Annonce
Odder Avis

Feriestemning: Familie glæder sig til at rykke ind i ny præstebolig

Marianne Hedensted Kinch bliver en af to præster i Kystpastoratet. Her er hun i Saksild Kirke, som ligger tæt på den præstebolig, hun og familien flytter ind i lige så snart, den er færdig. Foto: Morten Pape
Marianne Hedensted Kinch er klar til at tage hul på sit første præsteembede. Hun føler sig kaldet af menigheden, der har ansat hende.
Annonce

Saxild: Den nyansatte sognepræst Marianne Hedensted Kinch er klar til at slå rod med sin familie i præstegården ved Saksild Kirke. Der er bare lige ét men: Den nye bolig er ikke færdig endnu.

Derfor er far, mor og to små døtre midlertidigt flyttet ind i en beboelsesvogn ved siden af kirkekontoret.

Den ligger lige ved stien, der går ud til stranden, og det har sine fordele.

- Vi møder mange mennesker, når de kommer forbi. De siger goddag, og nogle kommer endda med blomster, siger den nye præst.

Hun tiltræder i oktober, og hun er glad for at lære området og dets beboere at kende allerede nu. Hun har det også fint med, at familien allerede i begyndelsen af september flyttede ind i en beboelsesvogn, og at mange af deres ejendele midlertidigt er opbevaret i en container, der står lige ved siden af.

Vejret har været godt, og en plastikpavillon sørger for skygge over det bord, der står lige udenfor vognen. Når man sidder her med en kop kaffe, dufter der lidt af sommerferie, og sådan har familien også følt det.

En midlertidig beboelsesvogn har givet feriestemning hos familien Hedensted Kinch. Foto: Morten Pape

- Det er rart at lande og holde lidt ferie, inden vi skal pakke det hele ud. Vognen er lidt et feriehus. Men jeg er også lidt utålmodig, og jeg er i gang med møder og planlægning, fortæller Marianne  Hedensted Kinch.

Annonce

Sprang fra it til teologi

Hun er 33 år og tilbragte sin barndom i Silkeborg, men blev student i Vestjylland, da familien flyttede derover. Mange af hendes venner fra gymnasiet tog til Aarhus, og her læste hun selv idéhistorie i to år. Derefter ville hun til København for at læse it på universitetet.

- Men så tog jeg en lidt hurtig beslutning og startede forfra. Jeg havde drejet idéhistorien mod teologi, og en underviser spurgte mig: "Hvorfor ikke teologi?" uden at vide, at jeg var faldet i gryden som barn. Min mor har nemlig været præst i et landsogn, men i mange år havde jeg tænkt, at jeg ikke skulle være præst, siger Marianne Hedensted Kinch.


Vi kunne ikke have sat et nål på et landkort og være landet et bedre sted end her.

Marianne Hedensted Kinch


Hun læste teologi i hovedstaden og er selv hoppet op i gryden med en præstestilling ude på landet. Da hun studerede idéhistorie, læste hun ganske naturligt en del filosofi.

- Det koncentrerer sig om, hvad der giver mening og logik. Teologi handler om, hvad der giver meningsfylde - også det, man ikke kan forklare. Alt det, vi ikke kan få til at passe, siger hun.

Annonce

Børnene skal falde til

I København mødte hun Aage Hedensted Kinch, der er 44 år, og parret har døtrene Vilma på seks år og Asta på snart to år med sig. Det er derfor, de er flyttet til Saxild allerede nu, så døtrene kan falde til. Vilma i skolen og Asta i den dagpleje, hun snart skal begynde i.

Marianne Hedensted Kinch blev valgt ud blandt 11 ansøgere, og hun afløser Kirsten Lundager, der har været præst i Saxild siden 1983.

- Jeg ville rigtigt gerne ud på landet. Selv om det er et storpastorat nu, Kystpastoratet, så kender man hinanden på en anden måde. I København flyttede vi i 2016 ind i en boligforening tæt på Utterslev Mose. Det var lidt bulderbyagtigt, børnene løb ud og ind mellem hinanden, og der kendte vi voksne også hinanden, siger hun.

Annonce

Dejligt tæt på stranden

- Vi kunne ikke have sat et nål på et landkort og være landet et bedre sted end her. Det er dejligt at være landpræst og samtidig have en kollega (der er to præster i Kystpastoratet, red.). Vi ville gerne være et sted, hvor vores børn kan vokse op, og jeg kan sagtens tænke mig, at Aage og jeg bliver her længe. Det giver mening i det arbejde, jeg skal udføre. Og så kan jeg godt blive afhængig af at have vandet så tæt på, siger Marianne Hedensted Kinch.

Marianne Hedensted Kinch håber, at der bliver lavet en sansehave på plænen mellem kirken og sognekortoret i Saxild. Hun vil gerne have, at det dejlige område bliver brugt noget mere. Foto: Morten Pape

Hun har en morbror i Hou, og hendes mand har en bror i Malling, men ellers kendte familien ikke det store til egnen. Den nye præst har fået en rundtur af menighedsrådsformand Hans Mogensen i Kystpastoratet, der foruden Saxild også omfatter Nølev, Gosmer, Halling, Randlev og Bjerager sogne.

- Mit indtryk er, at her er højt til loftet. Her er engagerede mennesker, der også har fødderne plantet i jorden. Og det er et kæmpe privilegium og et helt utroligt godt arbejdsredskab at bo i en præstebolig. Arbejdsliv og privatliv flyder mere sammen, men det kan også have sine udfordringer. Jeg vil prøve at lade som om, jeg har god tid. Og alle de snakke, som ikke står i kalenderen, de er helt vildt vigtige. Når jeg møder folk på cyklen eller i brugsen. Det er ikke noget, man kan skemalægge, og der vil jeg prøve at tage mig god tid. Man skal gøre sig umage i sine relationer, men det er en udfordring for alle, især børnefamilier, siger Marianne Hedensted Kinch.

Annonce

Kirken er for alle

Hun er opmærksom på, at Kystpastoratet er en ny konstruktion, som ikke alle har været lige glade for.

Den nye præst Marianne Hedensted Kinch bliver indsat 4. oktober. Foto: Morten Pape

- Hvert sogn har sin egen identitet, og det skal der være fokus på. Der skal være liv i sognegårdene, og man skal føle, man er selvstændige sogne. Det skal være en kirke, som alle føler er deres. Også selv om de kun kommer i kirke en gang om året til jul. Jeg vil også gerne samarbejde med institutioner og være med i større fælles arrangementer. Jeg vil gerne have, at alle har den følelse, at det er deres kirke, og at kirken også er for dem. Det er et kald at være præst, og for mig handler det lige så meget om at være kaldet af sin menighed. I min forståelse er det svært at være præst uden at være en del af sin menighed, siger Marianne Hedensted Kinch.

Den nye præst deltager i tre indsættelsesgudstjenester søndag 4. oktober. Det er i Saksild Kirke klokken 9.30, i Bjerager Kirke klokken 11 og i Gosmer Kirke klokken 14.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Lukkede klokken 13: Testbil løb tør for tests efter frokost

Odder Avis

Træk-et nummer-system aflyst, før det blev taget i brug: Ansatte vil hjælpe folk på vej til corona-test i Vitapark

Odder Avis

Vind 10.000 kr og hjælp din kommune

Odder Avis

Aftensang i Gosmer Kirke

Odder Avis

Halloween: Skruer ned for uhyggen

Odder Avis

Hvad skete der lige med Emma Gad?

Odder Avis

Klar til at teste kollegerne

Odder Avis

Alt udsolgt i Bendixminde

Annonce