Annonce
Nytirsdag

Pas på når du griller

Grillaftener kan føre til farlige situationer, hvis man ikke tænker sig om. Foto: GF-arkiv
Lune sommeraftenener indbyder til lækker grillmad. Men et enkelt uopmærksomt sekund kan føre til farlige situationer, hvis man ikke er varsom.
Annonce

Sønderjylland: Mange sønderjyder har sikkert prøvet at blive opslugt af en hyggelig samtale omkring havebordet, glemme alt om at holde øje med maden på grillen og efterfølgende stå med et forkullet brød eller en brændt pølse som resultat. Mange har også oplevet, at grillen kan gøre utilsigtet skade på tallet på badevægten.

Men et øjebliks uopmærksomhed kan også lede til større grillskader – som for eksempel brand og forbrændinger – og sætte en stopper for en ellers hyggelig grillaften i de sønderjyske haver. Det fortæller GF Forsikring.

- Hvert eneste år får vi skadesanmeldelser fra folk, som kommer galt afsted, mens de griller. For eksempel plastikdør der smelter, eller rude der springer, fordi grillen står for tæt på. Eller udhæng der får brandskader, fordi varme gløder har antændt skraldespanden under udhænget, fortæller Per Haulund, der er skade- og policedirektør i det kundeejede GF Forsikring og fortsætter:

- For år tilbage havde vi for en ærgerlig sag, hvor en af vores kunder lige ville handle det sidste ind til aftensmaden, imens kulgrillen varmede ordentligt op. Men det skulle han ikke have gjort, for da han kom hjem, var de lune kul blevet til høje flammer, og haveskuret var blevet til aske. Så man skal altså være opmærksom.

Otte grillsikre råd

1. Hold altid grillen under opsyn, når den er tændt.

2. Stil grillen i god afstand fra bygninger, planter mm. Bliver det regnvejr, må grillen kun flyttes ind under halvtag, hvis røgen kan slippe væk, og kun hvis der er god afstand til brændbare materialer. Ryk aldrig grillen ind i udestuen. Det kan give alvorlig kulilteforgiftning.

3. Hæld aldrig brandbare væsker på en tændt grill. Det kan give store flammer. Det sikreste er at bruge en elektrisk grillstarter eller optændingsblokke.

4. Undgå at stille grillstarteren på fliser, hvor bare (barne-)fødder efterfølgende kan brænde sig alvorligt.

5. Pas på fedtbrande, når du griller meget fede kødstykker.

6. Aske og kulresterne skal være helt kolde, før du smider dem ud, så de ikke antænder skraldespanden.

7. Hav altid vand i nærheden, så du hurtigt kan slukke pludseligt opstået brand. Vær opmærksom på, at brand i gasgrill ikke skal slukkes med vand, men derimod med brandtæppe eller brandslukker.

8. Hvis du griller på altan, så skal du sikre dig, at der er god luft omkring grillen. Ikke mindst af hensyn til nabo og overbo. Og at det tilladt i foreningen.

Hvert år kommer mange til skadeHvert år kører brandvæsnet ifølge Beredskabsstyrelsen til ca. 100 udrykninger på grund af uforsigtighed med grill, og cirka 500 personer kommer til skade. Hos den lokale afdeling af GF Forsikring er grillskader også et kendt fænomen. Derfor opfordrer man sønderjyderne til at passe godt på sig selv – og grillen – og følge en række gode råd, når de svinger grilltangen.

- Hold altid øje med grillen og placer den et forsvarligt sted og i god afstand til brændbare materialer og ting, der kan smelte. Hvis det går galt med kulgrillen, så hav vand inden for rækkevidde. Det kan for eksempel bare være en fyldt vandkande i nærmeste blomsterbed eller vindkøleren på bordet, siger Gunnar Hansen fra GF Sønderjylland, der har kontor i Haderslev.

Hvis det går galt med grillen, så er det ens husforsikring, der dækker skader på huset og for eksempel træer og buske. Hvorimod det er indboforsikringen, der kan dække brandskader på eksempelvis havemøbler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nytirsdag

Trine og Easy er på vej mod toppen

Nytirsdag

Lindab vandt Byggeriets Energipris

Nytirsdag

Naturens Dag ved Jels Voldsted

Nytirsdag

En sten til minde om Æ Kleinbahn

Nytirsdag

Cirkus lagde vejen forbi Enghaven

Nytirsdag

Gymnasterne er klar til en ny sæson

Nytirsdag

Karin har været 30 år på Finnmarken

Nytirsdag

Fubbi tryllebandt børnene

Nytirsdag

Koret er klar igen

Nytirsdag

Så kan der igen danses i hallen

Nytirsdag

Jazztonerne fylder kirkerummet

Annonce