Annonce
Nytirsdag

Sjove ideer til akvititeter i vinterferien

Hvis det stadig er frost vejr, kan man lave fine is-uroer. Foto: Friluftsrådet
Vinterferien er i gang, og selvom mange ting er lukket i Danmark, så er naturen åben og byder på masser af sjove aktiviteter.

Vinterferie: Det er stadig lidt koldt udenfor, og det betyder, at der kan være nye muligheder for sjove aktivieter. Her er ni bud til vinterferien, så der er mulighed for at komme ud hver dag.

1. Lav sne- og islygter

Hvis det stadig er frostvejr, så kan man bruge både is og sne til at lave lygter. Rul en masse små snebolde og læg dem tæt op ad hinanden i en cirkel og derefter i lag oven på hinanden. Bliv ved til lampen er stor nok til, at der kan stå et stearinlys indeni.

Vil man lave islygter, så skal man bruge balloner, vand og frosten. Fyld vand i ballonerne, placér ballonen i en dyb tallerken og ud i frostvejret med dem. Afhængig af hvor koldt det, så er der efter et par dage frosset en skal af is yderst og stadig flydende vand inderst i ballonerne.

Fjern ballonen og ved hjælp af lidt varmt vand kan I lave et hul oven i iskuglen, så vandet kan hældes ud. Tilpas hullet med lidt mere varmt vand og et let slag, og så kan man putte et lys i islygten.

2. Lav egne fedtfuglefoder

Det er hyggeligt at se de små fugle i træerne. Foder kan tiltrække dem. Når man skal lave fedtfuglefoder smeltes fedtstoffet - palmin eller svinefedt - i en gryde, og kerner af solsikke og hamp, samt jordnødder (eller køb en blanding) fyldes i.

Forholdet skal være cirka 1:1. Så hvis man bruger 500 gram fedt, skal man bruge 500 gram foder. Man kan putte fedtblandingen i kopper eller i nederste halvdel af mælkekartoner. Lad dem tørre og hæng dem op i træet.

3. Gå på jagt efter dyrespor

Ligger der stadig sne, så er den perfekt til at finde dyrespor, men også på grene kan man faktisk finde spor. Ved at undersøge dyrenes spor kan man få fornemmelsen af, hvor meget aktivitet, der har været i løbet af natten.

Det kan være ganske overraskende. Det er sjovt at prøve at følge sporene for at se, hvad dyret har foretaget sig undervejs, for eksempel ædt eller tisset eller skidt.

4. Prøv naturparkour

Parkour er en sport, hvor man bruger kroppen til at passere forhindringer. Naturparkour fungerer på samme måde, men her er asfalt og beton skiftet ud med for eksempel væltede træer, træstubbe, sne, is og små og store skrænter. Lav en bane i naturen og træn med forskellige måder at springe over eller kravle under forhindringer.

5. Lav jeres egen is-uro

Frosten, hvis den stadig er der, er perfekt til at lave lidt kunst til haven eller altanen og skabe is-uroer. Find forskellige forme, fyld lidt vand i og find forskellige naturmaterialer som pynt at putte i. Læg også en gerne en snor i, så I har noget at hænge på med.

Sæt formene ud i frostvejret (eller i fryseren). Når alt vandet er frosset til is, kan man tage figurerne ud af formene. Hæng de færdige figurer op. Lige så længe det er frost, kan de hænge og give lidt smukt liv. Når frosten forsvinder, smelter de og bliver til sjove former indtil isen er væk.

6. Spil naturbingo

Man skal starte med at finde nogle pinde i skoven, som du laver din bingoplade af.

Lav ni felter af fire pinde. Herefter skal man på udkig efter forskellige naturting - man skal finde ni stykker, så man kan få fuld plade (her kan man selv bestemme om det skal være noget der er grønt, planter, noget i sæson eller lign.), og så er man klar og kan gå i gang med at spille.

7. Lav bål

Bål er altid hyggeligt og en god måde til også at holde varmen på. Hvis man har lyst, kan man jo begive sig ud i at lave lækre berlinere eller andet lækkert over bålet.

På udinaturen.dk kan man finde offentlige bålpladser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nytirsdag

Landsbymuseum slår snart dørene op

Nytirsdag

Rekordoverskud i landboforening

Annonce