Annonce
Nytirsdag

Ukrudtet skal bekæmpes uden gift

Ved vedtagelsen af budgettet for 2019 besluttede byrådet, at det skulle være slut med brugen af pesticider til bekæmpelse af ukrudt. Foto: Søren Dippel
Brugen af pesticider til ukrudtsbekæmpelse på offentlige arealer i Vejen Kommune skal ophøre ved udgangen af 2020.
Annonce

Vejen Kommune: Kommunen ejer, passer og plejer mere end 1000 hektar bynære grønne områder, parker, stier, legepladser samt torve og pladser i byerne svarende til cirka 1,3 procent af kommunens samlede areal. Hertil kommer vejarealer og naturarealer, som også skal holdes i stand og fri for ukrudt.

Den slags er en besværlig kamp – så besværlig, at ved vedtagelse af det kommunale budget for 2016 –2019 besluttede byrådet, at bekæmpelse af ukrudt med gasbrænder den gang skulle erstattes delvist med anvendelse af pesticider.

Men ved vedtagelsen af budgettet for 2019 besluttede byrådet, at det skulle være slut. Brugen af pesticider på offentlige arealer skal ophøre ved udgangen af 2020.

Men hvordan det skal foregå, og hvor ihærdigt, ukrudtet fremover så skal bekæmpes, skal kommunen først til at finde ud af. Som det er nu, er opgaven med ukrudtsbekæmpelse udliciteret til en privat entreprenør, men driftskontrakten udløber ved udgangen af 2020.

Udgifterne

Vejen Kommunes årlige udgift til ukrudtsbekæmpelse med pesticider på offentlige arealer var i 2018 og i 2019 cirka 400.000 kroner per år.

I budgettet for 2020 er der afsat 360.000 kroner til bekæmpelse af ukrudt.

Ukrudtsbekæmpelse på offentlige arealer omfatter bekæmpelse af græsukrudt på grusstier, fortove og pladser med belægningssten, langs kantsten og langs sti og asfaltkanter.

Annonce

Pris: 250.000 kr.

Tanken er, at arbejdet med bekæmpelsen af ukrudt fortsat skal udbydes. Men forinden skal der udarbejdes en ny kvalitetsbeskrivelse for ukrudtsbekæmpelsen, der tager højde for den ændrede driftsform. Den skal beskrive serviceniveauet for de forskellige belægningstyper og arealer, hvor der skal bekæmpes ukrudt. Kvalitetsbeskrivelsen er også et vigtigt element i udbudsmaterialet. Udgiften for den del af planen ventes at løbe op i en kvart million kroner.

Senest har medlemmerne af Udvalget for teknik og miljø godkendt at gå videre med planerne dog således, at Vejen Kommunes egen driftsenhed skal afgive et kontrolbud, så opgaven eventuelt kan løses af kommunens egne driftsmedarbejdere, hvis tilbudsprisen her er lavere.

- Det er så stor en opgave, at den skal i EU-udbud. Vores næste opgave bliver så at finde pengene. Nu må vi først se, hvad det kommer til at koste, siger Vagn Sørensen, der er formand for Udvalget for teknik og miljø.

Udgifterne til ukrudtsbekæmpelse uden anvendelse af pesticider, ventes at koste endnu mere end, hvad der hidtil er blevet afsat i kommunens budget.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nytirsdag

Trine og Easy er på vej mod toppen

Nytirsdag

Lindab vandt Byggeriets Energipris

Mest læste

Nytirsdag

Naturens Dag ved Jels Voldsted

Nytirsdag

En sten til minde om Æ Kleinbahn

Nytirsdag

Cirkus lagde vejen forbi Enghaven

Nytirsdag

Gymnasterne er klar til en ny sæson

Nytirsdag

Karin har været 30 år på Finnmarken

Nytirsdag

Fubbi tryllebandt børnene

Nytirsdag

Koret er klar igen

Nytirsdag

Så kan der igen danses i hallen

Nytirsdag

Jazztonerne fylder kirkerummet

Nytirsdag

Jan fejrer to årtier ved bassinkanten

Annonce