Annonce
Mindeord

Børnenes stridsmand er død

Jesper Juul blev i I 2012 ramt af en invaliderende neurologisk sygdom. Han blev 71 år. Arkivfoto
Familieterapeut og forfatter Jesper Juul, der havde base i Odder, er død, 71 år.
Annonce

Odder: Torsdag 25. juli døde familieterapeut, socialpædagog, forfatter og tidligere leder af Kempler Instituttet i Odder Jesper Juul som 71-årig.

Mange har udgivet bøger om børneopdragelse, familieliv og voksen/barn-relationer, men få har gjort det med samme gennemslagskraft og tyngde som Jesper Juul. Hans første bog, "Dit kompetente barn" fra 1995, var en opsummering af de erfaringer, han havde gjort sig som socialpædagog på Behandlingshjemmet Bøgholt i Viby, hvor han indførte familiesamtaler som en del af behandlingen. Denne bog er siden udkommet i 18 lande - senest i Kina og Rusland. Dens budskab om at tage børns tilbagemeldinger alvorligt og møde både dem og deres forældre i øjenhøjde er for længst accepteret af danske forældre og pædagoger, men i lande med meget længere fortid med politisk topstyring bydes den først og fremmest velkommen som grundlaget for et pædagogisk paradigmeskifte. Bogen blev fulgt op af "Den kompetente familie".

Jesper Juuls seneste bog fra 2017, "Førerulve - Det livsvigtige lederskab i familien", har givet genlyd i Danmark, Tyskland, Norge, Spanien og de andre lande, den er udkommet i.

Annonce

Blev syg i 2012

I 2005 fratrådte Jesper Juul sin stilling som leder af Kempler Instituttet, der lå i Odder, og som han stiftede i 1979. I stedet stiftede han et internationalt folkeoplysende projekt, FamilyLab International, som nu findes i 20 lande. I 2012 blev Jesper Juul ramt af en invaliderende neurologisk sygdom med det resultat, at han blev lam fra brystet og ned og bundet til en el-kørestol.

På det tidspunkt overgav han ejerskabet til en NGO, som ejes og drives som en nonprofit-organisation af alle nationale FamilyLab-ejere. Dette skete et år før, Jesper Juul havde bestemt sig for at skifte rolle fra projektets "far" til "bedstefar" ud fra den filosofi, at hvis hans pædagogik, principper og værdiforestillinger ikke kunne leve og udvikle sig uden ham selv i førersædet, så havde de heller ikke den nødvendige kvalitet.

Jesper Juul blev født 18. april 1948 i Vordingborg. Han blev uddannet skolelærer og læste tillige idéhistorie på Aarhus Universitet, men arbejdede som familieterapeut og forfatter.

Jesper Juul har været gift to gange og efterlader sig sønnen Nicolai fra første ægteskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Skiftedag: Friskole søger ny leder

Odder Avis

Separering i Gylling skal ses efter

Odder Avis

Teaterfornøjelser på vej

Annonce