Annonce
Odder Avis

Efter måneders forsinkelse: kapel endelig klar til indvielse

Bygningen på Odder ny Kirkegård er faktisk ikke ret stor, men den synes meget majestætisk på grund af sit syv meter høje "tårn", der vender ud mod resten af kirkegården. Foto: Johan Gjøde
Provst Dorte Sørensen tror, at det nye kapel på Odder Ny Kirkegård kan blive en lokal turistattraktion.
Annonce

Odder: Efter et års byggeri og flere måneders forsinkelse kan Odderborgerne 14. juni tage det nye kapel på Odder Ny Kirkegård i brug.

Det glæder provst Dorte Sørensen sig til.

- Jeg har fulgt byggeriet tæt på lige fra starten, og jeg må sige, at jeg bliver mere og mere begejstret. Bygningen falder ganske enkelt så fint sammen med de øvrige omgivelser på kirkegården, at jeg tror, at den i fremtiden vil tiltrække gæster med interesse for arkitektur udefra. Specielt nu, hvor der også er blevet sået græs og plantet omkring kapellet, og hvor vi er i gang med en større omlægning af kirkegården, siger Dorte Sørensen.

Odders nye kapel

Det nye kapel på Odder ny kirkegård består af et trekantet ceremonirum, hvor en af tankerne er, at kisten kan placeres foran den højeste del af rummet, hvor lyset kan spille ind gennem hullerne i bygningens sten. Den trekantede grundplan gør, at efterladte vil føle en vis form for intimitet, selv når der er få personer til stede ved en bisættelse. Der plads til 35 personer i rummet.

Ud over selve ceremonirummet indeholder det nye kapel også toiletter, teknikrum, depotrum, et præstekontor, et forberedelserum og otte kølebokse. Prisen for byggeriet er 4,3 millioner kroner plus moms. Dertil kommer udgifter til interiør samt til anlæggelse af udendørsarealerne.

Kapellet indvies fredag 14. juni klokken 14, hvor alle er velkomne, og hvor sognepræst Vibeke Døssing Rudebeck indvier bygningen.

Annonce

Lysindfald og -udfald

De rosende ord fra provsten glæder arkitekten bag kapellet, Johan Gjøde fra tegnestuen Gjøde & Partnere, som også er kendt for blandt andet Den Uendelige Bro i Aarhus. Han fortæller, at opgaven i Odder har været helt speciel for både ham og kollegerne.

- Det var første gang, at vi blev inviteret til at byde ind på en kirkelig bygning, så det var i sig selv en ære. Da vi vandt konkurrencen over to andre tegnestuer, var selve proceduren også drønspændende, fordi vi undervejs har haft store muligheder for at vægte det skulpturelle højere, end man normalt gør ved nybyggeri. Blandt andet fordi et kapel jo i bund og grund en meget enkel bygning med få funktioner, siger arkitekten og indrømmer, at der undervejs er blevet brugt mange timer på at diskutere, hvordan man på en gang kunne tilføre et byggeri både enkelthed og højtidelighed.

- Vi mener, at det er lykkedes, blandt andet takket være den måde, murene er perforeret med sten, der stikker ud og bryder overfladen - samt med de huller til lys, som findes i ceremonirummet. De vil give forskelligt lysindfald alt efter tidspunktet på dagen, og om aftenen vil lyset indefra give bygningen liv på en spændende måde, når man går forbi, siger han.

Det nye kapel skulle oprindelig have været taget i brug i februar, men fordi der opstod problemer med noget gulvbelægning, har der været forsinkelser. Til alt held kunne Odder Sogn forlænge sin lejekontrakt af det gamle kapel i Vitapark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder Avis

Etnisk kunst i Kunstværket

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Det siger partierne om budgetaftalen

Odder Avis

Flere borde til banko

Odder Avis

Motorcyklist stak af fra politiet

Annonce