Annonce
Nytirsdag

De trodsede det gode sommervejr - for indenfor var der forår på programmet

På grund af det høje deltagerantal var konference flyttet fra Rødding Højskole til en af hallerne i Rødding Centret. Men de blå højskolesangbøger var flyttet med. Foto: Carsten Karlsen
I år er det ti år siden, at Det Arabiske Forår brød ud i Mellemøsten og Nordafrika. Det blev markeret med en konference i Rødding Centret. Udenrigsminister Jeppe Kofod åbnede konferencen, som også havde tidligere udenrigsminister Per Stig Møller som deltager.

Solen skinner, og rosafarvede rhododendronbuske står i fuldt flor omkring Rødding Centret, der sammen med højskolen danner rammerne for en konference om Det Arabiske Forår.

For Rødding Højskole er det helt naturligt at lægge hus til et sådant arrangement, forklarer forstander Mads Rykind-Eriksen:

- De sidste 14 år har vi på vores hovedfag Journalistik & Mellemøsten beskæftiget os intensivt med Mellemøsten og Nordafrika, hvor vi hvert halve år er rejst derned med vores elever for med egne øje at følge udviklingen og forstå de kolossale forandringer, der finder sted, siger forstanderen i en pressemeddelelse.

Annonce

De fleste af konferencens deltagere er indkvarteret på højskolen, mens selve konferencen på grund af det store antal tilmeldte foregår i en af Rødding Centrets store haller.

Her er 180 stole sat op med to meters afstand, og på hver enkelt ligger den karakteristiske blå højskolesangbog. Højskolens tradition for fællessang er smittet af på konferencen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod deltog i konferencen via en skypeforbindelse. Foto: Carsten Karlsen

I den forreste del af idrætssalen er de kaffedrikkende og spørgelystne deltagere fortrinsvis hvide- og gråhårede iklædt lyse sommerfarver. Flere tager noter under den første paneldebat om fremtiden for de dansk-arabiske partnerskaber.

Bagerst i lokalet sidder elever fra højskolens politik- og journalistiklinje foruden to gymnasieklasser fra henholdsvis Vejen Gymnasium og Ribe Katedralskole.

Minister med via Skype

Blandt både det yngre og ældre publikum er der flere, der sidder og strikker, mens de følger koncentreret med på storskærmen, hvor udenrigsminister Jeppe Kofod er med på en Skypeforbindelse fra København:

Elever fra højskolens politik- og journalistiklinje deltog - og det gjorde to gymnasieklasser fra henholdsvis Vejen Gymnasium og Ribe Katedralskole også. Foto: Carsten Karlsen

- Når de unge og veluddannede migrerer mod Europa, så svækker det udviklingen i deres oprindelseslande yderligere. Det sætter gang i en nedadgående spiral, hvor migration bliver den selvfølgelige vej til et bedre liv, fortæller ministeren og understreger, hvor vigtigt det er, at Danmark fortsat støtter kampen for ytringsfrihed, demokrati og ligestilling i Mellemøsten og Nordafrika, selvom det på mange måder ser ud som om, udviklingen er gået baglæns i regionen.

- Store udfordringer må overkommes for, at dette mønster kan brydes. Men det skal det. Og det støtter Danmark op om.

Annonce

Tidligere minister kigger forbi

Per Stig Møller, der var udenrigsminister i perioden 2001-2010, tog for 18 år siden initiativ til dansk støtte til Mellemøsten og Nordafrika og oprettede forløberen til det, der i dag hedder Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram.


Når de unge og veluddannede migrerer mod Europa, så svækker det udviklingen i deres oprindelseslande yderligere. Det sætter gang i en nedadgående spiral, hvor migration bliver den selvfølgelige vej til et bedre liv, fortæller ministeren og understreger, hvor vigtigt det er, at Danmark fortsat støtter kampen for ytringsfrihed, demokrati og ligestilling i Mellemøsten og Nordafrika, selvom det på mange måder ser ud som om, udviklingen er gået baglæns i regionen.

Jeppe Kofod, udenrigsminister


Onsdag besøger han konferencen i Rødding og giver sit bud på, hvad der er sket i MENA-regionen siden dengang, og hvorfor det fortsat er nødvendigt med dansk støtte til regionen.

Tilbage i hallen er der fuld gang i debatten om Danmarks rolle i Mellemøsten, især i den forreste del af salen.

Det Arabiske Forår

Da frugthandleren Mohamed Bouazizi satte ild til sig selv den 17. december 2010 i en lille by i det centrale Tunesien, havde han næppe forestillet sig konsekvenserne.

Flammerne fra den desperate unge mand tændte en ild i resten af befolkningen og bredte sig som en steppebrand fra land til land, og blev til det, vi har lært at kende som Det Arabiske Forår.

Historien om Det Arabiske Forår er historien om ti år med fremskridt såvel som tilbageskridt, men først og fremmest ti år med forandringer – politisk, socialt, kulturelt og mentalt.

- Er der slet ikke nogen af jer unge, der har et spørgsmål? spørger leder af Udenrigsministeriets DAPP-team, Kurt Mørck Jensen.

Først bliver der helt stille. Så lyder en forsigtig rømmen bagerst i salen, og en ung kvinde fra Vejen Gymnasium rejser sig op.

- Hvordan sikrer I jer egentlig, at de unge er repræsenteret, når I samarbejder med regeringer og myndigheder i Mellemøsten og Nordafrika?

- Det er et rigtig godt spørgsmål, svarer Kurt Mørck Jensen og fortsætter:

- Alder betyder rigtig meget i den del af verden, så det er en kæmpe udfordring at få de unge i spil.

Covid-19 er stadig over landet - og derfor skulle deltagerne naturligvis overholde de restriktioner, der gælder. Foto: Carsten Karlsen
Steen Nørskov var ordstyrer ved konferencen. Foto: Carsten Karlsen
180 deltager ved konferencen, der begyndte tirsdag og slutter onsdag. Foto: Carsten Karlsen
Forstander på Rødding Højskole, Mads Rykind-Eriksen. Foto: Carsten Karlsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nytirsdag

Filmpremiere med vin og musik

Nytirsdag

Veteranbiltræf nød stor interesse

Nytirsdag

Holtegården afholder OL

Annonce