Annonce
Odder Avis

Blæksprutte på badeværelset: Toiletter bliver til kunst

Der bliver arbejdet på livet løs for at færdiggøre toiletterne i projektet Lokumskunst inden ferniseringen. Her er det Sofia Madsen, der arbejder på billedkunstholdet fra Odder Gymnasiums toilet. Foto: Søren E. Alwan
Elever på tværs af uddannelser i Odder er i øjeblikket i gang med at udsmykke toiletterne i Vitapark.
Annonce

Odder: Snart kan du møde en blæksprutte, når du går på toilettet i Vitapark.

Det skyldes, at omkring 100 elever fra Odder Gymnasium, FGU Sydøstjylland og Eriksminde Efterskole er i gang med et projekt, der har fået navnet ”Lokumskunst”.

De unge har med den lokale kunstner Lene Rosenberg og bygningsmaler og håndværkskunstner Heidi Zilmer som mentorer udviklet idéer til udsmykningen af toiletterne, som de unge også selv står for.

Kunsten på toiletterne er lavet med inspiration fra nogle af FN’s 17 verdensmål, og blæksprutten hører hjemme under målet om at bevare verdenshavene.

- På denne måde får eleverne lov at møde hinanden på en anden måde, end man gør i et klasseværelse. Forløbet skaber et møde med produktionsmiljøet, og eleverne får noget i hænderne, som de ikke gør til hverdag, siger projektleder Katrine Ahlstrøm Hellfritzsch, som er kulturformidler i Vitapark.

Projekt Lokumskunst

Forløbet blev skudt i gang på et fællesarrangement 5. september. Siden uge 43 har de unge arbejdet på toiletterne i Vitapark. Der er fernisering af de færdige toiletter 28. november klokken 16:30 til 18, hvor alle må møde op.

I projektet deltager grafisk design-linjen på FGU Sydøstjylland, en billedkunstklasse fra Odder Gymnasium, tre danskklasser fra Eriksminde Efterskole og to selvstændige kunstnere.

Annonce

Kunst med noget på hjerte

De unge på grafisk design-linjen på FGU Sydøstjylland har investeret mange timer i projektet, som blandt andet har taget dem gennem undervisning i fotografi, fotoredigering og 3D-drejning.

- Vi har været gennem mange processer i projektarbejdet, og det er en god måde at finde ud af, at man hver især kan forskellige ting. Eleverne finder undervejs også ud af, at det er helt normalt at være ved at drukne i det kaos, som et stort projekt er. Og så lærer de at håndtere det, siger Bente Asbjørn Jørgensen, der underviser i kommunikation og medier på FGU Sydøstjylland.

Et af de vigtigste mantraer i forløbet har været, at de to mentorer kun måtte guide og hjælpe til en vis grænse. Eleverne har selv ønsket verdensmål, fortolket det og kanaliseret budskab ud på toiletvæggene med deres egne hænder.

- Det er et vildt spændende projekt at være med til. Jeg kan rigtig godt lide, at det ikke bare er kartoffeltryk, der bliver lavet, men at der er et fedt tema med noget på hjerte, siger kunstner Lene Rosenberg.

Annonce

Åbner lukket land

Det var tidligere leder af Vitapark Stine Jylov, der tog det første initiativ til projektet ved at kontakte den senere projektleder Katrine Ahlstrøm Hellfritzsch. Ifølge projektlederen passer projektet godt til Vitaparks faciliteter.

- Vi valgte toiletterne i Vitapark, fordi stedet bliver brugt af mange mennesker. Toiletter er traditionelt gode til reklamer og budskaber, fordi det er let at fange og fastholde opmærksomheden, når man ikke bliver forstyrret af alt muligt andet, siger Katrine Ahlstrøm Hellfritzsch.

Ifølge Bente Asbjørn Jørgensen er lige netop unge mennesker dog ikke særligt flittige brugere af Vitapark. Men måske kan projektet vise dem, at de også er velkomne til at benytte stedet.

- Mange unge kender ikke rigtigt Vitapark. Det har nok virket som lidt lukket land for dem. Men nu får vores elever i hvert fald fornemmelsen af, at kommunen rent faktisk gør noget for dem og giver nogle tilbud og muligheder, siger Bente Asbjørn Jørgensen.

De kunstudsmykkede toiletter bliver fremvist til offentligheden på en fernisering torsdag 28. november klokken 16:30, hvor alle er velkomne. Til ferniseringen vil der være et åbent kunstværksted på et hidtil urørt toilet, hvor de fremmødte dermed selv kan få mulighed for at udfolde deres kunstneriske side.

- Farverne er jo på mange måder ret vilde og rodede. Men så kommer der den blå flade ovenpå, som giver ro, siger elev på Odder Gymnasium Sofia Madsen om billedkunstholdets udsmykning. Foto: Søren E. Alwan
Unge fra FGU Sydøstjylland laver et tapet, som primært består af sekskanter, der udgøres af elevernes egne fotografier. Foto: Søren E. Alwan
Der er trangt på toiletterne, mens der arbejdes. Foto: Søren E. Alwan
Mentor Heidi Zilmer rådgiver eleverne til, hvordan de skal sætte tapeten op. Som mentor i projektet er hendes rolle at hjælpe til, at elevernes visioner og ønsker kan blive til virkelighed. Foto: Søren E. Alwan
Det er en holdopgave at få planerne til at blive til virkelighed. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

TrygFonden sikrer selvhjælpsgrupper

Odder Avis

Energikoncern delte penge ud

Annonce