Annonce
Odder Avis

Din Odder!

Annonce

Klumme: I Ordbog over det danske sprog kan man læse, at det ”at glo som en odder” for mere end 100 år siden blev brugt som udtryk for ”én der stirrer dumt og uforskammet på en Anden”. Selv har de fleste af os sikkert hørt odder brugt som et skældsord i betydningen at være et fjols – eller en klaptorsk. Pudsigt, som man er en succes, hvis man har råd til at bo ved vandet, men ikke hvis man bor i vandet.

Personligt har jeg aldrig tænkt videre over, hvorfor et fjols og en odder skulle være to alen af samme stykke. I hvert fald ikke før, jeg for nogle år siden flyttede til byen af samme navn. Så slog det mig, at odderen jo faktisk er et intelligent og legesygt dyr. Og hvad byen angår, har jeg oplevet ”rejsen” fra Aarhus til Odder som et festfyrværkeri af god og hurtig service på det professionelle plan – og omsorg og hjælpsomhed på det private plan.

Det giver med andre ord mindre mening end nogensinde før at bruge odder som skældsord. Jamen Hanne, vil nogen måske spørge, er det da ikke fuldstændig ligegyldigt? Måske. Og så alligevel.

Forskning viser nemlig, at sproget rent faktisk skaber vores virkelighed. At vores måde at navngive og tale om forskellige fænomener på beviseligt præger vores opfattelse af verden og virkeligheden. Det synes jeg som forfatter og professionel kommunikatør er rasende interessant. Lige så interessant, som at ingen hidtil har kunnet fortælle mig, hvordan man betegner beboere i Odder. Selv er jeg født som vejlenser, blev senere både aarhusianer og viborgenser – nu ved jeg ikke rigtigt, hvad jeg er.

En søgning ledte mig til et Facebook-opslag fra maj 2015. Her lyder svaret fra kommunen, at vi vist ikke har nogen officiel betegnelse, men at man på rådhuset siger Odder-borgere. Andre, hedder det, bruger vist udtrykket Odder-boere.

Sprog er vigtigt. Identitet er vigtig. Den identitet, der ligger i måden, vi med sproget betegner os selv og hinanden på, er enorm vigtig. Det er fx derfor, at man skal gøre sig fortjent til at få et sejt kæle- eller øgenavn i venskabsgruppen. Det kommer ikke bare af sig selv. Det gør en officiel betegnelse for borgere bosat i Odder åbenbart heller ikke. Men vi har da fortjent én. Har vi ikke?

”Odderens muskuløse hale fungerer som styre- og stabiliseringsorgan,” kan jeg læse på nettet. I forlængelse heraf vil jeg gerne slutte med at slå et smæk med skribenthalen for, at vi sammen sætter jagten ind på en officiel og unik betegnelse, der kan gøre os stolte, når vi gør os som ambassadører for byen.

”Du, Hanne, kan da passende kaldes en jubelodder,” kan jeg høre skeptikerne gnægge. Men måske var det netop det, vi skulle kalde os? Måske skulle vi vende jubelodder til noget positiv på samme måde, som unge mennesker har vendt betegnelsen ”bjørnetjeneste”, så det i dag også kan betyder en stor – og positiv – tjeneste. Forvirrende, siger du …

Det er også bare en tanke. Som om ikke andet måske ville kunne få os selv og andre til at trække lidt på smilebåndet. Og det vil være sundt. Fordi vi står over for vintermørket. Og fordi ikke bare sprogets, men også latterens betydning er bevist. En sund latter er virkelig god for helbredet og med til at forlænge livet. For hver en jubelodder. Og for alle andre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Campingplads skruer op for hyggen

Odder Avis

Et ungdomsliv i en coronatid

Odder Avis

Jul i galleriet

Odder Avis

Kom nu videre mand

Annonce