Annonce
Nytirsdag

Ny forening vil sætte skub i genåbningsplan for planetariet

Siden 1. januar 2017 har planetariet i Jels været lukket. Nu vil en nystiftet forening sætte gang i et forsøg på at komme i mål med en genåbning. Dronefoto: Pro Plan Interaktiv
Torsdag den 23. juli er der stiftende møde i ny forening, som arbejder på at få planetariet i Jels i gang igen. Planen bygger på tre aktiviteter med fulldome-projektor, retromuseum for computere samt megagames-faciliteter.
Annonce

Jels: En nystiftet forening i Jels vil nu gøre et seriøst forsøg på at få genåbnet planetariet, der har været lukket siden årsskiftet 2017.

Orion Univers er navnet på den forening, som afvikler den stiftende generalforsamling på torsdag den 23. juli i Foreningshuset i Jels.

Stiftende møde

Ved den stiftende generalforsamling på torsdag vil der blive en orientering omkring projekt Plan B. Det bliver en fortælling om baggrunden, selve projektets indhold, visioner, status samt fremlæggelse af budgetter.

Desuden skal der ske en godkendelse af foreningens vedtægter, og endelig skal der vælges en bestyrelse bestående af syv medlemmer.

Gennem nogle år har en projektgruppe arbejdet på at realisere det ambitiøse projekt med navnet Lyset. Fundamentet skulle være en fulldome-biograf samt en udstilling af de historiske ph-lamper fra virksomheden Louis Poulsen. Men Lyset er ikke nået i mål.

Nu kommer så et andet projekt, som er en slags Plan B.

- Når indkaldelsen til den stiftende generalforsamling kommer med kort varsel og samtidig her i ferietiden, så skyldes det nødvendigheden i at have en forening oppe og køre med henblik på aktuelle fondsansøgninger. Vi er i kontakt med fond, hvor vort formål rammer inden for fondens skive, og hvor der er positive tilbagemeldinger. Men vi skal være i gang som en forening og med eget cvr-nummer for i det hele taget at kunne udfylde ansøgningen med frist den 1. august, fortæller Leif Andersen.

Sammen med er par interesserede inden for naturvidenskaben er Leif Andersen en del af den kreds, som nu har truffet beslutning om at indkalde til en stiftende generalforsamling. I et par årtier har Leif Andersen arbejdet med blandt andet fundraising for selvejende institutioner.

Nogle af folkene, der nu arbejder på at få en forening stiftet, har været i dialog med projektgruppen bag Lyset.

- Vi har haft et godt samarbejde med projektgruppen bag Lyset, som på nuværende tidspunkt ikke er nået i mål. Det giver nu muligheden for et Plan B-projekt, som vi har haft liggende gennem længere tid og egentlig var klar med, lige før coronakrisen satte ind, tilføjer Leif Andersen.

Annonce

Fulldome-projektorer

I forhold til projektet med Lyset så er omfanget af den plan, som den kommende forening arbejder ud fra, langt mindre omkostningstung. Anlægsbudgettet er på 4,8 millioner kroner, og så skal der også holdes et møde med Aarhus Universitet omkring planetariebygningerne


Når indkaldelsen til den stiftende generalforsamling kommer med kort varsel og samtidig her i ferietiden, så skyldes det nødvendigheden i at have en forening oppe og køre med henblik på aktuelle fondsansøgninger.

Leif Andersen


Plan B-projektet bygger på tre hovedaktiviteter, hvor den første aktivitet er en opgradering med to fulldome-projektorer, så der kan fremvises film om universet, rumfart, andre naturvidenskabelige emner samt spændende film.

Anden aktivitet er etablering af et slags retro-museum for computere og spil-konsoller, som ikke alene skal vise den teknologiske udvikling på området – men oså være et aktivt og arbejdende museum for børn, unge og nostalgiske voksne.

Endelig er der tre aktivitet, hvor der ved hjælp af ny teknologi skal udvikle planetariets kuppel til et nyt lege- og lærested med udviklende aktiviteter for større børn, unge og voksne. Det skal være megagames-faciliteter, som lige nu kun findes i Europa i meget begrænset omfang.

Den stiftende generalforsamling på torsdag begynder klokken 19.30.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nytirsdag

ABC har årets julevin klar

Nytirsdag

Præsidentskifte hos soroptimisterne

Nytirsdag

Økonomisk støtte fra uventet kant

Nytirsdag

Kunsten rykker igen ind i butikken

Nytirsdag

Rekordmange gæster i Glad Zoo

Nytirsdag

Vandring, fortælling og suppe

Nytirsdag

Glad Zoo er med i dokumentarserie

Annonce