Annonce
Nytirsdag

Fem årtier med jordbær på markerne

Hans Jørgen Klinkby kan i år fejre 50 års jubilæum som jordbæravler. Hustruen Mie har været med næsten lige så længe - i 48 år. Foto: Dorthe Andresen
I år kan Hans Jørgen Klinkby fejre 50 års jubilæum som jordbæravler i Hygum. I år er sæsonen begyndt lidt senere på grund af et køligt og fugtigt forår.
Annonce

Sdr. Hygum: Mie, Honeoye, Sonata, Florence og Malvina.

De fem navne er nogle af dem, der betyder rigtig meget for 77-årige Hans Jørgen Klinkby, der i år kan fejre 50 års jubilæum som jordbæravler på markerne omkring privaten på Ribevej 100 udenfor Sdr. Hygum.

Det første - Mie - er hustruen, der har været med på jordbæravlerens side i 48 år, mens de sidste fire navne er jordbærsorter, for skal sæsonen strækkes så længe som muligt, så er det ifølge Hans Jørgen Klinkby vigtigt at have flere forskellige sorter.

Jordbærsæsonen strækker sig over cirka syv-otte uge, hvor der både kan købes friskplukkede jordbær hos Hans Jørgen Klinkby - eller man kan plukke sine jordbær selv på markerne. Foto: Dorthe Andresen

- Vi har fire forskellige sorter, og de er inddelt efter tidlige, højsæson og sen sæson, fortæller Hans Jørgen Klinkby, der tog hul på årets jordbærsæson for godt to uger siden.

- Vi kom ti dage senere i gang på grund af det kolde forår. Alt det fugt, der var kommet siden efteråret havde ødelagt mange arealer for nogen. Men jeg har været heldig - jeg er sluppet heldigt, siger Hans Jørgen Klinkby, der i nogle år i begyndelsen af sin tid som avler havde hindbær og kirsebær.

Annonce

Det blev jordbær

- Men det skulle så være jordbær, og det var lidt en tilfældighed, smiler Hans Jørgen Klinkby, der trives med tilværelsen som jordbæravler.

- Ja, jeg kan godt lide det. Med jordbær er der ikke to år, der er ens, og der er ikke to dage, der er ens.

Spørger man den erfarne jordbæravler, hvordan det perfekte jordbærvejr ser ud, lyder svaret:

- 20 grader, lidt sol og skyet, så får jordbærrene den bedste smag. Så bliver de ikke stressede. Hvis det er 27-28 grader, bliver de stressede og mindre, fortæller Hans Jørgen Klinkby.

Annonce

Hver dag året rundt

Når man som Hans Jørgen Klinkby i næsten en menneskealder har haft jordbær tæt inde på livet - og lever af det, så kunne man måske forledes til at tro, at han indimellem også godt kan blive træt af at spise det røde guld.

Hver eneste dag året rundt spiser Hans Jørgen Klinkby jordbær. Og det kan man måske godt forstå, når man ser de lækre røde bær, han dyrker på markerne omkring Ribevej 100. Foto: Dorthe Andresen

Sådan er det ikke.

- Jeg spiser jordbær hver eneste dag hele året rundt, fortæller Hans Jørgen Klinkby.

I alt dyrker Hans Jørgen Klinkby de lækre, røde bær på fem hektar, og selvom sæsonen for jordbær ikke er voldsom lang, så begynder arbejdet med jordbærrene allerede i marts - og et lille stykke tid bagefter.

- Så det er ikke hele året. Jeg er jo folkepensionist, men jeg har nu aldrig problemer med at få tiden til at gå - hverken før eller efter, smiler Hans Jørgen Klinkby.

Selvpluk

Mens avisen er på besøg hos Hans Jørgen Klinkby, lægger indtil flere kunder vejen forbi boden ude i indkørslen for at købe friskplukkede jordbær - eller nye kartofler, som han også sælger.

Men hører man til dem, der gerne vil plukke sine egne jordbær, så er det også muligt nu, for torsdag åbner Hans Jørgen Klinkby for, at børn og voksne selv kan komme forbi og finde de bær, de gerne vil spise.

- Nogle tager det jo som en oplevelse at komme ud og plukke selv. Vi har også flere børnehaver, der kommer. Hvis de spørger, om de må komme, så siger vi, at det må de gerne. Så får de et lille område, de kan plukke i, fortæller Hans Jørgen Klinkby, der har nydt hvert et år som jordbæravler - af flere grunde.

- Jeg kan godt lide at omgås alle de menneske, der kommer - både kunder og personale, siger Hans Jørgen Klinkby, der håber, at det fine sommervejr bliver ved lidt endnu, for vejret har stor indflydelse på, om folk har lyst til at spise jordbær, og derfor kan dagene også blive meget forskellige.

- Den ene dag kan jeg tænke, at det da er dødens pølse, men den næste dag er der rigtig stor afsætning, smiler Hans Jørgen Klinkby, der på grund af hele coronasituationen har valgt ikke at holde en reception for at markere sit runde jubilæum.

Annonce
Annonce
Nytirsdag

Julemænd tager imod byens gæster

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nytirsdag

Ny udstilling hos Design Classique

Nytirsdag

ABC har årets julevin klar

Nytirsdag

Præsidentskifte hos soroptimisterne

Nytirsdag

Økonomisk støtte fra uventet kant

Nytirsdag

Kunsten rykker igen ind i butikken

Nytirsdag

Rekordmange gæster i Glad Zoo

Annonce