Annonce
Nytirsdag

Danskerne køber hælervarer på nettet i stor stil

Det anbefales, at man betaler med MobilePay og kigger efter NemID hos sælgeren, så man ved, hvem man handler med. Folk, der sælger stjålne varer, ønsker ikke at blive sporet, så hvis de kun vil tage imod kontanter, bør alarmklokken ringe. Arkivfoto: Larz Grabau
Danskerne køber årligt stjålne varer for to milliarder kroner, og hæleri foregår i stigende grad på nettet. Det viser en ny rapport. En landsdækkende kampagne skal nu gøre op med problemet.
Annonce

Hele landet: Danskerne skal se sig bedre for, når de shopper brugt på nettet. Hælermarkedet er en milliardforretning, og alene i 2019 købte omkring 250.000 danskere stjålne varer for cirka to milliarder kroner.

Tidligere blev danskerne tilbudt hælervarer på barer og arbejdspladser, men nu sker det især på internettet, dokumenterer en omfattende undersøgelse af det danske hælermarked.

En stor oplysningsindsats skal nu gøre op med hæleri, der er en væsentlig del af forklaringen på, at Danmark har titusindvis af indbrud i private hjem.

- Hvis du køber hælervarer, bestiller du i realiteten et indbrud og øger risikoen for, at du eller naboen får besøg af indbrudstyve. Danmark har tre gange flere indbrud i private hjem end for eksempel Sverige og Tyskland, så der er god grund til at sætte ind. Hvis danskerne er mere opmærksomme, når de shopper brugt, bliver det vanskeligere for indbrudstyvene at afsætte de stjålne varer, siger Britt Wendelboe, programchef for partnerskabet Bo trygt, som TrygFonden, Foreningen Realdania, Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd står bag, i en pressemeddelelse.

Annonce

Efterspørgsel skal mindskes

Bo trygt vil reducere antallet af indbrud og øge trygheden i Danmark - blandt andet ved at mindske efterspørgslen på stjålne varer.

Danskerne køber årligt omkring 600.000 stjålne varer som for eksempel tøj, parfume, elektronik og designerlamper. En voksende del afsættes på internettet, især på køb- og salgsplatforme og de sociale medier. For blot fem år siden blev danskerne forholdsvis sjældent tilbudt hælervarer på internettet - kun i 35 procent af tilfældene.


Rigtig mange danskere - op mod en kvart million - køber stjålne varer. Det er vores klare opfattelse, at langt de fleste gør det uden at være klar over det. Otte ud af ti danskerne synes, det er svært at vurdere, om de brugte varer er stjålne.

Jonas Mannov, analytiker, Det Kriminalpræventive Råd


I 2019 var det vokset til 61 procent - næsten en fordobling, viser undersøgelsen, som Center for Kriminalitetsanalyse har foretaget for Det Kriminalpræventive Råd.

- Rigtig mange danskere - op mod en kvart million - køber stjålne varer. Det er vores klare opfattelse, at langt de fleste gør det uden at være klar over det. Otte ud af ti danskerne synes, det er svært at vurdere, om de brugte varer er stjålne. Mange tror nok, at hælervarer primært sælges i baglokaler på værtshuse, men den forestilling holder ikke. Hæleri foregår i høj grad på nettet, siger Jonas Mannov, som er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

Annonce

Simple råd mod hæleri

Bo trygt lancerer derfor kampagnen "Hæler? Ikke mig," der skal hjælpe danskerne til at styre uden om hælervarer på nettet. Kampagnen skal bidrage til at øge danskernes kritiske sans, når de shopper brugt.

- De fleste vil nok mene, der er noget uldent ved det, hvis en handel skal foregå på en rasteplads, eller sælger kun tager imod kontanter. På samme måde skal danskerne være mere opmærksomme, når de handler brugt på nettet. Derfor hjælper vi med nogle enkle råd, så det er nemt at gøre det rigtige: Betal med MobilePay og kig efter NemID hos sælger, så ved du hvem du handler med. Folk, der sælger stjålne varer, ønsker ikke at blive sporet, så hvis de kun vil tage imod kontanter, bør alarmklokken ringe, siger Britt Wendelboe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Nytirsdag

ABC har årets julevin klar

Annonce
Forsiden netop nu
Nytirsdag

Præsidentskifte hos soroptimisterne

Nytirsdag

Økonomisk støtte fra uventet kant

Nytirsdag

Kunsten rykker igen ind i butikken

Nytirsdag

Rekordmange gæster i Glad Zoo

Nytirsdag

Vandring, fortælling og suppe

Nytirsdag

Glad Zoo er med i dokumentarserie

Nytirsdag

Naser Khader gæster Rødding Sognekirke

Nytirsdag

Mobil testenhed kommer til Rødding

Nytirsdag

OL Revision bliver i Rødding

Nytirsdag

Skønne uger i Hundredemeterskoven

Nytirsdag

Familiegård fik besøg af landmænd

Nytirsdag

Det er helt OK med Kenneth

Nytirsdag

Sarah kom som sendt fra himlen

Annonce