Annonce
Odder Avis

Det skal vi lære af

Annonce

Der er gemt læring i alle mulige tænkelige og utænkelige situationer. Den indstilling har børn ganske automatisk, fordi de er nysgerrige. Som voksen opsøger vi mere aktivt viden og læring igennem uddannelse, arbejde og interesse, men vi mister også meget af evnen til at lære af situationer, som vi ikke allerede havde udset os som et udgangspunkt for at lære noget nyt af. Vi kan nemlig nemt komme til at tænke, at vi allerede har så meget erfaring, og at vi ved så meget, at vi ikke behøver at vide mere for at forstå alle aspekter af alle mulige situationer.

Hvor er det så, jeg vil hen med den påstand? Jeg vil tage udgangspunkt i mig selv, og den situation, der aktuelt fylder rigtig meget for os alle sammen. Jeg mener selvfølgelig corona, der har ændret vores hverdag og vores liv på alle tænkelige måder. Og jeg vil egentlig ikke skrive om corona, men hvad vi har lært af den situation, vi er i. Det synes jeg er vigtigt. Jeg vil ikke på nogen måder hævde, at corona er positivt, men jeg vil mene, at vi har udviklet og forandret rigtig mange ting omkring os, der har positive effekter og værdier. Det har vi gjort på baggrund af en slags nysgerrighed, som vi kan kalde for ”en brændende platform”.

Vi har på den måde være tvunget til at være nysgerrige for at finde nye måder at gøre ting på, nye løsninger på gamle og nye problemer, nye måder at være sammen på, nye måder at udtrykke os på og blive hørt og set på, nye måder at organisere os på, nye måder at beslutte på og nye måder at hjælpe hinanden på. Det skal vi lære af.

På kulturområdet har vi opdaget, at de traditionelle udtryksformer, der har været begrænset af situationen, har fundet nye, spændende og virkningsfulde udtryksformer. Vi har holdt møder, der har været mere effektive, bedre styret og givet mindre transport. Vi har været bedre til at støtte og hjælpe hinanden på kryds og på tværs, spørge naboen, bedstemor eller en ven, om de skulle have noget med fra butikken eller biblioteket. Vi er blevet bedre til at organisere arbejdslivet, så det ikke er antallet minutter fra du trådte ind ad døren til du forlod jobbet igen, men derimod produktet, kvaliteten eller værdien af dit arbejde, der er det vigtigste. Vi har lært, at tydelige retningslinjer og procedurer sagtens kan leve sammen med medansvar og processer, hvor vi må opfinde og udvikle undervejs, fordi situationen er ukendt og rutinerne få, når man kaster sig ud i noget, der aldrig har set sit sidestykke.

Disse muligheder for udvikling og forandring har sådan set længe været tilstede, men nu blev vi tvunget til at være nysgerrige på alternative løsninger og muligheder. Det skal vi lære af. Vi skal lære af børnene at være nysgerrige og tænke, om der er andre måder at gøre ting på. Det hjælper os med at gøre noget af alt det, vi gør umuligt - til at være ganske muligt. Tak til alle jer, der også har vist os og inspireret os til at gøre ting på nye måder i denne tid. Det skal vi lære af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Skiftedag: Friskole søger ny leder

Odder Avis

Separering i Gylling skal ses efter

Odder Avis

Teaterfornøjelser på vej

Annonce