Annonce
Odder Avis

18-årig stiller op til kommunalvalget: Lys brænder for politik

Lys Klitgård Boman er kandidat for Enhedslisten i Odder. Hun går i 2.G. på Statsgymnasiet i Århus, hvor hun sidder i elevrådet og skriver for skolebladet. Hun er desuden med i Akademiet for Talentfulde Unge, og det seneste år har hun været repræsentant for de unge i kommunens klimaråd. Foto: Morten Pape
Lys Klitgård Boman var ikke ret gammel før hun fandt ud af, at hun ville være statsminister. Om det stadig er visionen er hun ikke længere sikker på, men én ting er hun ikke i tvivl om; Lys vil være politiker.

Ørting: Lys var ikke mere end tre år gammel, da hun overhørte sine forældre tale om kommende besparelser i hendes børnehave. Det var da dumt, sagde Lys, der allerede dengang havde lært om betydningen af penge, og derfor gerne ville vide, hvem der havde besluttet det.

- Borgmesteren, svarede hendes far.

- Så vil jeg være borgmester, sagde Lys.

Annonce

- Der er også en, der bestemmer over borgmesteren, sagde hendes far.

- Hvem er det, spurgte Lys.

- Statsministeren, svarede hendes far.

- Fint, så vil jeg være statsminister, sagde Lys.

Om det stadig er visionen at blive statsminister, er Lys Klitgård Boman ikke længere sikker på, men hun er helt sikker på, at hun vil være politiker. Hun brænder for at gøre en forskel i verden, og lige siden hun var lille, har hun været optændt af en politisk ild.

- I skolen hungrede jeg efter at få samfundsfag, men da jeg endelig fik det i ottende klasse, blev jeg ret skuffet. Jeg sad bare og tænkte, er det virkelig det, man lærer om? Det lærte jeg, da jeg gik i børnehave, siger hun.

I det hele taget var det aldrig den store faglige udfordring at gå i skole. Lys Klitgård Boman kunne læse, inden hun startede og havde meget let ved tingene. Selvom hun egentlig var glad for at gå i skole, havde hun alligevel svært ved at finde sig til rette.

- En ting som jeg synes, har været hårdt ved at gå i skole, og som egentlig er lidt synd, det er, at der ikke er fokus på de elever, der har meget let ved tingene. På en måde bliver de sat til side, siger hun.

Og man må gå ud fra at Lys Klitgård Boman ved hvad hun snakker om, for hun har gået på fire forskellige skoler Odder: Ørting-Falling Central Skole, Odder Lille Friskole, Vestermarken og Skovbakken.

- Man må sige, at jeg har haft rig mulighed for at opleve skolesystemet i Odder, jeg føler, at jeg kender hele byen efterhånden, siger hun.

Meldte sig ind efter praktik

I ottende klasse lykkedes det for Lys at komme i praktik på Københavns rådhus hos den daværende teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, og i niende klasse kom hun i praktik hos Enhedslisten på Christiansborg. Senere samme år meldte hun sig ind i Enhedslisten.

I skolen hungrede jeg efter at få samfundsfag, men da jeg endelig fik det i ottende klasse, blev jeg ret skuffet. Jeg sad bare og tænkte, er det virkelig det, man lærer om? Det lærte jeg, da jeg gik i børnehave.

Lys Klitgård Boman, kandidat for Enhedslisten

Efter to år på Eriksminde Efterskole blev Lys Klitgård Boman klar til at starte på Gymnasiet. Hver morgen er hun ude af døren kvart over seks, for at tage turen fra Ørting til Århus, hvor hun går i 2.G på Statsgymnasiet.

Statsgymnasiet er det det eneste gymnasium i Danmark, som tilbyder en linje, hvor man kan få engelsk, billedkunst og mediefag. Her er lektierne blevet flere og sværere, men dog ikke i en grad, der kan ryste Lys Klitgård Boman.

- Der er noget, der er lidt svært, men det meste er egentlig let nok, siger hun og afslører, at det i hvert fald ikke er lektier, hun bruger det meste af sin tid på.

Ved siden af gymnasiet er Lys Klitgård Boman med i Akademiet for Talentfulde Unge, et tilbud til unge, videbegærlige og engagerede talenter, der savner faglig udfordring i skolen. Derudover finder hun også tid til at være i elevrådet og til at være en del af redaktionen på Statsgymnasiets skoleblad.

-Det er virkelig sjovt. Vi bringer både tunge og lette artikler, og for tiden er vi ved at dække kommunalvalget i Århus, siger hun.

Annonce

Skal have tid til byrådet

Lys er godt klar over, at hun vil få rigeligt at se til, hvis hun bliver valgt ind i kommunalbestyrelsen i Odder i næste uge, men hun føler sig godt forberedt på det politiske arbejde. Det seneste år har hun nemlig arbejdet i byrådet som repræsentant for de unge i kommunens klimaråd.

- Jeg prioriterer virkelig valgkampen højt for tiden, og hvis jeg bliver valgt ind, så skal jeg også have tid til byrådet. Så jeg vil muligvis træde ud af nogle af de ting, jeg er med i, for det er byrådet, der er førsteprioriteten, siger hun.

Blå Bog

Lys Klitgård Boman er 18 år gammel. Bor i Ørting sammen med sine forældre.

Går i 2.G. på Statsgymnasiet i Århus, hvor hun sidder i Elevrådet og skriver for skolebladet.

Er en del ATU – Akademiet for Talentfulde Unge.

Meldte sig ind i Enhedslisten, da hun gik i niende klasse.

Har det seneste år været repræsentant for de unge i kommunens klimaråd.

Stiller op til kommunalbestyrelsen for første gang.

Det kommer til at kræve et virkelig godt valg for Enhedslisten, hvis Lys Klitgård Boman skal vælges ind.

-Vi fik et enormt godt skolevalg, og man kan jo håbe på, at det smitter af på forældrene, siger hun.

Og Lys Klitgård Boman er ikke i tvivl om, hvad hun vil kæmpe for, hvis hun bliver valg ind. Klimaet er hendes hjertebarn.

- Jeg vil gerne opprioritere den grønne omstilling, passe på klimaet og virkelig gøre noget aktivt for det, siger hun.

Mød kandidaterne

Kommunalvalget nærmer sig, og dermed er kandidaterne ved gøre sig klar til valgkamp. Avisen har mødt en kandidat fra hvert parti, der stiller op til valget i Odder Kommune, til en snak om, hvorfor de stiller op, og hvad der er deres mærkesager.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Julen synges ind i Falling Kirke

Annonce
Annonce
Odder Avis

Oddersvømmere er med helt fremme i toppen af dansk svømning

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Mariehønen Evigglads far boede i Hou

Odder Avis

Rom-, gin- og whisky-smagning på Odder Museum

Odder Avis

"Lyt" - julekoncert i Hundslund Kirke

Odder Avis

Nøj, det' for børn: Længe ventet børnehave er på vej

Odder Avis

Følg med danserne ned i kaninhullet: Danseforestilling i den gamle teatersal

Odder Avis

Jakobi ringede med klokken: Ny borgmester håber på bredt samarbejde

Odder Avis

De ni læsninger i Odder Sognekirke

Odder Avis

Kom til julekoncert i Bjerager Kirke

Odder Avis

Lones spanske drømme faldt i god smag: Lokal maler valgt som årets kunstner af multinational virksomhed

Odder Avis

Randi har stiftet en regnbuecafé på Centralhotellet: Der mangler et mødested for LGBT-miljøet i Odder

Odder Avis

Ole Grøn viser malerier i Kunstværket

Odder Avis

Odder har det ældste byråd i Østjylland: Så gamle er de nye byrødder

Odder Avis

Fuldtalligt seniorråd har fundet sin formand

Odder Avis

Bilist endte i stengærde

Odder Avis

Vil du også være frivillig? Lisbeth er blæksprutte

Odder Avis

Kunder og ansatte var sneet inde: Varehuschef måtte overnatte i IKEA

Odder Avis

Frontalt sammenstød: 39-årig mand kørt med politieskorte til Skejby efter alvorlig ulykke

Odder Avis

Odder Gymnasium vil være endnu grønnere

Odder Avis

Det er meget glædeligt, at der i den kommende kommunalbestyrelse er så mange, der er imod forbindelsen - jeg håber, I vil sige det så højt, at det kan høres på Christiansborg

Odder Avis

Bliv klogere på biodiversitet med Anne Eskildsen

Odder Avis

Myretuen vil være grøn: Køber helt ny el-minibus

Annonce