Annonce
Odder Avis

Et ungdomsliv i en coronatid

Gaming kan være de unges redning fra coronaensomhed, skriver ungdomsskoleleder Jakob Klode blandt andet i denne uges klumme. Foto: Mads Dalegaard
Annonce

Der er meget, der har forandret sig – og stadig gør – siden coronaen lukkede det meste af samfundet ned i marts måned i år. Med jævne mellemrum har Statsministeren og Søren Brostrøm stillet sig frem på pressemøder og henholdsvis lukket, åbnet og lukket samfundet.

Forsamlingsforbuddene er både blevet lempet og strammet til og dermed har spillereglerne for det sociale liv konstant været under forandring. Vores unge har i starten skulle stå for skud for megen kritik, men som tiden er gået har også den ældre del af befolkningen måtte sande, at det kan være en udfordring at overholde retningslinjer – uanset mange gode intentioner og tiltag – da vi er sociale væsener, som higer efter mødet med andre mennesker.

Afstand, mundbind og håndsprit er blevet en normal del af vores hverdag og definerende for vores sociale liv.

Men midt i denne tid med begrænsninger vokser der dog også nye muligheder frem. Ligesom lyset altid har det med at finde ud gennem sprækkerne.

Jeg oplever, at nye venskaber blomstrer frem hos vores unge igennem gamingverdenens univers. Venskaber som af mange årsager nok ikke var opstået i en tid uden corona, men som via et Fortnite eller CS:GO’s univers pludselig får en langt dybere betydning og kobling til det sociale liv. Discord er derfor også noget alle forældre bør kende til - hvis ikke du kender det, så spørg din teenager.

Ligeledes møder jeg også unge, som i langt højere grad værdsætter og prioriterer de muligheder, de stadig har for at mødes fysisk med deres venner. Det ser vi bl.a. i vores ungdomsklub, hvor vores unge tydeligt italesætter hvor meget det betyder for dem at have et sted hvor de – trods corona – godt må mødes med deres venner. Her mærker vi, at samtalerne får en dybere betydning for vores unge. Både de unge imellem men også med klubbens voksne.

Men selv om vi momentvis oplever positive konsekvenser af coronaens greb, så lurer risikoen stadig for, at endnu flere unge bliver hægtet af fællesskabet og dermed bliver en del af en trist statistik. En statistik hvor ensomhed er den altoverskyggende årsag til, at unge får ondt i livet.

Her har vi en fælles opgave. Alle os voksne, der engang også var teenagere og unge og som ved, hvor betydningsfuldt fællesskaber og venskaber er i denne tid. Vi har en fælles opgave i at støtte vores unge til ikke at føle sig ensomme. En ikke nem opgave i en tid hvor social distancing er det nye normal.

Men der er stadig mange muligheder for, at vores unge er en del af et fællesskab. Måske er det ligefrem i denne tid, at vi skal tilskynde vores unge til at sætte sig lidt oftere i gamerstolen til et spil Fortnite eller LoL med vennerne. Faktisk fremhæver Børns Vilkår i en undersøgelse at netop gaming med vennerne kan være med til at fremme bedre trivsel, mindre stress og mindre ensomhed. Et vigtigt spørgsmål til vores unge er derfor ikke hvor meget de spiller – men derimod hvem de spiller med.

Vi ved ikke hvordan coronafremtiden udvikler og arter sig, men vi kan og skal hjælpe vores unge med at holde fast i fællesskaberne. Ligesom lyset, så må vi finde vej gennem sprækkerne og udnytte de muligheder der er. Lad det være gamingens verden. Fritidsaktiviteternes muligheder for at mødes fysisk om en fælles aktivitet eller blot det at blive inviteret ind i en samtale.

Vi må tilbage til det nære. Fællesskabet. Samtalen og nysgerrigheden på hinanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

100 års fødselar

Odder Avis

Testbil bliver i Odder

Odder Avis

Øv: Økohave er også lukket

Annonce