Annonce
Nytirsdag

Glad Zoo er med i dokumentarserie

Janus Gravengaard går på STU på Glad Fagskole i Esbjerg. Til dagligt arbejder han med dyrene i Glad Zoo i Lintrup. Pressefoto: TV Syd
TV Syd sætter i en dokumentarserie på seks afsnit fokus på nogle af de unge udviklingshæmmede, der arbejder i Glad Zoo i Lintrup. Serien har premiere på søndag.

Lintrup: I Glad Zoo i Lintrup arbejder nogle ganske særlige unge.

De har alle fysiske eller psykiske udfordringer, som betyder, at de ikke kan tage en almindelig uddannelse, men i den zoologiske have i Lintrup er der både plads til dem og brug for dem.

Her får de ansvar, fællesskab og en meningsfuld hverdag, som forhåbentlig ruster dem til livet som selvstændige, voksne mennesker.

Nu kan man møde de unge, når TV Syd ifølge en pressemeddelelse på søndag sætter gang i en ny dokumentarserie med titlen "Ualmindelig Glad."

Frederik Larsen er en af de unge, der har sin daglige gang i Glad Zoo. Nu kan man møde ham og flere andre unge i en dokumentarserie på TV Syd. Pressefoto: TV Syd

De unge i Glad Zoo kæmper med mange forskellige udfordringer - fra medfødte hjerneskader og indlæringsvanskeligheder til kromosomændringer og psykiske lidelser.

Men selvom de ikke umiddelbart passer ind i det typiske billede af "et normalt, lykkeligt liv," så lader de sig ikke slå ud af det eller holde dem tilbage. Det gælder også for elev på dyrepasserlinjen Janus Gravengaard, der er født med den genetiske sygdom, Prader Willis Syndrom.

Ikke så vigtigt

Sygdommen har stor indflydelse på hans mentale og fysiske udvikling, men for Janus er det ikke så vigtigt.

- Jeg tænker ikke så meget over det. Altså jeg har det nok bare sådan, at jeg er glad for den, jeg er. Det vigtigste er bare, at jeg har det godt, som jeg har det, siger Janus Gravengaard.


Vi lægger vægt på, at de kan mest muligt selvstændigt bagefter. Det er vigtigt at understrege, at fagligt har vi ikke nogen intentioner om at uddanne dyrepassere, håndværkere eller gartnere. Det er ikke fokuset. Fokuset er at kunne kapere de udfordringer, der venter i livet fremadrettet. Det er en øvebane, vi har.

Rasmus Mejer, pædagog, Glad Zoo


En af de andre unge, som man kan møde i dokumentarserien, er 20-årige Frederik Larsen. Da han blev født, var han uden ilt i 12 minutter, hvilket er skyld i, at Frederik i dag lever med en hjerneskade. Men når man spørger ham, om han er sur eller ked af det, minder svaret meget om Janus'.

- Ikke rigtigt. Jo, selvfølgelig for nogle år siden, der har det påvirket mig en smule, men det gør det faktisk ikke mere. For med det, jeg har opnået i mit liv nu - på trods af den hjerneskade - det gør bare, at jeg ikke tænker over det, siger Frederik Larsen.

Annonce

En mulighed for at lykkes

Ud over et ukueligt, positivt livssyn, så har de unge i serien også det tilfælles, at de alle drømmer om at få så normalt et voksenliv som muligt. Og det er netop det, deres tid i Glad Zoo skal forberede dem på.

Alle de unge, som man kan møde i den nye dokumentarserie, arbejder i Glad Zoo som en del af den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse, den såkaldte STU.

For mange af de unge er det deres eneste chance for at tage en ungdomsuddannelse, og her er det i højere grad de unges personlige dannelse - og ikke den faglige uddannelse - der er fokus på. Det er Rasmus Mejer, der er en af pædagogerne i programmet, meget opmærksom på.

Om serien

"Ualmindelig Glad” er en dokumentarserie på seks afsnit.

I programmet møder man nogle unge, der alle går på STU på Glad Fagskole i Esbjerg.

Til dagligt er de enten med dyrene eller som gartnere eller håndværkere i Glad Zoo i Lintrup.

Serien har premiere søndag d. 25. oktober klokken 19.30 på TV Syd.

Hvis man bor udenfor TV Syds sendeområde, kan programmet streames på tvsyd.dk og TV SYD Play.

- Vi lægger vægt på, at de kan mest muligt selvstændigt bagefter. Det er vigtigt at understrege, at fagligt har vi ikke nogen intentioner om at uddanne dyrepassere, håndværkere eller gartnere. Det er ikke fokuset. Fokuset er at kunne kapere de udfordringer, der venter i livet fremadrettet. Det er en øvebane, vi har, forklarer Rasmus Mejer i "Ualmindelig Glad."

Så selvom de unge ikke får en "rigtig" uddannelse i Glad Zoo, så er Rasmus og hans kollega, Kristina Høyer Rasmussen, ikke i tvivl om uddannelsens berettigelse.

- Jeg synes, at STU’en er vigtig, fordi den giver de her unge mennesker en mulighed for at få en uddannelse. En uddannelse, hvor de får tid til at blive dannede som alle andre unge mennesker. Muligheden for at kunne udvikle sig som menneske og se, at selvom man slås med nogle udfordringer hver især, så kan man noget, og så dur man til noget alligevel og kan lykkes, siger Kristina Høyer Rasmussen i programmet.

Annonce
Annonce
Nytirsdag

Ny butik: Gå på oplevelse i Growupp

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nytirsdag

Aftenvandring i Genforeningens Tegn

Nytirsdag

Jels Tennisklub slår igen dørene op

Nytirsdag

Lintrup samlede 23,5 kg affald ind

Nytirsdag

Indsamling satte rekord

Nytirsdag

Landsbymuseum slår snart dørene op

Annonce