Annonce
Odder Avis

Borgmester kritiseres for at sylte beslutning, som hans eget parti står bag: Hvor skal Kattegatforbindelsen ramme Odder?

Her i byrådssalen blev Odders borgmester Uffe Jensen (V) i maj bedt om at få afklaret, hvilken linjeføring kommunen vil foretrække, hvis Folketinget beslutter sig for at lave en Kattegatforbindelse. Men siden er der ikke rigtigt sket noget, mener kritikere. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Der bliver ingen afklaring om kommunens ønsker til en linjeføring, før der kommer en ny kommunalbestyrelse. Det fastslår borgmester Uffe Jensen (V) på baggrund af et lukket temamøde i byrådet. Radikale foreslår, at en repræsentativ samling af borgere skal komme med input.

Odder: Det er efterår, og så er der altid en syltekrukke i nærheden. Sådan synes tanken at være hos byrådsmedlem Kresten Bjerre (R), der anklager Odders borgmester for at have plantet hænderne i syltekrukken.

- Man kan ikke bare ignorere borgernes bekymringer. Der er argumenter for og imod en forbindelse, men vi er nødt til at have en grundig og åben debat om det. Ellers er jeg bange for, at mange borgere vil føle sig kørt over. Borgmesteren undskylder sig med, at han har holdt et temamøde, men det kan jo aldrig være borgerinddragelse, siger Kresten Bjerre.

Hvis man tager demokratiet alvorligt, må man sige til Uffe: Nu får du gang i den undersøgelse.

Kresten Bjerre (R) byrådsmedlem

Hans kritik kommer på baggrund af, at byrådet i maj vedtog, at borgmesteren i løbet af efteråret 2021 skal afklare, hvilken linjeføring kommunen vil foretrække, hvis Folketinget beslutter sig for at lave en Kattegatforbindelse. Afklaringen skal ske sammen med byrådet og ved at inddrage borgerne og bruge konsekvensberegninger.

Annonce

Venstre stemte selv for beslutningen, der blev vedtaget med bragende flertal: Kun DF var imod. Men bortset fra et lukket temamøde for byrådet er der ikke sket noget. Temamødet blev holdt 12. oktober, og her fortalte Vejdirektoratet og Rambøll om de foreløbige undersøgelser, der er sat i gang. Kresten Bjerre var dog forhindret i at være med, og det er borgmester Uffe Jensen (V) lidt ked af.

Kommer ikke videre

- Slutningen på mødet blev, at byrådet er enige om, at vi ikke kan komme videre nu. Der er så mange ubekendte, at konklusionen blev, at den nye kommunalbestyrelse, der tiltræder efter nytår, har en stor opgave af løfte. Når der kommer et resultat af forundersøgelserne, så skal der være borgermøde, siger borgmesteren.

- Dem fra Vejdirektoratet og Rambøll, der blev spurgt, mener heller ikke, der er noget at holde møde om. Det har været umuligt at få nogen til at stille sig offentligt frem, så derfor var det næstbedste at holde temamøde, siger Uffe Jensen.

Status på Kattegat-undersøgelser

Folketinget har bevilget 60 millioner kroner til at få lavet forundersøgelser, og resultatet skulle være offentliggjort i år, men er blevet udsat til næste år.

Når forundersøgelsen er færdig, er det op til politikerne i Folketinget at beslutte, om projektet skal skrottes, eller der skal arbejdes videre med det. Hvis flertallet ønsker at gå videre, skal der laves en VVM-undersøgelse, som bliver det endelige beslutningsgrundlag for Folketinget.

Det er altså ikke byrådet i Odder, der kan beslutte, om der kommer en forbindelse. Odder Kommune kan dog komme med input til, hvor den skal forløbe.

Kattegatforbindelsen har været et hot emne i valgkampen, hvor DN Odder har afkrævet alle kandidater deres holdninger for eller imod, og hvor der på vælgermøder bliver gisnet om, hvad der kan lade sig gøre med tunnelløsninger, linjeføringer og andre emner. Og efterhånden har mange meldt sig som modstandere af en forbindelse - især hvis den skal gå gennem Odder Kommune.

Annonce

Kommunen siger ja

Men faktisk er det kommunens officielle politik at arbejde for en Kattegatforbindelse. I 2018 vedtog hele byrådet en kommunal udviklingsplan, og i den står der, at en af kommunens indsatser skal være at "støtte etablering af en Kattegatforbindelse". Noget lignende står i kommunens erhvervsstrategi fra 2019 - som også Kresten Bjerre har stemt for.

- Det er rigtigt, men på det tidspunkt var jeg ikke opmærksom på de konsekvenser, som forbindelsen vil få, og det var en fejl. Folketinget satte en forundersøgelse i gang i 2020, og mange af os blev opmærksomme på, hvad der sker. Og de folkelige modstandsbevægelser blev lavet. Men hvis man tager demokratiet alvorligt, må man sige til Uffe: Nu får du gang i den undersøgelse. Det er et svigt, at det ikke er sket, og hvis der er flertal for det, så kan vi påtale det, siger Kresten Bjerre.

Han foreslår, at der bliver lavet en borgersamling, som det er sket i andre kommuner. Her skal en uafhængig gruppe borgere, som afspejler befolkningen, arbejde med sagen og komme med en anbefaling.

Annonce

Beslutning er hengemt

Da byrådet i maj gav Uffe Jensen opgaven med at stå i spidsen for at pege på en linjeføring, skete det også på anbefaling fra Socialdemokraterne.

- Byrådets beslutning er delvist overhørt eller trukket i langdrag. Den er hengemt. Han skulle have været i gang, så det var sket i september, lige på den anden side af sommerferien. En borgersamling er et godt, konkret bud på, hvordan vi kommer videre i processen med at få input fra borgerne, siger byrådsmedlem Lone Jakobi, der er spidskandidat for Socialdemokraterne.

Hun understreger, at det i sidste ende er Folketinget, der siger ja eller nej til, om der skal bygges en bro.

- Vores kandidathold og bagland er vældig delte i holdningen til, om forbindelsen er en god ide. Jeg prøver at være lidt realpolitisk og vil arbejde for, at kommunen ikke bliver ødelagt.  Andre kommuner snakker også om det her og vil søge indflydelse, og der kan blive truffet nogle beslutninger på Christiansborg, som vi kommer for sent ind i. Vi skal ikke lægge arm med de andre kommuner, mener Lone Jakobi.
Annonce
Annonce
Odder Avis

Nu gider vi ikke flere nedlukninger: Gymnaster står på spring til forårsopvisning

Annonce
Annonce
Odder Avis

Kirke laver stillegudstjeneste

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Frank blev klemt ud i rabatten af en traktor: Vejene er forfærdelige

Odder Avis

Kulturen på kirkegårde ændrer sig

Odder Avis

Replik om "Det tavse flertal": Jeg må på det skarpeste frabede mig, at Uffe Jensen prøver at tillægge mig holdninger, som jeg absolut ikke har

Odder Avis

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Odder Avis

Fem svømmere jagtede personlige rekorder

Odder Avis

Om et par år skal vi til at sortere i flere bunker: Der kommer en ny affaldsplan

Odder Avis

Højresvingsuheld sendte 16-årig knallertkører i asfalten

Odder Avis

Flerstemmig musik i sognekirken

Odder Avis

Ny borgmester vil lave politik sammen med borgerne: Hvis vi ikke involverer borgerne, bliver lokalpolitik rendyrket magt

Odder Avis

Borgerrådgiveren skal helst gøre sig selv arbejdsløs

Odder Avis

Strandjægere bekæmper rotter på fugleø

Odder Avis

Corona presser arbejdspladser: Varehus har skruet ned for de gode tilbud

Odder Avis

Elever hoppede til matematikken

Odder Avis

Christina anede ikke, hun var gravid - syv uger efter kom Izabella

Odder Avis

Odder som turistmål er røget i National Geograpic

Odder Avis

Det Liberale Højre vil ændre grundloven: - Jeg tror, der er mange - inklusive kongehuset selv - der ikke ved, hvad vi skal bruge kongehuset til

Odder Avis

Som hundeejer græmmes jeg: Magen til tåbelig og tankeløs adfærd skal man lede længe efter

Odder Avis

Borgerforslag: Børnene skal kunne passes på deltid for børnenes skyld?

Odder Avis

Herregård og kongeborg fortæller historier

Odder Avis

Kattegatforbindelsen vil svække Jylland og styrke København: Aarhus Lufthavn vil som den første lufthavn miste livet

Odder Avis

Svend inviterer til bordtennis: Det er fitness for hovedet - og kan måske modvirke demens

Annonce