Tunø: Mennesket er ikke ene om at nyde alkohol. Det kan man blandt andet læse om i en artikel fra 2015 i National Geographic.
For flere af vores dyrevenner er overmodne frugter og alkoholrigt nektar lige så lokkende som et godt glas rødvin.
Forsøg viser for eksempel, at sommerfuglehanner sjældent flakser forbi en åben øldåse uden at smage på indholdet. Det gør de ifølge forskere for at øge koncentrationen af deres såkaldte spermafotorer. Spermatoforer er næringsrige hormonpakker med sæd, som afleveres til hunnerne før parring.
Mest gærede æbler
Men det er ikke kun dyrerigets mindste, der bliver berusede. Også store pattedyr som elge og hjorte drikker sig fulde. Ofte sker det dog ved et uheld, når de firebenede dyr forvilder sig ind i en frugthave med gærede æbler i nærheden.
"Jeg har set hvidhalede hjorte mæske sig i gærede æbler. De bliver søvnige og ret usikre på benene", fortæller Don Moore, der er underdirektør ved Smithsonians Nationale Zoo i Washington, D.C til National Geographic.
Også her i Skandinavien har vi haft fulde dyr tæt inde på livet. I Sverige er det ikke unormalt at støde på berusede elge, som har fået et overgæret æble eller to for meget. Det går endda historier om, at fulde elge har forvildet sig ind på en skole og sågar en skobutik for at sove rusen ud.
Der findes dog også dyr, som bærer deres brandert langt mere elegant end elgen.
Den malaysiske træspidsmus æder blomsternektar fra en lokal palme, som med 3,8 procent har et af de højeste indhold af alkohol i naturlig føde. Til trods for musene fester stort set hver nat, virker de små dyr ikke fulde, men vimser upåvirket omkring i trækronerne, konstaterer National Geographic.