Annonce
Odder Avis

Borgmester er sikker: Folkeparken bliver et hit

Borgmester Uffe Jensen (V) vil være hele kommunens borgmester. Derfor råber han ikke højt om sine politiske holdninger, men tager gerne rundt og besøger foreninger og firmaer. Foto: Morten Pape
Borgmester Uffe Jensen (V) fylder 60 år. Han dyrker konsensus, klipper snore og hilser på 100-års fødselarer. Men hvor bliver holdningerne af? Borgmesteren beskyldes nemlig for at være socialdemokrat - eller en Venstremand uden holdninger.
Annonce

Odder: På Uffe Jensens skrivebord står to små udgaver af det danske designikon, hoptimisten. Den ene er rød, den anden er blå, og Uffe Jensen fik dem i gave, da han for snart syv år siden blev borgmester. Venstremanden bruger nogle gange de to hoppende figurer til at forklare sig med, når han bliver beskyldt for at være socialdemokrat.

Det sker nogle gang, for Odders borgmester er mere interesseret i at skabe konsensus end i at profilere Venstre.

- Jeg er mest midtsøgende. Odder er rent politisk en svingstat, og da jeg blev borgmester, inviterede jeg til et bred samarbejde. Jeg synes, der er sket en ændring. Min ledestjerne er, hvad der er bedst for kommunen. Når man blander det blå med det røde, får man et godt miks. Men den blå hoptimist er altså større end den røde, understreger Uffe Jensen.

Blå bog

Uffe Jensen er gift med Bodil, der er folkeskolelærer i Odder. De har to døtre og et barnebarn på halvandet år.

Når en af de to ægtefæller fylder rundt, plejer de at invitere familien på en tur. I år skulle turen være gået til Mallorca i sommerferien, men den er foreløbig udsat et år. Desuden har Uffe Jensen udsat en stor fødselsdags-herrefrokost med 80 deltagere.

Han er med i en gruppe på otte herrer, som i mange år har mødtes et par gange om ugen på tennisbanen ved Spektrum Odder. Uffe Jensen har både været formand for tennisklubben og for Spektrum.

Han drikker gerne 15 kopper kaffe om dagen, en vane fra tiden som politimand, der afhørte folk i sager om personfarlig kriminalitet. Uffe Jensen vil ikke vende tilbage til politiet, hvis han stopper som politiker.

Han fylder 60 år torsdag 8. oktober, og i den anledning har avisen inviteret sig op på borgmesterkontoret. For at spørge, om han egentlig har nogle politiske meninger. Og for at spørge, om han ikke bliver træt af at klippe røde snore over.

Annonce

På med skjorten

Ligesom de fleste møder foregår interviewet for åben dør, for sådan er stilen hos Uffe Jensen. Men det er ikke for avisens skyld, at han har en hvid skorte på.

- Jeg plejer at tage ud til 100-års fødselsdage, hvis de vil have det, og det skal jeg i dag. Derfor har jeg hvid skjorte på, siger Uffe Jensen med et stort smil.

Uffe Jensen har taget hvid skjorte på, fordi han skal ud og besøge en 100-års fødselar. Det er en af de borgmesteropgaver, han sætter pris på. Foto: Morten Pape

Det er et andet kendetegn, smilet, og han lufter det gerne, når han er ude at besøge virksomheder eller deltager i en af de utallige indvielser, han bliver inviteret til.

Annonce

Elsker at komme ud

- Det sker tit, at en forening beder avisen om at komme ud til dem. Det kan være til en indvielse, og et af argumenterne er, at "borgmesteren kommer". Men vi kan jo ikke skrive om det, hver gang du klipper en rød snor. Bliver du aldrig træt af det?

- Jeg elsker at komme ud af kontoret. Jeg er navnlig i mit es, når jeg er ude at besøge nogen. Det er virksomheder, spejdere, foreninger, jeg har lige været ude at indvie et køkken i Alrø Forsamlingshus. Jeg siger kun sjældent nej, og så er det fordi, jeg er forhindret. Når jeg besøger virksomheder, spørger jeg "Hvordan går det med Odder Kommune? Er der noget, der halter? Når der er ros til for eksempel Jobcenteret, så får de det at vide, når jeg kommer tilbage på rådhuset, siger Uffe Jensen.

Annonce

Nyder at snakke

- Da jeg var i politiet, nød jeg også at snakke med folk. Jeg er oprigtig nysgerrig på, hvad folk mener og tænker. Jeg kan også godt lide at tage cyklen og cykle rundt til møder, når det kan lade sig gøre. Og det er skønt, når folk ser mig og råber "hej Uffe", siger borgmesteren.

- Når vi nu har fået en borgmester, der cykler så meget, hvorfor er det så, at vi har sådan nogle dårlige cykelstier. Den til Hou er ikke til at køre på? 

- Cykelstien til Hou er et vaskebræt, jeg er helt enig, og sådan er det nogle steder. Men det er altid det med pengene, siger Uffe Jensen.

Han begyndte som menigt byrådsmedlem i 2010, og fire år senere blev han borgmester. Hans far var sognerådsformand i Solbjerg for Venstre, men Uffe Jensen blev aldrig partimedlem, førend han gik ind i politik. Det skete efter en del overvejelser - og følere fra andre partier end Venstre.

- Jeg kan godt lide at have indflydelse. Jeg har været i mange foreninger og var tillidsmand i politiet i 10 år. Da politikredsreformen kom, var det på tide at stoppe op og gøre noget andet. Men det var enormt grænseoverskridende at stå frem med mit politiske tilhørsfold, siger Uffe Jensen.

Annonce

Et valg om stemning

Da han blev valgt ind, skiftede borgmesterposten fra venstremanden Niels-Ulrik Bugge til socialdemokraten Elvin Hansen, som tidligere havde været borgmester. Ved det næste valg i 2013 var Uffe Jensen blevet Venstres spidskandidat, og han gik ind valgkampen med et klart budskab.

- Der var en decideret dårlig stemning og et dårligt fungerende byråd. Jeg sagde: vi skal have en ny stil på borgmesterkontoret, væk med 10-9 afstemninger i byrådet. Det har vi fået, og det er borgerne glade for. Stoltheden over at bo i Odder Kommune er vendt tilbage. Det har vi et enormt ansvar for i byrådet, det begynder der. Det er nok 90 procent af sagerne, vi vedtager i fuld enighed. Så er det noget andet, vi er uenige om, men det er fint, det skal vi også være, siger Uffe Jensen.

Uffe Jensen førte i 2013 valgkamp på at ændre tonen mellem politikerne i byrådssalen - og han blev borgmester. Foto: Morten Pape

Han trådte i karakter som borgmester, da han efter nogle måneder fyrede to af kommunens topchefer. Forinden havde han talt med alle byrådsmedlemmer og sikret sig fuld opbakning. men fyringen kom som et chok for alle andre.

Annonce

Kan holde kæft

- Som efterforsker ved politiet skal du kunne holde kæft. Det er også en vigtig egenskab som borgmester, for du bliver betroet rigtigt meget, du skal kunne holde kæft med. Og så er der en stor hemmelighed  i jobbet, du skal kunne holde ro i egne rækker.

- Når man overværer et byrådsmøde, så er du mødeleder, men det ikke dig, der fortæller, hvad Venstre mener. Og i den sidste valgkamp var der nogle, der kritiserede dig for at ikke at have nogle holdninger. Har de ret, eller mener du noget?

- Jeg er hele Odders borgmester. Det er funktionen med at være borgmester. Min funktion er den samlende, det er mit ansvar, at hele familien, byrådet, har det godt. Vi har en gruppeformand i Venstre, der godt kan klare at sige, hvad vi mener. Jo, jeg har meninger. Men man skal også passe på ikke at komme til at fylde hele sendefladen som borgmester. Jeg har lært at sende kommunens udvalgsformænd og direktører på banen, siger Uffe Jensen.

Annonce

Støtter fast forbindelse

- Men hvad er det så, du mener? Hvor er dine holdninger?

- Der er mange ting, men jeg er opmærksom på ikke at fylde for meget. Jeg er med i Kattegatkomiteen (der støtter en fast forbindelse over Kattegat, red.), og jeg har også støttet Folkeparken og bymidteudviklingen i Odder. Da vi lavede forsøget med en folkepark, var det en succes. Jeg parkerede selv bilen på Åparkeringen, og de p-pladser, der bliver inddraget, bliver erstattet. Realdania har valgt Odder ud og støtter projektet økonomisk. Hvis vi siger nej til Realdania, så skal vi tænke os godt om, for så får vi nok ikke støtte der igen. Hvorfor skulle de så lege med os igen. Men midtbyplanerne er omstridte, også i Venstre. Jeg tilhører dem, der siger, at det giver bymidten et løft, så folk får lyst til at komme hertil. Folkeparken bliver et hit, siger borgmesteren.

Han mener også, at kommunen skal købe det gamle remiseområde og være med til at betale for, at letbane-stoppet ved Rude Havvej fremover bliver det centrale knudepunkt for busser og letbane.

Annonce

Nej til Facebook

- Det kommer til at koste kommunen, men det bliver vi nødt til at lave, når vi får råd til det. Så jeg har mine meninger, men hvis man hele tiden er ude at mene noget, så tror jeg at folk tænker: nu har vi fået nok - nu vil vi have noget andet, siger borgmesteren.

- Jeg er heller ikke på Facebook for at fortælle, hvad jeg går og laver som borgmester, selv om jeg har fået skæld ud og ryk i ørerne for det af partiet og landsorganisationen. Men jeg håber, at Odder får samme borgmester for tredje gang i træk, tilføjer Uffe Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Lukkede klokken 13: Testbil løb tør for tests efter frokost

Odder Avis

Vind 10.000 kr og hjælp din kommune

Odder Avis

Træk-et nummer-system aflyst, før det blev taget i brug: Ansatte vil hjælpe folk på vej til corona-test i Vitapark

Odder Avis

Halloween: Skruer ned for uhyggen

Odder Avis

Aftensang i Gosmer Kirke

Odder Avis

Hvad skete der lige med Emma Gad?

Odder Avis

Klar til at teste kollegerne

Annonce