Annonce
Odder Avis

18-årig politiker: Der skal styr på skolestrukturen

18-årige Nikolaj enggård håber på, at rådhuset snart bliver hans arbejdsplads. Foto: Morten Pape
At han er ung, ser Nikolaj Enggård ikke som en ulempe. Tværtimod kan han give byrådet det unge perspektiv.

Odder: Folkepark og skolestruktur kan se frem til en overhaling, hvis det står til Det Konservative Folkepartis nye og unge kandidat til kommunalbestyrelsen. Med sine kun 18 år går Nikolaj Enggård nemlig til kamp mod de garvede lokalpolitikere.

Han er på mange måder en helt normal knægt fra Odder. Han går i 2.g på Odder Gymnasium, og han har gået i folkeskole på Parkvejens Skole. Han bor med sin mor Maibritt på Høghus i det vestlige Odder og af og til hos sin far Jesper på Alrø. Og så er han glødende fan af fodbold og i særdeleshed af AGF. Dog uden selv at spille. Og så har han fem halvsøskende. Men så stopper det normale også.

For da undertegnede var 18 år og gik i gymnasiet, handlede det i hvert fald ikke om lokalpolitik, rapporter og analyser af folkeskolen. Det var nok mere fest, ballade og brok over irriterende skoleopgaver. Men sådan er det ikke med Nikolaj Enggård.

Annonce

- Det at have en holdning og være kritisk overfor de beslutninger, der bliver taget, har jeg nok fået med fra min familie. Det har altid været ret normalt at diskutere og snakke om den slags, siger han.

Personlige mærkesager

Det endelige spring ud i det politiske farvand skyldes dog ikke familien. Lysten til at blive kommunalpolitiker kom efter oplevelser fra hans folkeskoletid på Parkvejens Skole.


Der er ingen tvivl om, at jeg frygtede nogle kritiske spørgsmål fra folk på gymnasiet. Men jeg har faktisk kun fået positive tilkendegivelser, og det er jeg rigtig glad og taknemmelig for.

Nikolaj Enggård


- Jeg har selv gået i folkeskole i kommunen, og jeg kan huske, at jeg allerede dengang synes, der var klare forbedringsområder. Det kunne eksempelvis være lokalerne på Parkvejens Skole. De er simpelthen ikke gode nok. Med alderen er jeg så bare blevet bekræftet i de holdninger, og til sidst tænkte jeg, at jeg måtte forsøge at gøre noget, siger Nikolaj Enggård.

Skulle Nikolaj Enggård blive valgt ind i kommunalbestyrelsen, skal han det første lille år gå i gymnasiet samtidig. Foto: Morten Pape

Udover hans egne personlige erfaringer med folkeskolen i Odder har han på det seneste også fulgt med i skolernes udvikling i Odder.

Konservative kandidater til kommunalvalget 2021

Indtil videre ser Konservatives kandidatliste sådan ud:

Martin Mikkelsen, borgmesterkandidat og nuværende medlem af byrådet.

René Krongaard

Kim Gottschalck Jensen

Henriette Toftegaard

Morten Skak Ottosen

Nikolaj Enggård

Kaj Henning Rudebeck

Regnar Arboe

Klaus Rafael Jensen, nuværende byrådsmedlem

- For nogle uger siden bragte I (Odder Avis red.) en artikel med Dan (Forhenværende skoleleder på Parkvejens Skole), hvor han - som jeg læser det - giver udtryk for, at han havde for mange kasketter på. Og det er generelt mit indtryk, at lederne i skolerne har det. Alt for mange ledere forlader Odder Kommune. Det må der jo være en grund til. Så jeg forstår ikke, at dele af byrådet ikke vil evaluere på skolestrukturen. Det er vi jo helt åbenlyst nødt til, siger Nikolaj Enggård.

Annonce

Angstprovokerende spring

Nikolaj Enggård ved godt, at han skiller sig ud fra mængden ved at stille op kommunalbestyrelsen i så ung en alder. Men også hans partivalg er meget atypisk. Efter hans eget udsagn stemmer de unge på Odder Gymnasium nok mere på Enhedslisten end på Konservative. Og det er nok også de færreste, som følger i hans fodspor og stiller op til det kommende valg til kommunalbestyrelsen. Så han var da også spændt på reaktionerne, da han tog springet og blev kandidat for Konservative.

- Der er ingen tvivl om, at jeg frygtede nogle kritiske spørgsmål fra folk på gymnasiet. Men jeg har faktisk kun fået positive tilkendegivelser, og det er jeg rigtig glad og taknemmelig for, siger Nikolaj Enggård.

Læringskurven er stejl for Nikolaj Enggård i disse dage. Politikerlivet kræver viden og masser af timer.  Foto: Morten Pape

En sidehistorie til Nikolaj Enggårds kandidatur er, at Odder Gymnasium allerede er yderst godt repræsenteret til det kommende valg. Hvis alt går vel, kan gymnasiet faktisk have en rektor, en lærer og en elev i kommunalbestyrelsen på den anden side af valget. Men selvom Nikolaj Enggård og det nuværende byrådsmedlem og partifælle, Martin Mikkelsen, begge bruger meget af deres tid på gymnasiet, er det ikke ad den vej, interessen for Konservativ kommunalpolitik blev vækket.

- Før jeg meldte mig ind i Konservative, havde jeg ikke noget med Martin Mikkelsen at gøre. På trods af, at han er lærer på skolen. Jeg valgte konservative ud fra deres politiske holdninger. Men jeg har sidenhen mødt Martin, og han og resten af partiet hjælper mig meget, siger Nikolaj Enggård.

Annonce

Ud på dybt vand

For livet som politiker har siden offentliggørelsen af hans kandidatur ikke kun været en dans på roser. Det kræver i den grad også en del arbejde at være lokalpolitiker.

- Jeg føler selv, at jeg har god viden om en del ting, men det er klart, at jeg stadig mangler rigtig meget for at kunne gebærde mig på lige linje med de andre politikere. Men der er kun en løsning på det, og det er at læse rapporter, analyser og snakke med folk i partiet. Så det er det, jeg gør, siger Nikolaj Enggård.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

En uge med fokus på demens

Odder Avis

Seks borgere sagde ja til Danmark

Odder Avis

Aflyser også: Nul byfest i Gylling

Odder Avis

Slut med at køre til døren

Odder Avis

Spøgelsesmanden fra rådhuset er fundet

Odder Avis

Togbilletter lavet til kunst

Odder Avis

Rødvinsklub?

Odder Avis

Biffen genåbner med Oscar-vindere

Annonce