Annonce
Ny Tirsdag

Linkogas har indfriet lån dækket af kommunegaranti

Biogasanlægget Linkogas vest for Rødding, som netop har afsluttet et udvidelsesprojekt til 120 millioner kroner, har indfriet et lån på fem millioner kroner, hvor der var stillet en kommunegaranti. Foto: Steen Rasmussen
Biogasanlægget Linkogas ved Rødding har indfriet et lån på fem millioner kroner, hvor der var stillet kommunegaranti. Borgmester Egon Fræhr kalder anlægget for en solstrålehistorie.
Annonce

Rødding: Det er ikke kun forberedelserne til den for nyligt afviklede indvielse af den omfattende modernisering og udvidelse af Linkogas, som ledelsen og bestyrelsen har arbejdet.

Biogasanlægget i Tornum vest for Rødding har også fået indfriet det lån i Kommunekredit, som Vejen Kommune har stillet garanti for. Lånet lød på fem millioner kroner, og kommunegarantien stammer reelt helt tilbage i slutningen af 1980’erne, da Linkogas blev stiftet og opført. Dengang var det kommunalbestyrelsen i det daværende Rødding Kommune, som stillede garantien.

Formanden for Linkogas’ bestyrelsen, Aksel Buchholt, fortæller, at indfrielsen har været overvejet i et stykke tid:

- Nu har vi valgt at foretage en indfrielse af lånet. Det er helt andre tider i dag, end det var tilfældet tilbage ved starten. Dengang var vi en flok bønder, som fik en ide til et biogasanlæg, vi egentlig ikke havde megen viden om. Dengang var vi nærmest græsrødder, når det gælder biogas, understreger Aksel Buchholt.

Han føjer til: - Men det er slet ingen tvivl om, at uden en kommunal garanti fra starten, havde det været svært at få økonomien til at hænge sammen. Kommunegarantien, som Rødding Kommune stillede, var også et vigtigt signal til andre om, at der var opbakning til vores projekt.

Nu har vi valgt at foretage en indfrielse af lånet. Det er helt andre tider i dag, end det var tilfældet tilbage ved starten. Dengang var vi en flok bønder, som fik en ide til et biogasanlæg, vi egentlig ikke havde megen viden om.

Aksel Buchholt, formand for Linkogas

Annonce

En sag for byrådet

Linkogas blev tilbage i juni en sag på dagsordenen i Vejen Byråd, da løsgængeren Anni Grimm mente, at Linkogas har misligholdt bestemmelserne omkring den kommunale lånegaranti. Anni Grimm rykkede for at få udleveret gyldige generalforsamlingsgodkendte vedtægter fra biogasanlægget.

Borgmester Egon Fræhr bekræfter, at Vejen Kommune har fået meddelelse om, at Linkogas har indfriet lånet.

- Når Linkogas har indfriet lånet, hvor der var en kommunal garanti, så står biogasanlægget nu frit, når det gælder vedtægter. På grund af den kommunale garanti har byrådet haft en repræsentant i Linkogas’ bestyrelse, men om der fortsat ønskes politisk repræsentation i byrådet, er nu op til Linkogas, understreger borgmesteren.

Egon Fræhr kalder i det hele taget Linkogas for en solstrålehistorie:

- Når jeg ved indvielsen af den omfattende udvidelse, som blev markeret i sidste uge, nævnte, at det hele er gennemført uden kommunal garanti, så var det for at give et fortjent cadeau til biogasanlægget, siger Fræhr.

Annonce
Annonce
Ny Tirsdag

Indvielse af Camino Frøs Herred

Annonce
Annonce
Ny Tirsdag

Rødding-mesterskab i golf afviklet

Annonce
Forsiden netop nu
Ny Tirsdag

Fra fuldt hus til tomme værelser

Ny Tirsdag

Så er der DM i grydelapper

Ny Tirsdag

Gymnastikforeninger i nyt samarbejde

Ny Tirsdag

Krattet er klar til gæster

Ny Tirsdag

Golfklubben får nye medejere

Ny Tirsdag

Tyve år med fodboldskole i Rødding

Ny Tirsdag

Elever er klar til at komme videre

Ny Tirsdag

O. klasse venter forude

Annonce