Annonce
Odder Avis

Borgerne ville ikke hjælpe med at finde besparelser. Skattestigninger kan blive nødvendige for at lukke hullet

Der ligger et stykke arbejde forude for Marianne Hundebøll (SF), der har fået ansvaret for borgerinddragelse. Og den kneb det med ved budgetborgermødet torsdag aften. Arkivfoto: Hans Jørgensen
Hans Hammann (V) var ved at få kaffen galt i halsen, da deltagerne fra nabobordet erklærede sig enige i, at det kan blive nødvendigt at hæve skatten. Ved bordet sad nemlig to venstrekolleger, som sammen med 35 andre var taget til kommunens første budgetborgermøde.

Odder: Kommunens borgere ønsker tilsyneladende ikke at få indflydelse på, hvordan skattekronerne skal fordeles i kommunen. Den konklusion kan man i hvert fald vælge at drage efter torsdagens budgetborgermøde på Odder Parkhotel.

Blot fem borgere og det samme antal foreningsfolk havde valgt at deltage i mødet, hvor de havde selskab af godt 20 politikere og det halve antal embedsmænd fordelt ved fire borde.

- Det er næsten synd for dem, der er kommet, for de bliver jo overfaldet af os politikere, sagde Lene Aagaard (V).

Annonce

- Vi vil jo virkelig gerne høre borgerne, men måske vil de høres på en anden måde. Der er i hvert fald et eller andet, vi har overset, når så få vælger at komme, fortsatte hun.

Kommunen har i årevis talt om at række hånden frem og har endda udpeget Marianne Hundebøll (SF) som ansvarlig for borgerinddragelse, men noget er tilsyneladende gået galt i kommunikationen.

- Hvis vi vil have input fra borgerne, er vi nødt til at tænke nyt, og så skal vi sikre at kommunikationen med borgerne er bedre og går i gang tidligere, mener Marianne Hundebøll.

- Omvendt, så synes jeg også, at det er den enkelte borgers ansvar at holde sig orienteret.

Der er da også flere borgere, der har været klar over, at mødet var der, og som endda har input til, hvor kommunen skal spare for at få budgetterne til at hænge sammen.

Det fremgår af de mange kommentarer, der har været til en optaktsartikel på hsfo.dk og facebook.

- Måske er det formen. Måske skal vi gøre mere digitalt. Det er noget af det, vi skal finde ud af i udvalget, siger Marianne Hundebøll.

Skattestigning kan blive nødvendig

De, der var der, hvad enten det var borgere, politikere eller embedsmænd, kunne til gengæld gå derfra med en lidt overraskende udmelding fra det bord, hvor to venstrefolk var repræsenteret.

- Der er enighed om, at vi er der, hvor vi er nødt til at øge indtægterne, og jeg kan ikke se, at vi undgår skattestigning til velfærd. Det er vi sådan set enige om rundt om bordet, sagde Marianne Hundebøll og fik nikkende tilkendegivelser fra såvel Finn Thranum som Lene Aagaard.

Helt så simpelt kan der dog ikke konkluderes, understregede Finn Thranum efter mødet.

- Det bliver en megasvær opgave at få balance i budgettet på mit område (ældre og sundhed), og jeg har en klar grænse for, hvor langt jeg vil gå for at spare. Derfor kan det blive nødvendigt at se på skatten, erkendte Finn Thranum.

Jeg har en klar grænse for, hvor langt jeg vil gå for at spare. Derfor kan det blive nødvendigt at se på skatten.

Finn Thranum (V)

- Men nu skal vi lige se, hvad forvaltningen kommer med, for jeg tror, der kan tænkes nyt, som kan give en del af de manglende millioner, lød det håbefuldt fra den erfarne venstremand.

Annonce

Find pengene selv

I runde tal mangler der 20 millioner kroner til drift på det i forvejen største økonomiske område i kommunen, omsorg, som koster 262 millioner kroner i serviceudgifter om året.

Og hvis kommunalbestyrelsen og embedsmændene havde sat næsen op efter den geniale idé præsenteret fra en borger ved et af de fire borde, så er de alle gået skuffede hjem.

De fleste input gik at markedsføre kommunen bedre, så der kommer flere borgere, lave mere tidlig forebyggende indsats, så man kan stoppe stigningen i udgifter til specialområdet for både børn, unge og voksne, og så droppe de anlæg, der kan droppes.

Sidstnævnte vil være en engangsbesparelse, som kan lukke hullet i driftskassen et år eller to.

- Vi er nødt til at tænke i nye måder af gøre tingene. Trække flere frivillige ind. Få de unge ind i praktikker hos de ældre, så de måske kan tage en uddannelse indenfor området og dermed gøre det nemmere for os at rekruttere i fremtiden, lød det fra ét bord, mens et andet bord talte om at stoppe ensomheden.

Men hvor der kunne spares eller tjenes 20 millioner kroner ekstra, havde de ikke nogle bud på. Eller måske alligevel.

- I har jo som politikere vedtaget nogle overordnede strategiske mål. Det er dem I skal pejle efter, når I skal beslutte, hvor der skal spares, formanede en af de få borgere, der tog aktivt del i mødet.

Debatten om budgettet fortsætter på kommunens facebookside, og 30. august inviterer kommunen endnu engang til budgetborgermøde for at få de sidste input, inden de endelige forhandlinger sættes i gang.

Næste års budget skal endeligt vedtages af kommunalbestyrelsen 10. oktober.

Annonce
Odder Avis

Hør koncert med børne- og ungdomskoret

Annonce
Odder Avis

Hård blæst ingen hindring for Odder-roere

Annonce
Odder Avis

Karrieren begyndte i 1945: Erfaren spillemand var på besøg

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Carsten vil lave grøn strøm til at putte i tanken: Store solcelleparker gør din el-regning billigere

Odder Avis

An Odder Band på plænen i Tivoli

Odder Avis

Hør klassiske perler i Ørting Kirke

Odder Avis

De frivillige skal fejres igen

Odder Avis

Kom til vildtparade på Odder Museum

Odder Avis

Soroptimisterne inviterer til genbrugs-modeshow

Odder Avis

Kom til regnbue-café på Centralhotellet

Odder Avis

Kuglen og Keglen holder bagagerumsmarked

Odder Avis

Ukrainske mødre og børn fik en pause fra krigen

Odder Avis

Efter fire mislykkede graviditeter: Nu lever Nicolai og Jannie af legetøj

Odder Avis

Den røde farve er den røde tråd i Tine Mynsters liv - også når livet gør ondt

Odder Avis

Eriks mor fik personligt brev en måned efter sin død: Kommunen burde skamme sig

Annonce