Annonce
Odder Avis

Dyrlægen i dag og førhen

Dyrlæge Jacob Larsen skriver klummer om dyr i Odder Avis. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Dyrlægegerningen har flyttet sig betragteligt inden for de sidste 20 år. Samfundet har ændret sig og kæledyrene er kommet meget mere i fokus. En tendens der har stået på i mange år især i USA. Jeg besøgte selv landet i år 2000 hvor jeg opholdt mig på Texas A&M University. Her havde jeg fået en turnus på afdelingen for sygdomme i nervesystemet hos kæledyr.

Alene det at der fandtes en afdeling bare for dette var for mig exceptionelt. De hunde og katte vi behandlede havde nogle meget dedikerede ejere, hvor dyrets liv skulle reddes for enhver pris. Vi foretog blandt andet hjernekirurgi på en beaglehund samt opererede en gravhund i nakken for en diskusprolaps. CT og MRI skanninger var en normal del af udredningen. Ejerne af disse hunde var kørt flere hundrede kilometer med deres kæledyr for at få den optimale behandling.

USA har en stor indflydelse på Danmark og denne her er ingen undtagelse. I Danmark findes der nu også specialdyreklinikker indenfor rygkirurgi, fertillitet, øjensygdomme, tandsygdomme mv. Jovist, den blandede landpraksis med køer, heste, grise og får findes stadigvæk, men der bliver færre og færre af den slags klinikker. I stedet ses der nu regionale "superdyresygehuse" der kan levere 24 timers vagtservice/skadestue og avanceret behandling. Kæledyrsejere bliver også mere og mere oplyste om mulighederne og søger også selv viden på internettet og gennem diverse grupper på eksempelvis Facebook.

Der er dog stadig plads til det nære og det trygge og den lokale dyrlæge skal nok bestå mange år endnu, heldigvis.

Det ses tydeligt på dyrenes levealder og levestandard, at de har fået en højere status og passes mere end førhen. Katte er et godt eksempel på dette og er med tiden blevet et meget populært kæledyr.

Kattens status har i "gamle dage" været meget lav og egentlig mere et dyr man havde af nød end af lyst. De blev brugt på gårdene til at holde mus og rotter nede og kom aldrig ind i stuehuset. Alle har jo hørt om at "slå katten af tønden" og denne skik har rod den myte om at katten ikke skulle regnes for noget.

Dette har med en vis underdrivelse ændret sig. I større byer findes der sågar klinikker der udelukkende behandler katte. Her på Odder Dyreklinik er vi også meget bevidste om kattene og har indrettet vores klinik så kattevenligt som rammerne tillader. Vi har endda en lille katte trappe så katten selv kan bevæge sig op på bordet og blive vejet. Katten er et fantastisk kæledyr og rangerer lige så højt som hunden i konkurrencen om menneskets bedste ven.

Kaniner og marsvin nyder godt af denne udvikling og deres status som kæledyr er også i vækst.

Fremtiden for kæledyrene i Danmark ser lys ud, de får højere status, lever længere og deres behandlingsmuligheder bliver bedre og bedre. Ventelister findes stort set heller ikke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

100 års fødselar

Odder Avis

Testbil bliver i Odder

Odder Avis

Øv: Økohave er også lukket

Annonce