Annonce
Nordvest

Sofus undrer sig over formål med ikonisk bygning: Den ligner et atomkraftværk

Bellahøj Koblingsstationen troner sig op over Hulgårdsvej 133. Men hvad ser der egentlig derinde. Det har vi undersøgt. Foto: Rebecca Veinø Jonansen
Sofus har længe undret sig over meningen med den store beton-bygning, der udgør Bellahøj Koblingsstation på Hulgårdsvej. Vi har undersøgt sagen.
Annonce

Bellahøj Koblingsstation er en mastodont af en bygning. Når man tager turen ud af Hulgårdsvej i retning mod Vanløse, ligger den på ens højre side på nummer 133.

Sofus Pilehave har længe undret sig over den store beton-bunker og stillede derfor redaktionen følgende spørgsmål:

Hvad er der egentlig inde i Bellahøj Koblingsstation? Det ligner et atomkraftværk udefra, men det tror jeg nu alligevel ikke er, hvad der foregår derinde. Mystisk stor bygning uden noget tydeligt formål.

Vi har undersøgt sagen og er blevet klogere. For bygningen har faktisk et formål.

Den store port ind til Bellahøj Koblingsstationen er utrolig dominerende i den store bygning. Hvad gemmer der sig bag døren? Foto: Rebecca Veinø Jonansen
Annonce

En gammel dame

Koblingsstationen, som troner over Hulgårdsvej, er opført af arkitekt Hans Chr. Hansen i perioden 1961-1968. Bygningen er opført i jernbeton, der er støbt på stedet med lukkede, skråtstillede bølge-eternitplader som facade.

Bygningen har tidligere vundet en arkitekturpris for dens udseende og Radius får jævnligt henvendelser fra arkitekt-studerende, som er interesserede i bygningen.

Vi har spurgt Radius, som nu ejer bygningen om, hvad formålet med Bellahøj Koblingsstation er i dag.

- Bellahøj Koblingsstation er en af vores godt 100 koblingsstationer, som fordeler forsyningen af el til hovedstadsområdet og Nordsjælland til omkring en million husstande og industrikunder. Forestiller man sig bygningen som et stort træ, så vil der ud fra træets stamme i det her tilfælde bygningen, være et stort net af rødder. Det samme er tilfældet her. Her er der bare tale om et net af forsyningsledninger i jorden, fortæller Tomas Christensen, som er chefen for el-systemer i Radius.

Det tekniske anlæg er i dag ubemandet og har været det siden 2005, hvor de sidste kontorpladser forsvandt.

Med andre ord så er koblingsstationen stadig i brug og har et centralt formål. Om den er køn, det kan diskuteres. Det afhænger af øjnene, der ser.

En lille tilføjelse er, at Bellahøj Koblingsstation havde en meget fornem film-rolle i Olsen-banden-deruda' fra 1977 den niende Olsen Banden film i rækken. Her agerede koblingsstationen kulisse som den stort set uindtagelige danske afdeling af Verdensbanken, hvor banken blev brugt til hvidvaskning af penge.

Sofus Pilehave undrede sig over, hvad Bellahøj Koblingsstation blev brugt til i dag og skrev til os med sit spørgsmål på: spoerg.ugeavisen.dk/kbhliv

Det kan du også gøre, hvis du undrer dig over noget i din bydel.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce