Annonce
Odder Avis

Bamser skal være børnenes talerør

Fire-årige Eva Bryder har doneret en af sine bamser til Forældrebevægelsen, som vil lave en video fra børn til politikere, i håbet om at påvirke politikerne til at sikre flere voksne i daginstitutionerne. Privatfoto
Forældrebevægelsen sætter alt ind på at få politikerne til at prioritere børnene, når der skal lægges budget. Og forvaltningens egne beregninger giver forældrene ret.
Annonce

Odder: Børnene er vores fremtid, og derfor skal de prioriteres højt, når politikerne skal have kommunens pengekasse til at passe.

I forsøget på at lægge pres på politikerne og få dem til at øremærke penge til pædagoger i daginstitutionerne, laver Forældrebevægelsen en bamseindsamling.

"Bamsehæren" består af bamser, som børn over hele landet donerer til formålet, og som så skal træde an på Christiansborg.

Det er blandt andre Lena Bryder, der står for at indsamle bamserne i Odder, men samtidig opfordrer hun også forældre til at sende billeder til hende af en bamse med barnets navn under. De mange navnebamsebilleder bliver klippet til en video, som byrådet i Odder får tilsendt - for at minde dem om, at der også lokalt er behov for flere voksne til at passe børnene.

- Børn er faktisk ikke så svære. Så snart der er voksne til stede, så trives børnene, siger Lena Bryder, der er mor til to døtre på to og fire år, og er en af hovedpersonerne i den lokale afdeling af den landsdækkende "Forældrebevægelsen - Hvor er der en voksen".

Lena Bryder foran den kasse, der gerne skulle fyldes op med bamser til den bamsehær, der skal indtage Christiansborg i næste uge. Foto: Anya Wissendorff

Hendes udtalelse er ikke taget ud af den blå luft.

Annonce

Corona-konsekvenser

Under coronaperioden havde Sundhedsstyrelsen lavet retningslinjer for børnepasningen, og de betød færre børn per voksen. Erfaringer fra perioden viser, at de meget strukturerede og noget mindre børnegrupper havde forskellige positive konsekvenser:

Børnenes trivsel steg, der var færre konflikter, børn med særlige behov fik mindre behov og sygefraværet faldt markant både blandt børn og voksne.

- Det er derfor forventeligt, at investeringen i flere voksne i dagtilbuddene kan reducere udgifter til vikarer og særlige indsatser for børn og unge på både den korte og lange bane, lyder forvaltningens konklusion i det forslag til ny drift, som politikerne skal forholde sig til, når de lægger budget.

Politikerne er for så vidt enige. Tidligere på året vedtog folketinget en minimumsnormering, som gradvist skal implementeres i landets kommuner.

Minimumsnormeringer

Børne-, uddannelses- og kulturudvalget vedtog 27. april, at forvaltningen skulle beregne de økonomiske konsekvenser af tre måder at opgøre normeringen i daginstitutioner på.

I Danmarks Statistiks model omregner man antallet af medarbejdere til fuldtidsmedarbejdere inklusive sygemeldte medarbejdere, vikarer, ledere og studerende.

I forhold til den beregningsmodel, skal antallet af fuldtidsansatte i Odder Kommune øges med 9,53 medarbejdere.

Forvaltningen har desuden regnet på to Odder-modeller.

I model 1. er sygemeldte medarbejdere holdt ude, mens vikarer tæller med. Desuden beregnes studerendes reelle arbejdstid.

Følges den model, skal der i Odder Kommune ansættes 33,08 medarbejdere.

Odder-model 2. tæller praktisk hjælp og medarbejdere, der er ansat som støtte også med.

Den model øger antallet af medarbejdere med 27,88.

Forvaltningen lægger op til, at man som minimum skal finde penge til at komme op på niveau med Danmarks Statistiks tal og indfase model 2. over tid, da det er forvaltningens vurdering, at det vil have større effekt på børnenes trivsel, udvikling, læring og dannelse.

Når tilskud til bedre normeringer fra staten er fratrukket, vil det koste to millioner kroner ekstra i 2021 at følge Danmarks Statistiks beregningsmodel, mens det vil koste 9,4 millioner kroner af vælge model 2.

Men det går for langsomt, og desuden er den måde, man regner normeringen ud, ikke retvisende, mener Forældrebevægelsen.

Derfor sendte Forældrebevægelsen i Odder i foråret et borgerforslag til byrådet, hvori man bad politikerne komme hurtigt i gang med at ansætte flere.

Det resulterede i, at byrådet bad forvaltningen regne på tallene.

Af forvaltningens beregninger kan man også se, at Odder Kommune end ikke følger Danmarks Statistiks beregninger i forhold til, hvor mange voksne, der skal være pr. barn.

Annonce

De usynlige hænder

Der er stor forskel på, hvordan man gør normeringerne op. Eksempelvis tæller sygemeldte medarbejdere med. Det samme gør den vikar, der er der i stedet for den sygemeldte. På samme måde tæller ledere med, selvom det langt fra er alle ledere, der rent faktisk er sammen med børnene.

- Vi kan heldigvis se i budgetmaterialet, at forvaltningen har taget opgaven på sig. Men vi kan også se, at der skal ansættes mange, hvis man skal leve op til, at der skal være en voksen til tre vuggestuebørn og en voksen til seks børnehavebørn, siger Lena Bryder.


Når min datter spørger, hvorfor vi samler bamser ind, siger jeg, at det er, fordi vi vil have flere voksne til at komme og lege i børnehaven.

Lena Bryder, Forældrebevægelsen


De ekstra hænder koster penge. Og det er ifølge Lena Bryder penge, der bør og skal findes i budgettet. Hvor vil hun dog ikke pege på.

- Det er jo ikke muligt for almindelige borgere at gennemskue det, mener hun.

- Men vi ville da ønske, at der var en forælder med økonomisk indsigt, der ville være med i gruppen, så vi var mere kvalificerede til at komme med økonomiske forslag, siger hun..

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder Avis

Vokalsangere fylder Bjerager Kirke

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

KALENDEREN

Odder Avis

Gaderæs i industrikvarter

Odder Avis

Arkæolog fortæller om vikingetiden

Odder Avis

Skolernes underskud bliver mindre

Odder Avis

Bedre velfærd

Odder Avis

We walk: Gå med over børnenes bro

Odder Avis

Etnisk kunst i Kunstværket

Annonce