvart århundrede holdt sig på radioens Giro 413.
  • Gustav Winckler omkom i januar 1979 ved en trafikulykke.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KLUMME

Forårsfornemmelser og friske ideer

Corona

Slut med pop-up centre i København

Annonce