Annonce
Odder Avis

Autopiloten på jordomrejse

Benedikte Koudal Jensen tv. og Josefine Kyndi th., der begge er elever på Odder Højskoles journalistik-hold. Foto: Anders Hoffmann, elev på Odder Højskoles fotografi-hold
Annonce

Hvis vi sidste år blev spurgt hvor vi ville befinde os i oktober 2020, så havde vi nok ikke svaret Odder Højskole.

Vi skulle nemlig have fundet en højere mening med livet på et børnehjem i Tanzania. Vi skulle have besteget et bjerg og på toppen have fået en åbenbaring omkring, hvorvidt vi skulle læse statskundskab eller medicin.

Vi skulle have samlet rejsetatoveringer, som vidnesbyrd for vores mange eventyr. Vi skulle have drukket os fulde i Bangkok og i bunden af glasflasken opdage verden i et nyt perspektiv. Vi skulle have fundet kærlighed på Bali iført badetøj og en nyfunden lethed.

Vi skulle have samlet historier, som ville gøre os interessante, når vi kom hjem.

Vi skulle med andre ord ‘have fundet os selv’.


To-do listen er så dybt integreret i egne og andres forventninger til sabbatårene, at den fremfor at være inspirerende er blevet næsten obligatorisk.


Tilsammen ville vi have krydset alle de vigtige oplevelser af på den uofficielle sabbatårs to-do liste.

Men så spiste en sulten slange en flagermus, og pludselig befandt vi os i en verdensomspændende pandemi. Nu kommer vi ikke til at sætte krydsene.

Hvad er så meningen med vores sabbatår?

To-do listen er så dybt integreret i egne og andres forventninger til sabbatårene, at den fremfor at være inspirerende er blevet næsten obligatorisk.

Sabbatårene er altid blevet portrætteret som et afbræk fra den præstationskultur der hersker i skolesystemet. Vi troede, at det var tid til en pause, men har dog oplevet, at der i sabbatårene i høj grad eksisterer en uudtalt præstationskultur.

Lige nu tvinger omstændighederne os til at tage en pause fra de oplevelser, der traditionelt forventes at indgå i et sabbatår.

Vi bliver nødt til at genoverveje meningen med sabbatår.

Det er jo egentligt paradoksalt, at vi i sabbatårene har så travlt med at opnå, når intentionen var at tage en pause.

Man kunne jo overveje, om vi har glemt værdien i at gå i stå? Om vi har haft så travlt med at have travlt, at vi ikke kan andet end at køre med 100km/t på margueritruten.

Måske det er sundt at lære at finde glæden i det almindelige, så vi - når vi står med villa, Volvo og vovse - ikke kun tror at lykken findes på stranden på Bali.

Vi siger ikke, at vi ikke skal rejse sydøstasien rundt eller arbejde på et børnehjem i Tanzania.

Vi siger blot, at refleksion over hvorfor vi gør det, og for hvem vi gør det, kunne være gavnligt. Måske skal vi affinde os med, at vi ikke nødvendigvis skal stå på toppen af Machu Pitchu for at finde os selv.

Den eksotiske destination er ikke i sig selv dannende. Det er nok i højere grad tiden til at stoppe op og reflektere over hvad der giver mening i den hverdag vi befinder os i, som er dannende.

Løbet er ikke kørt, fordi en sulten slange har spist en flagermus.

Omstændighederne er måske i virkeligheden en unik mulighed for at finde ud af, hvad vi hver især gerne vil have ud af at holde sabbatår.

Uanset om vi ender med et fuldtidsarbejde som tjener, en rejse til det sydfynske øhav eller at bruge tid med bedstemor - så længe det giver mening er det helt okay.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

De små skal have iPad-kørekort

Odder Avis

Et ungdomsliv i en coronatid

Odder Avis

Jul i galleriet

Odder Avis

Kom nu videre mand

Odder Avis

Whistleblowerordning i gang

Annonce