Annonce
Odder Avis

Byggesager: Håndværkere kan hjælpe sig selv til hurtigere svar

Odder Kommune har nedsat sagsbehandlingstiderne for byggesager og har stadig fokus på området. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Hver fjerde får behandlet deres ansøgning indenfor et døgn. Hvis ansøgningerne er gode, kan sagerne ekspederes hurtigt. Men lovgivningen kan være besværlig.
Annonce

Odder: Håndværkere kan selv hjælpe til, hvis de vil have et hurtigt svar på en byggeansøgning. Sagsbehandlingstiden i Odder ligger blandt landets laveste, men det kan blive endnu bedre.

- I november indkalder vi vores lokale håndværkere til et møde, hvor vi viser, hvordan ansøgninger kan og bør se ud. Dem, der virkelig har styr på lovgivningen og indsender de rigtige ansøgninger, får svar dagen efter. Men jeg med medgiver, at det er svært, siger borgmester Uffe Jensen (V).

Kommunen har for nylig holdt sig årlige dialogmøde med brancheorganisationen Dansk Byggeri. Den laver hvert år en undersøgelse af erhvervsvenligheden i landets kommuner, og her ligger Odder i forvejen fjerdebedst, når det gælder sagsbehandlingstider.

- Før i tiden lå vi rigtigt lavt, så vi har prioriteret det op med personale. På mødet med håndværkerne i november vil vi også fortælle om kommunens budgetaftale og de ting, kommunen skal bruge penge på de kommende år. Så kan firmaerne holde øje med, hvad de kan byde ind på. Vi vil rigtigt gerne have, at de lokale kommer til fadet. Vi hører også, at håndværkerne har masser at lave, og det er jo glædeligt, siger Uffe Jensen.

Annonce

Tiden er halveret

Dansk Byggeri er glade for, at sagsbehandlingstiderne er skåret ned. I 2018 lå den gennemsnitlige sagsbehandling på 33 dage, og i 2019 er den faldet til 16 dage.  Hver fjerde ansøger får svar på deres henvendelse inden for et døgn. Og det betyder noget både for håndværkere og private at få en hurtig tilbagemelding.

- Det er rigtig godt gået, og jeg er glad for, at kommunen prioriterer området. Det er helt sikkert noget, både virksomheder og borgere i Odder Kommune sætter pris på. Jeg håber, at kommunen vil fortsætte det gode arbejde, siger lokalformand Bent Jochumsen fra Odder og Omegns Tømrermesterforening.

Annonce

En misforståelse

Odder Kommune ligger til gengæld ikke godt i Dansk Byggeris undersøgelse på det punkt, der handler om konkurrence på den kommunale drift. Med andre ord laver kommunen selv det arbejde, som håndværkerne gerne vil have fat i.

Ifølge Uffe Jensen handler det om en misforståelse, fordi undersøgelsen blandt andet baseres på størrelsen af kommunernes entreprenør- og materielgårde. Og den er vokset i Odder Kommune.

- Vi har samlet alle vores pedelfunktioner i den afdeling, der hedder Fælles Drift og Service. Så pedellerne ude på skolerne er lagt ind under Fælles Drift og Service, der på den måde har fået flere medarbejdere, siger Uffe Jensen.


Vi vil rigtigt gerne have, at de lokale kommer til fadet.

Uffe Jensen, borgmester


- Derfor har Dansk Byggeri troet, at vi lige pludselig styrkede vores driftsafdeling og var begyndt at lave meget mere arbejde, som håndværkerne ikke kunne byde ind på. Det er et eksempel på en misforståelse, som gør det vigtigt at holde de her dialogmøder, siger Uffe Jensen.

Annonce

Vil have fat i de unge

Dansk Byggeri og kommunen samarbejder om at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse og finde flere praktikpladser, og det fællesskab skal styrkes.

- Det kan for eksempel handle om at sende flere skoleklasser på besøg på en byggeplads eller i en virksomhed og tænke det ind i undervisningen, siger bestyrelsesmedlem i Dansk Byggeri Østjylland Peehr Svensson.

Dansk Byggeris undersøgelse

I 2018 lå Odder Kommune på fjerdepladsen i Dansk Byggeris undersøgelse af erhvervs- og byggevenligheden i landets kommuner.

I 2019 blev det til en placering som nummer 22, og i 2020 lå Odder Kommune som nummer 45 omtrent i midten af feltet.

Det er punkter som grundskyld, kommunal entreprenør- og materielgårde og kommunale investeringer, der trækker ned. Desuden bruger Odder ikke konsekvent AB18, som er et sæt betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed.

Skole-virksomhedssamarbejde og erhvervspraktik i folkeskolen halter der også med i Odder.

Ifølge Uffe Jensen ligger Odder under landsgennemsnittet i forhold til, hvor mange unge, der tager en håndværkeruddannelse.

- Vi ligger nogenlunde, det er nogle få procent under gennemsnittet. Vi vil prøve at knytte klasserne tættere til firmaerne, en virksomhed kan adoptere en skole eller en klasse. Vi slog også til lyd for FGU (den tidligere produktionshøjskole, red.), der er mange unge, de kunne få glæde af at have kontakt til. FGU på Rønhøjvej skal bygges og udvides for i hvert tilfælde fem millioner kroner det kommende års tid, og vi opfordrer til, at de firmaer, der skal arbejde der, tager kontakt til FGU, siger Uffe Jensen.

Han er selv formand for FGU Sydøstjylland, der dækker Horsens, Hedensted, Skanderborg, Odder og Samsø kommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder Avis

Vokalsangere fylder Bjerager Kirke

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

KALENDEREN

Odder Avis

Gaderæs i industrikvarter

Odder Avis

Arkæolog fortæller om vikingetiden

Odder Avis

Skolernes underskud bliver mindre

Odder Avis

Bedre velfærd

Odder Avis

We walk: Gå med over børnenes bro

Odder Avis

Etnisk kunst i Kunstværket

Annonce