Annonce
Nytirsdag

Jan fejrer to årtier ved bassinkanten

Jan Hedegaard Petersen nyder at snakke med de gæster, der er i svømmehallen. Her er det Camilla Bjerre fra Gram, han får en snak med. Foto: Jacob Schultz
Jan Hedegaard Petersen kan i år fejre 20-års jubilæum som ansat ved Rødding Centret. Han nyder hver dag på jobbet, hvor han som livredder i svømmehallen holder styr på gæsterne i vandet.
Annonce

Rødding: I 26½ år arbejdede 65-årige Jan Hedegaard Petersen som postbud, blandt andet i Jels.

- Men jeg nåede også at være 14 dage på posttoget mellem Fredericia og Aalborg, indtil de opdagede, at det var den forkerte Hedegaard, de havde indkaldt, fortæller Jan Hedegaard Petersen, der dog valgte at skippe postarbejdet for at arbejde i Rødding Centret.

Og det er blandt andet ham, der nu som livredder sørger for, at der er styr på alle gæsterne i centrets svømmehal.

Men det var faktisk lidt en tilfældighed, at han nu kan se tilbage på 20 år som ansat i centret.

- I 2000 var der et program i fjernsynet, der hed "Livet er fedt," hvor mændene kaldte sig fnuggier. Min kone ville gerne lave et hold for kvinder, og de kaldte sig for fnuggeliner. Hun fik samlet en gruppe med over 20, og de ville gerne svømme, fortæller Jan Hedegaard Petersen.

I den forbindelse mente Jan Hedegaard Petersens hustru - Susanne - at husbonden som cykelpost var i så god form, at han godt kunne hjælpe.

Annonce

Livredder i fritiden

- Jeg havde set en annonce, hvor man for 400 kroner kunne tage livredderbevis i Rødding Centret. Poul Hedegaard, der dengang ledede centret, sagde, at hvis jeg ville arbejde for ham, så ville han betale de 400 kroner, smiler Jan Hedegaard Petersen, der derfor begyndte som livredder i svømmehallen.

Blå bog

Jan Hedegaard Petersen er 65 år gammel.

Han har i 26½ år arbejdet som postbud, indtil han skiftede til jobbet i Rødding Centret.

Han har i 26 år været gift med Susanne Hedegaard Petersen, der er bibliotekar på biblioteket i Rødding.

Parret har siden 1994 boet i Rødding. Før det boede familien blandt andet i Sdr. Hygum.

Sammen har parret to børn - Ida Marie på 25 år og Signe på 27 år. Familien tæller også børnebørnene Sif på et år og Gry på fire år.

Derudover har Jan Hedegaard Petersen også to sønner - Halfdan på 36 år og Jesper på 46 år.

I fritiden kan Jan Hedegaard Petersen godt lide at cykle, ligesom han er aktiv vinterbader og medlem af bestyrelsen i vinterbaderklubben i Jels.

De første tre år var det dog kun i fritiden, da han havde sit faste arbejde som post, der skulle passes - og fordi der på det tidspunkt ikke var råd til kun at betale ham for at være fuldtids livredder.

- I forbindelse med et cykelløb i Lintrup skulle jeg skaffe penge til en annonce og kontaktede Poul. Han sagde: Det var godt du kom, du kan starte på mandag. For i forbindelse med, at biblioteket skulle være i centret, havde man fået ansvaret for både rengøring og pedelarbejdet, fortæller Jan Hedegaard Petersen.

Annonce

Fra fritid til fuld tid

Den 3. marts 2003 begyndte han derfor på fuld tid i Rødding Centret, hvor han har ansvaret for centrets vådområder, er livredder, har en pedelmedhjælperfunktion og står for centrets affaldssortering.

Som livredder er det derfor Jan Hedegaard Petersen, som svømmehallens gæster i hverdagene støder på, når de hopper i bassinerne. I weekenderne er det for det meste så unge studerende, der overtage livreddertjansen i svømmehallen.

Jan Hedegaard Petersen kan i år fejre 20-års jubilæum som livredder i svømmehallen i Rødding Centret. Foto: Jacob Schultz

- Men jeg er også aquacoach og har fire hold om ugen i vandgymnastik. Jeg underviser også vandskrække og voksne, der aldrig fik lært at svømme. Jeg er også saunamester og står for saunagus hver onsdag eftermiddag, fortæller Jan Hedegaard Petersen.

Annonce

Alsidigt arbejde

Selvom Jan Hedegaard Petersen nu kan se tilbage på to årtier i svømmehallen og centret, så har han nydt hver en dag på arbejdet.

- Jeg synes, at tiden er fløjet afsted, smiler Jan Hedegaard Petersen, der mens han taler med avisen hele tiden har et øje på det store bassin, hvor to unge mænd og en enkelt kvinde denne formiddag boltrer sig i vandet.

Men opgaven som livredder er ikke bare at snakke med de mange, der kommer i svømmehallen og sørge for , at ingen kommer til skade. Man skal også kunne klare, hvis der opstår uheldige situationer.

- Man skal også kunne håndtere konflikter. Det er som regel mest mellem de voksne, børnene er der ikke noget med, fortæller Jan Hedegaard Petersen, der heldigvis kun tre gange i alle årene har oplevet, at en konflikt er ekskaleret, så han selv havde svært ved at klare det.

- En gang blev jeg overfaldet bagfra, men der var heldigvis et par fængselsbetjente, som opdagede det og hjalp, fortæller Jan Hedegaard Petersen.

Fængselsbetjentene var privat i svømmehallen med deres familier, men da de er trænet til at holde øje med forskellige situationer, kunne de hurtigt gribe ind.

Annonce

Tager hensyn til hinanden

Især i weekenderne kan der godt være rigtig mange mennesker i svømmehallen, men Jan Hedegaard Petersen har faktisk kun ros til sine gæster.

- Jeg synes, at alle er rigtige gode til at tage hensyn til hinanden, siger Jan Hedegaard Petersen, der nyder, når der er fyldt i svømmehallen.


Det er godt, at der er liv og glade dage, så går dagene også hurtigt.

Jan Hedegaard Petersen, livredder, Rødding Centret


- Det er godt, at der er liv og glade dage, så går dagene også hurtigt, siger jubilaren, der - modsat hvad man måske skulle tro, når han hver dag er i svømmehallen - ikke får tid til at svømme så meget, som han gerne ville.

- Det bliver til for lidt, men jeg svømmer to gange om ugen, for vi skal jo også til livredderprøve en gang om året, fortæller Jan Hedegaard Petersen, der dog indimellem også "stjæler" sig til lidt tid i vandet.

Annonce

Skal lige tjekke

- En gang om ugen skal jeg rense kanterne i bassinet, og så bliver jeg også nødt til lige at prøve at se, om bassinet stadig er 25 meter langt, kommer det med et smil fra Jan Hedegaard Petersen, der nyder kontakten med alle dem, der kommer i svømmehallen.

- Men især alle ungerne, når de kommer og skal vise mig, hvad de har lært, siger Jan Hedegaard Petersen, der efter sine mange år ved bassinkanten har godt styr på, hvem der kommer på hvilke tidspunkter.

Jan Hedegaard Petersen var postbud i 26½ år, inden han skiftede til arbejdet i Rødding Centret. Foto: Jacob Schultz

- Så kan man næsten blive helt nervøs, hvis de ikke kommer, siger Jan Hedegaard Petersen, der sammen med sine unge livredderkolleger også er livredder ved søbadet i Jels i skolernes sommerferie, ligesom skoler og efterskoler også kan leje en livredder af Rødding Centret, hvis deres elever skal til søbadet. Og også den tjans nyder Jan Hedegaard Petersen.

- Jeg kan rigtig godt lide at være dernede, lyder det fra det tidligere postbud, der valgte at "hoppe ud på det dybe vand" som livredder.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nytirsdag

Trine og Easy er på vej mod toppen

Nytirsdag

Lindab vandt Byggeriets Energipris

Nytirsdag

Naturens Dag ved Jels Voldsted

Mest læste

Nytirsdag

En sten til minde om Æ Kleinbahn

Nytirsdag

Cirkus lagde vejen forbi Enghaven

Nytirsdag

Gymnasterne er klar til en ny sæson

Nytirsdag

Karin har været 30 år på Finnmarken

Nytirsdag

Fubbi tryllebandt børnene

Nytirsdag

Koret er klar igen

Nytirsdag

Så kan der igen danses i hallen

Nytirsdag

Jazztonerne fylder kirkerummet

Nytirsdag

Jan fejrer to årtier ved bassinkanten

Nytirsdag

Kunsten at arbejde med glas

Annonce