Annonce
Nordvest

Grøndalsvængets Skole er nomineret til endnu en pris: Men en ting undrer Lillian

Grøndalsvængets Skole står over for en flot nominering. En pris man kalder for arkitekternes Oscar, også kaldet Mies van der Rohe-Award Foto: Ritzau/Scanpix/Thomas Lekfeldt

Både i 2019 og 2020 blev Grøndalsvængets Skole nomineret til årets Renover-pris. Det skete efter en gennemgribende renovering af skolen. I dag er byggeriet for længst afsluttet, og skolen står i pomp og pragt. En Renover-pris er det dog stadig ikke blevet til, men en anden fornem pris står måske og banker på døren.

Grøndalsvængets Skole er i skrivende stund nomineret sammen med 8 andre fremtrædende nybyggerier i hovedstadsområdet. Det er til en pris, som mange vil kalde for arkitekternes Oscar. Det er Mies van der Rohe-Award, der er tale om.

Annonce

Lillian undres

Lillian Rasmussen bor i Grønnegården tæt på skolen. Og da hun så nomineringen, var det med stor begejstring. Men en ting sprang hende i øjnene, for flere steder står skolen som opført i 1929, noget som den historie-interesserede nabo ikke kan få til at stemme.

Og netop dette spørgsmål fik Lillian Rasmussen til tasterne, for hvornår er Grøndalsvængets skole egentlig fra?

- Jeg undrede mig gevaldigt, for nu har jeg flere steder set årstallet 1929 figurere som årstallet for skolens opførelse i forbindelse med de forskellige nomineringer. Og det, tror jeg simpelthen ikke på, er rigtigt. Jeg er en del af en historiegruppe, og vi er alle enige om, at skolen blev opført fem år tidligere. Jeg har tilmed skrevet en bog om det, siger Lillian Rasmussen.

Vi har undersøgt sagen, og det lader faktisk til, at Lillian Rasmussen har ret. Vi har med hjælp fra Københavns Stadsarkiv kunnet konstatere, at skolen ganske rigtigt blev oprettet i 1924.

Arkitekterne bag projektet, der har indstillet skole til de flotte priser siger, at der må havde sneget sig en lille fejl ind, og at de vil kigge ind i misforståelsen. De medgiver, at det naturligvis er de officielle optegnelser, som er gældende.

Nu hvor vi taler historie, så lad os slutte med en lille historisk krølle. For det var faktisk sådan, at Grøndalsvængets Skole den 29. marts 1945 blev beslaglagt af den tyske besættelsesmagt, som benyttede den til at huse tyske flygtninge. Skolen blev rømmet den 5. september, og i oktober 1945 begyndte undervisningen igen på skolen. Indtil marts 1946 blev eleverne fra Frederikssundsvejens Skole også undervist på Grøndalsvængets Skole.

Lillian Rasmussen skrev til www.spoerg.ugeavisen.dk/kbhliv med sit spørgsmål. Er der også noget du undrer dig over i din bydel, så gør det samme, så undersøger vi sagen.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Butiksnyt

Lokal opbakning har fået Dorthea gennem 67 dages nedlukning: Jeg kunne mærke lykken helt ned i maven, da vi åbnede i mandags

Klumme

Lad os gå en tur

Annonce