Annonce
Klumme

Påsken er et startskud, der kan høres året rundt

Mads Graves Pedersen, præst i Tagensbo Kirke. Foto: Rebecca Veinø Johansen

Vores højtider og deres medfølgende traditioner sætter årets gang i system. De følges ad med årstiderne, og julens lys synes som skabt til decembers mørke og kolde dage, ligesom et sankthansbål ikke er et rigtigt sankthansbål, hvis det ikke nydes med en forræderisk juni-vind lige i snotten og sporadisk sommerregn i håret.

Lige sådan er det med påsken. Det er forårets højtid. Den følges ad med påskefrokoster, blomster og knopper, der springer ud, og tysk chokolade formet som æg og harekillinger. Men påsken er alligevel særlig. Den er langt mere end en tiltrængt ferie efter en vinter, som endnu ikke helt har sluppet sit greb i os. Påsken er nemlig en fejring af livet. Det liv, vi alle sammen er givet, og som vi skal få det bedste ud af. Det liv, som, skønt man er sprællevende, så let kan køre død i. Det liv, som en dag slutter.

I vores kristne kirke er påsken den vigtigste højtid. Hele den kristne tro bygger på Jesus, som efter sin korsfæstelse stod op af sin grav på tredjedagen. Livet overvandt døden, siger man i kristendommen. Døden tabte kampen på korset til en tømresøn, der var lige så menneskelig som du og jeg.


Påskens budskab er, at der altid venter en ny begyndelse lige om hjørnet.

Mads Graves Pedersen


Mange kommer i kirke i påsken, men det er ingen statshemmelighed, at der nok er væsentligt flere, der ligger deres årlige besøg i kirken juleaften. Det er der sikkert mange gode grunde til, men det kan ikke være på grund af budskabet. For man finder intet mere livsgivende end påskens glædelige budskab om, at ingen slutning er slutningen. Påskens budskab er, at der altid venter en ny begyndelse lige om hjørnet. I yderste potens er døden blot en ny begyndelse, men også i vores små store liv er der nye begyndelser overalt.

Det går jo fantastisk godt i spænd med foråret, hvor alting skyder frem på ny, men nye begyndelser hører heldigvis ikke kun foråret til. Så selvom vi fejrer påsken i foråret, så er det påske hele året rundt. For der findes aldrig et rigtigere tidspunkt end nu til at begynde igen. Om det så handler om at begynde med et rygestop, begynde at kontakte gamle venner igen eller at begynde som frivillig i en lokal forening.

Ifølge den tyske filosof Hannah Arendt så er mennesket faktisk født til at begynde. Bare det, at vi mennesker bliver født som selvstændige individer, er i sig selv en begyndelse. En begyndelse på noget helt nyt, som kommer til at præge verden. Og den begyndelse, som fødslen er, den gentager vi igennem livet, når vi gør noget for og i verden. Eller som Arendt selv siger det: Når vi handler, genfødes vi. Med andre ord: Det er vigtigt at blive ved med at begynde hele livet igennem, for der er intet mere levende end en nybegynder.

Der går ikke lang tid, før vi alle sammen skal begynde igen. Begynde på hverdagen, begynde på det normale. Og forhåbentlig kan vi bibeholde nybegynderens ubekymrede entusiasme, når vi igen skal forme og præge en verden uden frygt for pandemien. Påsken kan minde os om denne entusiasme, for selvom døden er en del af livet, så er livet langt stærkere end døden. Og livet skal leves fra den ene begyndelse til den anden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KLUMME

Forårsfornemmelser og friske ideer

Corona

Slut med pop-up centre i København

Annonce