Annonce
Odder Avis

Da byen vågnede af sin tornerosesøvn

Charlotte Christensen, butikschef i Kysthuset, havde travlt med at gøre klar til den store genåbning. Privatfoto
Knap havde statsminister Mette Frederiksen (S) holdt sin tale onsdag, før man fornemmede lidt mere liv i Odder midtby. I første omgang mest bag lukkede butiksdøre, hvor de handlende havde travlt med at forberede sig på den store genåbning mandag.

Odder: En enkelt sted var der stadig lidt julepynt ved døren, men ellers virkede de handlende i Odder midtby allerede i slutningen af sidste uge top-klar til at slå dørene op efter to måneders nedlukning.

Det fornemmede man blandt andet ved at se på vinduesudstillingerne, som torsdag og fredag skiftede indhold og efterhånden kom til at vidne om forsinkede januar-udsalg, ligesom vinterfrakkerne i flere modebutikker blev skiftet ud med med let forårstøj. Den nyeste trend indenfor boligindretning, sko og andet tøj blev også rykket frem i vinduerne.

Alt er åbent undtagen de liberale erhverv

De såkaldte udvalgsvarebutikker, som sælger eksempelvis sko, møbler, biler eller tøj, har kunnet holde åben siden mandag. En betingelse er dog, at butikken ikke er større end 5.000 kvadratmeter. Dem findes der ingen af i Odder, idet hverken Stark, Jem & Fix eller Møblér overskrider den grænse. 

Heller ingen af de lokale bilforhandlere har et indendørsareal på mere end 5.000 kvadratmeter.

Lempelsen gælder ikke frisører og andre liberale erhverv, som foreløbig skal holde lukket indtil 5. april.

Mange af butikkerne har under nedlukningen haft en del salg gennem click & collect og via deres webshops, men overalt fornemmede man ekstra glæde over, at byen igen skulle vågne. Også hos Christina Månsson, indehaver af K9line I/S, som sælger hundeudstyr og -foder.

Hun har ellers holdt åben under nedlukningen, fordi hun sælger netop foder til dyr.

Christina Månsson, indehaver af K9line I/S i Holsteinsgade glæder sig til nabobutikkerne igen åbner. Foto: Carina Mayner

- På den måde har jeg været privilegeret forhold til mange andre. Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi ikke har haft ret mange strøgkunder. Hvad skulle de dog her, når stort set resten af byens butikker har været lukket ned, fortalte hun og udtrykte håb om, at hun snart kan genoptage sine kurser i hundetræning. De har været aflyst, fordi man ikke måtte være mere end fem personer forsamlet. Nu er tallet oppe på 25, hvis der er tale om sports- eller foreningsaktiviteter.

- Så ja. jeg glæder mig også til genåbningen på egne og andres vegne, sagde hun.

Annonce

Bugner af varer

Endnu større glæde - men også en snert af bekymring - fornemmede man i de butikker, som har holdt helt lukket siden 23. december. For eksempel hos Lund Møbler i Rosensgade.

- Jeg har allerede pudset vinduer og sat op til det udsalg, vi havde planlagt til starten af januar. Det skal nok blive godt for kunderne, for vi har fået masser af varer under nedlukningen. Men jeg er bekymret for fremtiden. Vi har stort set ikke haft nogen indtjening siden før jul. Endnu ved jeg ikke, hvor slemt, det står til, da vi endnu ikke ikke har modtaget endeligt svar på vores ansøgning om støtte fra hjælpepakkerne. Men nu åbner vi, og det glæder vi os til, sagde Tina Lund.

Tina Lund, medindehaver af Lund Møbler, er bekymret for fremtiden, selv om butikken kan genåbne. For to måneders nedlukning kan mærkes på bundlinjen. Arkivfoto

På den anden side af gaden, i dametøjsbutikken Kysthuset, var der også gang i forberedelserne til den store genåbning. Her var butikschef Charlotte Christensen og en håndfuld kolleger ved at pakke forårstøjet ud og endnu engang give ginerne i vinduet nyt tøj på. Det har de faktisk fået tre-fire gange under nedlukningen.


Hvad angår julegaver, opfodrer jeg de handlende til at bytte disse som en service overfor byens kunder.

Lars Juul, formand for Køb Odder


- Vi har hele tiden solgt tøj via vores webshop. Og rent faktisk har vi kunnet mærket det på salget, hver gang vi har givet ginerne nyt tøj på, fortalte butikschefen, der ikke kunne få armene ned af bar glæde over den forestående åbning.

- Jeg tror, vi får hamrende travlt med at bytte julegaver i de første dage. Men jeg fornemmer også, at mange bare længes efter at komme ud i byen og mærke på tøjet, før de køber det. Vi glæder os i hvert fald til at byde dem velkommen, sagde hun.

Annonce

Det begynder at stramme

Der var dog ikke bag alle vinduesfacader, der torsdag blev gjort klar til den store genåbning, idet frisører og andre liberale erhverv stadig er lukket ned.

Det ærgrer blandt andre frisør Joan Faust, som efterhånden kan mærke, at det begynder at "stramme", hvad angår troen på fremtiden:

- Jeg er heldig, fordi jeg har været frisør i så mange år, at jeg har lidt på kistebunden. Men jeg er alvorligt bekymret for unge kolleger, som ikke kan tære på en opsparing. For den hjælp, vi får, dækker slet ikke de udgifter, vi reelt har. Sådan er det bare, sagde hun.

Formanden for Handelsstandsforeningen Køb Odder Lars Juel deler på mange måder sine medlemmers bekymring for fremtiden.

- Det er en meget svær tid for alle, og der er stadig lang vej til normalitet. Personligt klarer jeg situationen ved fokusere på de små sejre - og så håbe på, at der kommer mange flere af dem, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder Avis

To veje bliver spærret

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Rallyteam fik god start ved DM

Odder Avis

Ildsjæl nomineret til stor pris

Odder Avis

Stort cykelløb er aflyst

Odder Avis

Motorsport: FN Rally kører videre

Odder Avis

Øv igen: Sondrup Marked aflyser

Annonce