Annonce
Odder Avis

Efter byrådsdebat: Der er behov for en evaluering af skolestrukturen

Særligt i landsbyordningerne bliver der efterlyst mere ledelse og mere fokus på de yngste børn. Første skridt er, at lederen af Landsbyordningerne i de reviderede styrelsesvedtægter hedder "skolebørnehusleder" frem for "skoleleder". Foto: Mads Dalegaard
Manglende ledelse, et småbørnsområde, der savner opmærksomhed, og en ungdomsskole, der savner tilknytning til erhvervslivet. Det er blot nogle af de bekymringer for skolestrukturen, der blev luftet i byrådssalen mandag aften. K, R og DF kræver handling.

Odder: Der kommer en evaluering af den skolestruktur, der blev indført på kommunens skoler i 2017. I hvert fald hvis det står til Konservative, DF og Radikale.

De tre partier vil sammen sende et forslag til det kommende børne-, uddannelses- og kulturudvalgsmøde om en evaluering af skolestrukturen.

Beslutningen har de tre partier truffet efter debatten i byrådssalen, der på grund af corona var flyttet til Pyramidesalen på Odder Gymnasium.

Sagen drejede sig nemlig langt mere om konsekvenserne af skolesammenlægninger og besparelser på skoleledelser end om, hvordan skolebestyrelserne skal sammensættes og arbejde, som egentlig var på dagsordenen.

- Vi  skal politisk forholde os aktivt til de udfordringer, som der nævnes i høringssvarene til evalueringen af styrelsesvedtægterne. Vi vil ikke sidde dem overhørig, som vi mener man gør, når man spørger til erfaringer, men herefter ikke gør mere. Så må vi se, om der skal flere penge til ledelse eller om der kan prioriteres i arbejdsopgaverne, forklarer Martin Mikkelsen (K).


Så må vi se, om der skal flere penge til ledelse eller om der kan prioriteres i arbejdsopgaverne,

Martin Mikkelsen (K)


At en evaluering af styrelsesvedtægterne overhovedet kom til at fylde på mandagens byrådsmøde kan forvaltningen takke sig selv for, idet skolebestyrelser og MED-udvalg i høringsmaterialet blev opfordret til at knytte et par kommentarer til skolestrukturen.

Det havde især Landsbyordningerne benyttet sig af for at beskrive en struktur, der kalder på flere ressourcer til ledelse.

Annonce

Bekymring for tidlig indsats

En del af byrådets politikere lod ikke chancen for at diskutere skolestrukturen passere forbi.

Det er ikke overraskende dem, der i sin tid stemte imod den nye skolestruktur, der netop blev sat i verden for at spare penge - på ledelse - ikke på børnene.

- Det er tydeligt, at der er brug for en evaluering, sagde Kresten Bjerre (R), der har været imod ændringen af skolestrukturen fra begyndelsen.

- Det er også bekymrende, at Landsbyordningerne anfører, at 0-6-års området føler sig tilsidesat og dagplejen er forsømt, når vi vægter netop det område højt i forhold til den tidlige forebyggende indsats, sagde Marianne Hundebøll (SF), som også stemte imod den oprindelige ændring af skolestrukturen.

Dengang var et af SF's anker mod skolestrukturen også, at man ville lægge Ungdomsskolen sammen med Parkvejens Skole.

- Det var den tåbeligste sammenlægning, men det forholder høringssvarene fra bestyrelse og MED-udvalg sig desværre ikke til, sagde Marianne Hundebøll.

Annonce

Flertal stemte for

Til gengæld kunne en del af problemstillingen med at lægge en ungdomsskole sammen med en folkeskole læses i skolens indsigelser til styrelsesvedtægterne.

- De skriver jo blandt andet, at de ikke kan tiltrække arbejdsmarkedets parter i et samarbejde, og så er der altså noget i den opbygning, der ikke er rigtig, sagde Klaus Rafael (K).

Alligevel kaldte han Landsbyordningerne de største tabere i skolestrukturen.

- De små skole er afhængige af at lykkes, for ellers er de lukningstruede. Det vil byskolerne aldrig være, sagde han.


De små skoler er afhængige af at lykkes, for ellers er de lukningstruede. Det vil byskolerne aldrig være, sagde han.

Klaus Rafael (K)


I sidste ende var det dog kun styrelsesvedtægterne, der skulle stemmes om, og her havde høringssvarene givet anledning til nogle ændringer, som størstedelen af byrådet kunne gå ind for.

Derfor stemte et flertal fra S, V, DF, EL og SF for de reviderede styrelsesvedtægter, mens R undlod at stemme og K stemte imod.

Der blev ikke fra hverken børne-, uddannelses- og kulturformand Lone Jakobi (S) eller forvaltningens side givet lovning på en egentlig evaluering af Landsbyordningerne, 10. klasse eller ungdomsskolen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Lang testkø ved Spektrum Odder

Odder Avis

Endelig vågner byen igen

Odder Avis

Tid til at kigge frem mod nye tider

Odder Avis

Lokalt engageret i 50 år

Annonce