Annonce
Nytirsdag

Projekt: Børnene har skabt mere leg i sandkassen

Projektleder for By Rum Laboratoriet Anette Schjødt Thorsen, stammer fra Rødding, og børnene lyttede interesserde med på forklaringerne. Privatfoto
Børnene fra 1.,2. og 3. klasse I Rødding SFO har arbejdet sammen med landskabsarkitekter fra By Rum Skole i projektet "By Rum Laboratoriet" om at skabe ideer til mere leg i sandkassen. Den er i forvejen populær, men er nu blevet endnu mere attraktiv takket være By Rum Laboratoriet.

Børnene i Rødding SFO har været med til at skabe idéer til mere leg i sandkassen. Gennem et design- og demokrati forløb blev børnene bevidste om, hvem der har beslutningsretten, når der skal ske noget med udendørsarealerne på skolen og i SFO'en.

Børnene fik øjnene op for deres egne muligheder for at påvirke beslutningsprocesserne omkring udearealer.

Der blev talt om mange ideer til udformning af sandkasseborde og placeringen af dem. Der blev arbejdet med konkrete naturfaglige redskaber såsom: kompas og verdenshjørner, solens placering på himlen, skygger og sol i sandkassen m.m.

Annonce

Vikingeteknik blev brugt, så holdbarheden forlænges. I uge 17 blev der bygget på livet løs.

En forbrændingsteknik af træet blev brugt, således at holdbarheden og robustheden forlænges.

Derudover blev alt olieret med pigmenteret linolie, selvfølgelig i farven rød.

Børnene har pudset, behandlet træ med linolie, og så har de alle lært at betjene en boremaskine, samt fået kendskab til hvordan man benytter en vinkelmåler.

Pædagogerne i SFO'en på Rødding skole, har sørget for at alle børn deltog i processen. Mange stykker træ skulle slibes, males og skrues sammen.

- Det giver et naturligt ejerskab til de ting, der er i børnenes uderum, når de selv er med til at etablere, konstruere og bygge. Børnene var meget optagede af at lære nye teknikker, og indgå i de processer der skulle til, forud for det færdige resultat,  siger projektleder for By Rum Laboratoriet Anette Schjødt Thorsen, som selv stammer fra Rødding og har gået på Rødding skole som barn.

- Da snorene til indvielsesfesten blev klippet over af tre børn fra h.h.v. 1.,2. og 3.klasse fløj børnene hen til bordene, der er gravet ned i sandet, for at lege. Stoltheden ville ingen ende tage, siger hun.

SFO'en tænker nu på at gå videre med at skabe et udendørs værksted, hvor der kan konstrueres endnu mere af både børn og voksne.

SFO'en på Rødding skole er blandt de allerførste i Danmark, der har haft besøg af landskabsarkitekterne, som arbejder med projektet, hvor den naturfaglige og demokratiske dannelse er i højsædet.


Det giver et naturligt ejerskab til de ting, der er i børnenes uderum, når de selv er med til at etablere, konstruere og bygge.

Anette Schøjdt Thorsen


By Rum Laboratoriet

Med fokus på Kreativ tænkning, Håndværk og Natur, Science og Demokratisk dannelse arbejder børn og unge i 12 fritidsinstitutioner med og i BY-RUM-LABORATORIET.
Gennem et fireårigt arbejde udvikles der nye tilgange til det pædagogiske arbejde. Der etableres bygge-laboratorier og plante-laboratorier i fritidshjem og fritidsklubber, hvor børn og unge får praksisnære oplevelser og erfaringer sammen med landskabsarkitekter, pædagoger og pensionister.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nytirsdag

Filmpremiere med vin og musik

Nytirsdag

Veteranbiltræf nød stor interesse

Nytirsdag

Holtegården afholder OL

Annonce