Annonce
Odder Avis

Flertal vedtog budget: Men I skubber problemerne foran jer

Efter en lille times debat kunne borgmester Uffe Jensen (V) sætte punktum for det sidste budget i denne byrådsperiode. Og det sværeste i hans tid som borgmester.  Arkivfoto: Morten Pape
Flertal erkender, at budgettet bliver svært at holde, men hellere det end at tømme kassen som SF og EL vil, eller fjerne alle penge fra klima- og kulturområderne som John Rosenhøjs forslag pegede på.

Odder: Der mangler omkring 10,5 millioner kroner på sundhed og omsorg og det voksne sociale område. Og det vel at mærke til pladser i institutioner uden for kommunen, som er betalt.

- Så hvor skal pengene komme fra? Skal der fyres folk, trækkes penge op af kassen eller tror I på et pengetræ i haven?

Spørgsmålet kom fra Leif Gjørtz Christensen (EL) til S, V og R, da de tre partier stemte budgettet for 2022 igennem på byrådsmødet mandag aften.

Annonce

Svaret hang stadig i luften, da budgettet efter en lille times debat blev vedtaget 13 ud af byrådets 19 medlemmer.

Samme problemstilling påpegede Marianne Hundebøll (SF).

- De penge mangler til borgere, der har brug for en særlig indsats, så det er en spareøvelse uden at flertallet fortæller, hvor pengene skal spares, lød det fra SF'eren.

- Vi synes faktisk, I skubber problemerne foran jer, sagde Ditte-Marie Thejsen (EL).

De to partier brugte i det hele taget en del af deres taletid på at undre sig over og kritisere ikke mindst regeringens stramme styringer af kommunernes forbrug, og flertallets villighed til at følge den.

- Vores ansvarlighed rækker ti borgerne og klimaet ikke til KL og regeringen, sagde Ditte-Marie Thejsen.

Borgmester vil se tiden an

- Vi forstår godt, hvorfor der bliver udtrykt bekymring for, hvordan budgettet skal overholdes, sagde Lone Jakobi (S), og fortsatte:

- SF og ELs forslag ligger tættere på det reelle behov end vores, men finansieringen er ikke bæredygtig, for hvad sker der, når I har tømt kassen, spurgte Lone Jakobi.

Både hun, borgmester Uffe Jensen og Radikales Kresten Bjerre indrømmede, at det nok var det sværeste budget, de havde været med til at lægge og dermed blev resultatet selvsagt et kompromis.

- Jeg kan sagtens se, at det bliver svært at overholde budgetterne, men det må vi jo se på undervejs, lød det fra borgmesteren.

Annonce

Hvad med børnene

- Vi har ikke lagt nogle besparelser ind i budgettet og vi har tilført 40 millioner kroner til drift, men vi ville gerne have brugt endnu mere på drift, sagde Jan Gade (V).

Han hæftede sig ved, at Odder Kommune ligger i top 10 over de kommuner med bedst normeringer i daginstitutionerne.

Det formildede dog ikke Marianne Hundebøll, der netop på det område var utilfreds og overrasket over flertallets budgetbeslutning, hvor lige præcis normeringerne ikke havde fået det løft, som hun havde regnet med.

- Det er meget muligt, at vi lever op til Danmarks Statistiks tal, men jeg troede, vi var enige om at bedre normeringer er en del af vores forebyggelsestænkning. Jeg er da fuldstændig ligeglad med, om vi kan benchmarke os i top 10 i forhold til landets øvrige kommuner. Jeg går efter visioner, der vil noget for børnene, sagde Marianne Hundebøll.

Jeg er da fuldstændig ligeglad med, om vi kan benchmarke os i top 10 i forhold til landets øvrige kommuner. Jeg går efter visioner, der vil noget for børnene.

Marianne Hundebøll, SF

- Det er en politisk prioritering, at vi ikke putter mere oveni minimumsnormeringerne end de 1,4 millioner som vi manglede fra sidste års budget, forklarede Lone Jakobi.

Annonce

Uansvarligt budgetforslag

Mens SF og EL altså havde fremsendt et alternativt budgetforslag, hvor der var fundet de fleste af de penge, der er behov for på specialklasseområdet, ældre og sundhed samt voksen specialområdet ved at tage penge op af kommunekassen, så havde John Rosenhøj (Løsgænger) sendt et alternativt budgetforslag, hvor nogle af de opgaver kunne løses uden at tømme kassen.

Hans forslag blev i stedet finansieret ved at skære kraftigt på penge til klima- og kulturområderne.

John Rosenhøj var der ikke selv til at uddybe og forsvare sit forslag, da han mandag formiddag meldte forfald på grund af sygdom.

Det forhindrede dog ikke byrådskollegerne i at kommentere forslaget.

- John Rosenhøjs forslag har mange gode linjer, men det er jo barberet for klimaindsatser og det går bare ikke, sagde Jan Gade.

Lone Jakobi gik så langt som til at kalde det uansvarligt.

Annonce

Intet konservativt alternativ

Modsat John Rosenhøj havde konservative ikke lavet et alternativt budget.

Det forklarede Klaus Rafael blandt andet med, at partiet alligevel aldrig ville komme igennem med deres budget, fordi de vil finde pengene til de stigende udgifter på ældre- og socialområderne ved at spare på anlæg, der allerede er vedtaget af flertallet. Eksempelvis Folkeparken.

- Vi er ellers meget enige i det meste, men det er som om flertallet vil ting, vi ikke har råd til og vi vil absolut ikke hæve skatten eller grundskylden, forklarede Klaus Rafael.

Partiet forlod for et par uger siden budgetforhandlingerne blandt andet fordi flertallet ikke ville være med til at finde 700.000 kroner til mere rengøring til de ældre.

- Flertallets budget er underfinansieret på ældreområdet med fem millioner kroner og så går I på grund af 700.000 kroner til mere rengøring. Det forstår jeg slet ikke, sagde Ditte-Marie Thejsen.

Enige blev de aldrig, og budgettet blev som forventet vedtaget med 13 stemmer fra S, V og R mod fem fra K, SF og EL.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Kandidater tilbyder morgensang og visioner

Annonce
Annonce
Odder Avis

Store ambitioner: Gylling vil være den vildeste

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Her er, hvad politikerne svarer på dette spørgsmål: Skal kommunen sætte solceller op på skoler og andre kommunale bygninger?

Odder Avis

Slut med test uden tid i Odder

Odder Avis

Her er pluk fra debatten: Tjek hvad politikerne sagde om den faste forbindelse over Kattegat

Odder Avis

DN holdt valgmøde og afslørede resultatet af en rundspørge: Det mener flertallet af kandidaterne om Kattegatforbindelsen

Odder Avis

Organist spiller til fællessang i sognegård

Odder Avis

Sikke en oplevelse: Fru Møller og hele holdet er glad for at tage mod gæster

Odder Avis

Trioen "Souvenirs" spiller i Pakhuset Odder

Odder Avis

Inddragelse og indflydelse er vigtigt lokalt

Odder Avis

Kom til fortælleaften i gildesalen

Odder Avis

Borgmester er på jagt efter DF-vikar til byrådet: John Rosenhøj er sygemeldt på ubestemt tid

Odder Avis

Lav skrotlegetøj på Centralhotellet

Odder Avis

Afstemning: Skal Odder blive ved med at jagte tilflyttere, eller er det måske på tide at sætte skatten op?

Odder Avis

Syng med i koret med Nina Luna

Odder Avis

Valgkampen skal føres på fodboldbanen: S og K-kandidater inviterer til valgmøde på sidelinjen

Odder Avis

Kom til Tim Easton koncert på Centralhotellet

Odder Avis

Odder-dreng er ny mester i langdistance racerløb på tyske Nürburgring

Odder Avis

Erhvervsuddannelser er ikke så ringe endda

Odder Avis

Pavaneh flygtede fra præstestyret i Iran: Nu vil hun bidrage til det danske demokrati

Odder Avis

Kattegatforbindelsen, nej tak

Odder Avis

Vi ønsker et godt vandmiljø og plads til naturen

Odder Avis

Syv nye padelbaner på vej: Håndboldstjerner med i nyt stort padelcenter

Annonce